Rakieta DW-1

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
wapniak

Rakieta DW-1

Post autor: wapniak »

Witam.

Jako , że silniki na karmelek jako-tako opanowałem, to przyszedł czas zaprezentować nad czym pracuję.

Model ma średnicę wewnętrzną 43 mm, zewnętrzną 46 mm, długość całkowitą 1160 mm , waży w tej chwili 463 g razem z pustym silnikiem. Silnik pomieści 220 g karmelki( sprawdzone).

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... b840bac89d
placydo
PROFI

Post autor: placydo »

Hej

A mozesz cos wiecej napisac?

Jaki zacisk, kiedy start, jaka elektronika bedzie dolozona etc etc?

Bo dales naprawde niewiele informacji
wapniak

w silniku będą trzy ziarna śr 34 mm długości 50 mm kanał 10 mm, dysza 7 mm. To daje zacisk ok. 300, ale moja karmelka pali się jak na sorbitolu, czyli dość wolno. A zawiera 64 % saletry potasowej, 26% cukru i 10 % fruktozy.

Z elektroniki będzie pomiar ciśnienia i wyzwalanie systemu opadania na procku od Andżeja ( dzięki Andżej ).

A kiedy start? hmmm, chyba nie prędko, plan jest taki, żeby na sylwestra, ale czy zdążę?...
wapniak

Witam.

Potrzebuję Waszej rady, jeśli można. Rakieta już prawie gotowa jeśli chodzi o korpus, i zaczęły sie schody... Nie mam pojęcia jaką dać średnicę rurek do prowadzenia modelu na wyrzutni i jaką średnicę pręta wyrzutni. Chciałbym też obie rurki prowadzące dać przy stateczniku, to dałoby rozstaw rurek około 230 mm , czy to wystarczy? Też nie wiem jaką dać średnicę spadochronu, jak najmniejszego , ale takiego co jeszcze da szansę przeżycia modelowi przy dość twardym lądowaniu . Przewiduję zastosowanie tylko jednego spadochronu. Ja wiem, są wzory , obliczenia, ale Wasza praktyka jest nieocenionym źródłem wiedzy, a moja jest zerowa....Model ma 1160 mm długości, wagę przewiduję na 800 - 900gr , średnica 46 mm. i ma polecieć naprawdę wysoko...

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Witam

Z mojego doświadczenia wynika, że dla takiego modelu wystarczy wyrzutnia prętowa. Rurka 8 - 10 mm długości 1.5 - 1.8 m.

Twój model ma parametry zbliżone do moich modeli - np Maxi Alpha3.

Co do spadochronu - średnica czaszy 50 cm wystarczy.

Traktuj to tylko jako sugestie z mojej strony. :D

Życzę udanego lotu - i daj jakieś foty ze startu
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć

Podpowiem tylko że na rurkę prowadzącą świetnie nadaje się aluminiowa obudowa od kondensatora elektrolitycznego z racji dużej sztywności i małej grubości ścianki, natomiast na wyrzutnię bardziej nadaje się rurka niż pręt.

Ponieważ jesteś jak sądzę "złotą rączką" i masz niezły warsztat 8) najlepiej gdy wykonasz sobie taką wyrzutnię jaką zrobił sobie <span style="font-weight: bold">Paul</span>.

Jeśli jeszcze nie wstawił to napewno wstawi foto :wink:

Jest to najlepsze rozwiązanie.

pzdr
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Witam

Tak się składa, że mam w moich zbiorach fotkę Paula z tą właśnie wyrzutnią.

Obrazek
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Mam małą sugestę, nie zrozum mnie źle ale zrobiłem symulację i mam pewne przemyślenia. Twoja rakieta powinna w zależnosci od Cx polecieć na około 1400 - 1600m i osiągnąć prawie 320m/s (przy założeniu 220g karmelka w silniku). Może to wygledac tak - dynamiczny start - rakieta znika z oczu - nie widac dymku z wyzwolenia spadochronu - kilkugodzinne poszukiwanie modelu nie wiedząc czy spadochron sie otworzył czy nie.

Na Twoim miejscu na pierwszy start zastosowałbym taką ilość paliwa by lot był na max 500m. Reszte miejsca w silniku można wykorzystać na swiecę dymną. W takim locie widać wszystko, czy układ odzysku dobrze działa i z jakim opuźnieniem, czy ładunek miotający jest odpowiedni i jak zachowuje sie rakieta (czy nie jest nadstabilna), łatwo też model odzyskać. Dostaniesz też odpowiedz czy spadochron jest odpowiedni.

Taką sprawdzoną konstrukcją można spokojnie w następnym locie atakować 1,5km :wink:

Pozdr
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

O to chodziło, dzięki Ksard.

Jak widać cztery rurki mocowane są do podstawy na "zawiasach" dzięki którym można w dosyć dużym zakresie regulować odległość między rurkami. Niezbędna jest też obejma która utrzymuje tę samą odległość miedzy rurkami przy wylocie z wyrzutni.

Dzięki takiemu rozwiązaniu nie trzeba psuć aerodynamiki modelu przykręcaniem do korpusu prowadnic.

pzdr
wapniak

Prorok jakiś, czy co :lol: Normalnie czytasz mi w myślach...

Wczoraj wytoczyłem silnik na jedno ziarno paliwa, czyli 1/3 całkowitego. To do prób, oczywiście. Jeszcze jeden zrobię na dwa ziarna.

Ta wyrzutnia ładna. Ale to chyba dopiero do drugiego modelu, do tego raczej zabraknie czasu...

No a tak w ogóle do wysokich lotów będę chciał sie podłączyć do bardziej doświadczonych rakieciarzy , jeśli będzie wolno...
ODPOWIEDZ