EMI, Jajecznica L 3000 i Ździcho 3000

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
Darek
**

EMI, Jajecznica L 3000 i Ździcho 3000

Post autor: Darek »

Witam serdecznie w imieniu mojego syna Oskara (10lat) który chce pochwalić się swoimi sukcesami w budowie rakiet. Jest to efekt jesiennego Festiwalu w Toruniu.
Muszę się przyznać, że ja zaczynałem swoją przygodę z rakietami jak miałem ok.15lat a więc jest dobrze, nowe pokolenie szybciej się rozwija Obrazek
Ale gdyby tylko o wiek chodziło!
Oskar zbudował 3 rakiety - EMI zrobił z zestawu p.P.Sornowskiego, natomiast Jajecznica L 3000 i Ździcho 3000 (zachowałem oryginalną pisownię konstruktora Obrazek ) to całkowicie od podstaw zrobione modele, sam je zaprojektował i zbudował. Tutaj szczerze muszę przyznać, że nie wierzyłem w jego umiejętności i myślałem, że tylko się napracuje i będzie wielkie rozczarowanie przy starcie ....
Teraz tak sobie myślę, że to tak z zazdrości myślałem bo jak pamiętam mówienie o moich pierwszych rakietach, że miały udane loty byłoby grubym nadużyciem Obrazek
Rakiety były odzyskiwane taśmą z bezbarwnej folii do pakowania kwiatów, silniki od p.P.Sornowskiego.
Jajecznica L3000 rozdzielana była tuż pod głowicą a Ździcho 3000 była rozdzielana w połowie długości.
Wszystkie loty były udane, rakiety odzyskane bez uszkodzeń.
Najciekawszy lot wykonał Ździcho 3000, silnik był za mały i rakieta poooowoli i doooostojnie wzbiła się na ok. 50m a następnie jakieś 0,5m nad ziemią wyrzuciła taśmę, mimo to nie było żadnych uszkodzeń.
Po takim sukcesie koniecznie musiał być uroczysty obiad w restauracji Obrazek
Oskar na Festiwalu dobrze obserwował co tam się dzieje i szykuje się na następny bo koniecznie chce zdobyć licencje PTR-u.
Myślę, że jest sporo czasu aby Zarząd przemyślał sprawę dotyczącą licencji dla takich młodych entuzjastów.

konstruktor z rakietami
konstruktor z rakietami
_0011205.JPG (116.57 KiB) Przejrzano 6087 razy
przed startem EMI
przed startem EMI
_0011208.JPG (156.36 KiB) Przejrzano 6087 razy

Ździcho 3000 gotowy do lotu
Ździcho 3000 gotowy do lotu
_0011210.JPG (172.53 KiB) Przejrzano 6087 razy
Awatar użytkownika
Darek
**

Re: EMI, Jajecznica L 3000 i Ździcho 3000

jeszcze dwa zdjęcia które się nie zmieściły w poście:

piękny lot Ździcho 3000
piękny lot Ździcho 3000
_0011212.JPG (172.98 KiB) Przejrzano 6086 razy

Jajecznica L3000 była bardzo szybka....
Jajecznica L3000 była bardzo szybka....
_0011214.JPG (135.63 KiB) Przejrzano 6086 razy
Awatar użytkownika
rafciodz

Post autor: rafciodz »

Wielkie Gratulacje dla młodego konstruktora!!! :smile: No i oczywiście jego Taty :smile:.

My przyzwyczajeni już do laserów, wycinarek, tokarek zupełnie zapomnieliśmy ile cierpliwości, pomysłowości i samozaparcia oprócz talentu potrzeba żeby model z papieru skleić i przygotować go do startu. Pełen szacun!!!

Warto wspierać ten techniczny talent. Na forum jest kilka fajnych "piwnicznych sposobów" na wykonanie modelu z wykorzystaniem domowych narzędzi (naturalnie pod nadzorem taty). Wiele nie trzeba, a chłopak jak już weźmie narzędzia do ręki to... tacie zostanie tylko pilot od TV :wink:

Gratuluje udanych lotów.
Pozdrawiam
Rafał
Free Your Mind
Awatar użytkownika
Darek
**

Dziękuję Robercie za te miłe słowa, Oskar poczytał, urósł o parę centymetrów a uśmiech to miał od ucha do ucha ...
ODPOWIEDZ