KmNO4 +H2O2 czyli alternatywa dla silników.

Skład wykonanie itp...
chemip
*

KmNO4 +H2O2 czyli alternatywa dla silników.

Post autor: chemip »

Witam.

<span style="font-size: 7px; line-height: normal">Ta mieszanina z użyciem perhydrolu 80% była stosowana w rakietach V1 V2.</span>

Czy ktoś z was używał tego paliwa w swoich modelach / silnikach?
KYK
**

Post autor: KYK »

A paliwem w V2 nie był przypadkiem alkohol etylowy z tlenem? :roll:
Grafit_alpha3
Teoretyk

Post autor: Grafit_alpha3 »

Jeśli już to KMnO4 czyli nadmanganian potasu.

Nie nikt nie używał, bo

1. nikt nie dostanie 80% perhydrolu

2. 30% perhydrol jest bardzo bardzo żrący.

3. nie zajmujemy się silnikami na paliwo ciekłe

Jeżeli chcesz zająć się silnikami na paliwo ciekłe, czy hybrydami to nawet nie dotykaj perhydrolu. Ciekły tlen jest dużo tańszy (ostatnio słyszałem około 10 PLN/l), dostępniejszy (główny odbiorca to stalownie i medycyna) i bezpieczniejszy (możesz w nim zanurzyć rękę. Gorzej jak złapiesz za metal w nim zanurzony).

BTW. jeżeli doda się nadmanganian potasu do wody utlenionej zachodzi gwałtowna reakcja, a w jej wyniku powstaje wodór. Kiedyś łapałem go w probówkę i podpalałem. Wie ktoś jak taka reakcja może przebiegać? Według oficjalnych równań powinien powstawać tlen, a ja zastanawiam się już kilka lat nad tym dlaczego tak nie jest.
Awatar użytkownika
PINOT
PROFI

Post autor: PINOT »

O matko! Nie polecam zanurzać rąk w ciekłym tlenie. Lepiej nie stawiaj go za wzór bezpieczeństwa :) I mam wątpliwości, zy jest rzeczywiście bezpieczniejszy od H2O2.

Co do reakcji H2O2 z KMnO4, to co piszesz to herezje. Na stos!

2KMnO4 + 3H2O2 --> 2MnO2 + 2KOH + 2H2O + 3O2

Ta mieszanina była używana w V-2 ze względu na egzotermiczność do generowania pary do napędzania turbin pomp paliwowych (sądzę, że stężenia były dobrane tak, aby odparować wodę i podgrzać parę do wybranych parametrów). A paliwem faktycznie był O2/Alkohol. Co działo się z wydzielonym wraz z parą tlenem, nie mam pojęcia.
Grafit_alpha3
Teoretyk

Post autor: Grafit_alpha3 »

Powtórzyłem dziś tę reakcję i rzeczywiście powstaje tlen. Zwątpiłem w swój rozum. Mógłbym przysiąc, że kiedy robiłem to doświadczenie kilka lat temu powstawał palny gaz i że nie otrzymywałem tlenu poza reakcjami hydrolizy. Byłem tak o tym przekonany, że szukałem równania zachodzącej reakcji. Chyba czas umierać (na stosie).
chemip
*

Post autor: chemip »

yy tak.

co do perhydrolu to wiem jak działa.

i nie mam zamieru używać 80% perhydrolu, ale 35% czemu nie.

I w reakcji z nadmanganianem potasu nie powstaje wodór tylko tlen !

tak się składa że mam 1l h2o2 w domku :p
ODPOWIEDZ