Przygotowywanie paliwa poliuretanowego

Skład wykonanie itp...
Luk
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Przygotowywanie paliwa poliuretanowego

Post autor: Luk »

Witam.

Zamieszczam tu link do galerii zdjęć na których widać jak przygotowywane sa bloki paliwa poliuretanowego. Pomyślałem że moze się to przydać niektórym, a tym samym można zobaczyć jak robią to koledzy zza wielkiej wody :D .

http://www.metrarocketclub.org/apps/cpg ... p?album=29

Pozdr. Luk
lukasz87
Nowy
Post autor: lukasz87 »

swoja droga ciekawe co to za paliwo takie plastyczne ze po utwardzeniu można je ciąć nożem
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Re: Przygotowywanie paliwa żywicznego

Post autor: robercik »

Obejżałem galerię i muszę stwierdzić że nie jest to paliwo żywiczne tylko poliuretanowe. Świadczy o tym gumowa konsystencja i możliwość cięcia nożem po utwardzeniu. Dodatkowo, użyty poliol dolewany jest do mikstury z charakterystycznej butli o objętości 1 galona w jakiej sprzedaje się HTPB. Porównajcie zresztą sami http://www.aeroconsystems.com/misc/htpb.htm.

Zadziwia mnie natomiast duża ilość lepiszcza, która pozwala na użycie miksera kuchennego :shock:

Ostatni etap produkcji ziaren nie zasługuje według mnie na uwagę:

- ręczne ubijanie przy małym nacisku (przy bardzo dużej ilości lepiku zastosowanie prasy jest niezbyt celowe, paliwo "wypełza" z formy uciekając szczelinami) :arrow: duża porowatość bloków

- wiercenie kanału :arrow: marnotrastwo odczynników (no chyba że resztki będą zastosowane w innych celach)

Swoją drogą ciekawe jaki jest dokładny skład tego paliwa.

pzdr
Luk
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Re: Przygotowywanie paliwa żywicznego

Post autor: Luk »

Ok to pewnie z mojej niewystarczającej wiedzy w zakresie paliw kompozytowych. Już zmieniłem tytuł tematu.

Pozdr.Luk
Awatar użytkownika
PINOT
PROFI

Post autor: PINOT »

Loki to jeden z dostawców akcesoriów rakietowych. Pewnie całe spotkanie jest sponsorowane przez tę firmę. Cóż USA to ogromny rynek nawet jak na to rzadkie hobby, więc firmy organizują ten rodzaj warsztatów.

Sądząc po EX w nazwie są tu mieszane paliwa typu EX (czyli widowiskowe).

AP w przeciwieńswie do AN ma wysoką gęstość, a więc mieszaniny zawierające 15% lepiszcza i utleniacz w postaci AP+azotan baru/strontu mają zwykle konsystencję zlepiającego się ciasta (stąd ładowanie kulek paliwa do rurek, które potem można pociąć na bloki). Prasowanie nie jest tu potrzebne bo przy właściwej technice mieszania i ugniatania uzyskiwane gęstości, nawet bez próżni, są rzędu 92-94% teoretycznych (w zupeności wystarczające). Zresztą AP jest mieszanką sferycznego 400 um z 200 um co znakomicie poprawia lejność paliwa (nie są porowate AP jest po prostu w dużych ziarnach, by lepiej kontrolować szybkość spalania).

A więc wszystko ma utaj swój sens. W lotach EX nie chodzi w końcu o dużą wydajność silnika, a raczej o najlepszą (nie wypraną) barwę płomienia.
Aramis

Post autor: Aramis »

Witam

A ja mam takie pytanie czy można u nich kupić HTPB/PAPI 94

http://www.aeroconsystems.com/misc/htpb.htm. i ile by kosztowała przesyłka?
ODPOWIEDZ