InterMINI

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

InterMINI

Post autor: verex »

Czołem! :smile:

Na FM mam zamiar sięgnąć granicy kilometra pułapu. Problem jaki mnie napotkał to sprowadzenie rakiety z tego pułapu na ziemię w taki sposób, żeby nie trzeba było za nią ganiać przez Toruń :grin:. Rozsądnym rozwiązaniem jest w tym momencie użycie dwóch spadochronów - pilota na pułapie oraz dużej czaszy na małej wysokości. Z racji tego, że nigdy takiego rozwiązania nie testowałem, postanowiłem zbudować rakietę, która sprawdzi działanie Altimaxa oraz moją wizję lądowania na dwóch spadakach.

Cóż, rakietę mam dopiero w fazie projektowej, ale plan jest taki, żeby choćby z zewnątrz wyrobić się do 22 czerwca i mieć co pokazać na Dniach Ziemi Tczewskiej.

Ok, to czas powiedzieć coś więcej na temat tej rakiety...

Obrazek

Obrazek

Do cięcia laserowego poszły już pierwsze części, razem z próbkami na wspomniane DZT:

Obrazek

Do pierwszego lotu będzie zastosowany silnik od Piotra Sornowskiego klasy G 130, do następnych lotów planuję wykonać silnik wielokrotnego użytku o mocy 95 Ns. Pułap to pewnie około 500 metrów.

Główny cel to oczywiście lądowanie z wykorzystaniem spadochronu pilota i głównego, a przy okazji może w końcu start na własnym silniku...

W poniedziałek dojdą do mnie części cięte laserem, więc jakoś pewnie pod koniec tygodnia wrzucę pierwsze zdjęcia z budowy...

Trzymajcie się ciepło! :)
Damian
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Awatar użytkownika
bartek.p
Modelarz FAI

Re: InterMINI

Post autor: bartek.p »

No to super kolejny projekt.
Oby tak dalej.
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Cześć,

Projektów w tym roku będzie zdecydowanie więcej, to dopiero początek... ;) Problemem jest czas, a właściwie jego brak, dlatego w czerwcu wszystko będzie się ciągnęło bardzo, bardzo powoli... Z utęsknieniem czekam na wakacje, kiedy to wszystko ruszy pełną parą ;).

Dzisiaj dopiero odebrałem części kosza silnikowego i stateczniki. Wszystko cięte laserem w sklejce 3 i 4 mm.
Obrazek

W piątek zabiorę się za składanie.

Pzdr,
Damian
julianz

Post autor: julianz »

Polecam ci zamiast silnika Pana Sornowskiego użycie silników Pana Tendery. Moim zdaniem są o wiele lepsze a przy okazji tańsze;) Sam na jednym z nich osiągnąłem upragniony kilometr:)

Pozdrawiam
Julian
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Cześć,

To nie jest rakieta do bicia rekordów wysokości ;). Szkoda po prostu, żeby silnik Piotra Sornowskiego leżał i się kurzył. Ta rakieta ma tylko wylądować na dwóch spadochronach. Nie poleci na kilometr. Do lotu wysokościowego zbuduję dużą rakietę napędzaną klasterem silników wessex.

Pzdr,
Damian
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Do DZT jak widać się nie wyrobiłem, miejmy nadzieję że wyrobię się na FM ;).

Póki co powstał kosz silnikowy, do którego będzie mocowana talia zejściowa. W górnej wrędze jeszcze będzie haczyk do liny.

Obrazek

Czas zaszpachlować i wyszlifować rurki i w ciągu kilku dni powstanie dolny człon rakiety...

Pzdr,
Damian
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

W oczekiwaniu na części z lasera do dużych rakiet zająłem się szpachlowaniem i szlifowaniem rur korpusowych. Dzisiaj szczęśliwie skończyłem szlifować naście rur i przystąpiłem do dalszych prac nad rakietą InterMINI.

W kosz silnikowy został wkręcony haczyk do linki łączącej człony. Rura fi60 została docięta na dwa kawałki o odpowiedniej długości. Następnie w rurce, w której będzie kosz silnika zrobiłem nożykiem wycięcia na stateczniki. Kosz silnikowy został wklejony na EPOXY 1 MIN - resztki kleju starczyły także na wypełnienie dwóch pachwin :cool:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niedługo zacznę pracę nad talią... :)

Damian
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Tak, dzisiejszy dzień był poświęcony na kosze elektroniki do rakiet... :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zastosowałem tutaj nieco inne rozwiązanie, mianowicie kosz ten łączy dwie rury o różnych średnicach. Na górnej rurze 50mm będzie wklejona talia.

Pzdr,
Damian

P.S.: Jak ciąć styrodur XPS? Wiem, że używa się do tego drutu oporowego. Jak zrobić takie cudo, lub czym go zastąpić żeby wyciąć walec styrodurowy?

Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

W sklepach typu Castorama, Obi, Leroy Merlin itp czasem można kupić linkę ze stali nierdzewnej, cienką. Jest sprzedawana z metra. Pojedynczy drut z takiej linki świetny jest jako drut oporowy do wycinania. W razie problemu trzeba by spróbować ze struną do gitary (nie nylonową, rzecz oczywista!).
Awatar użytkownika
rawsock
Kontakt:

Post autor: rawsock »

Za komuny taka wiedza była bezcenna :). Na szczęście teraz jest dużo lepiej: http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... ut+oporowy
Sebastian
ODPOWIEDZ