LEMON

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
julianz

LEMON

Post autor: julianz »

:grin: :grin: Witam!

Projekt zrodził się na początku stycznia. Jego głównym założeniem jest wykonanie rakiety która osiągnie wysokość 1 km a następnie jej 2 stopniowa wersja 2 km. Zacząłem od budowy prototypu do przetestowania tego układu http://www.apogeerockets.com/Staging_Timer.asp i silnika Pana Tendery tsp -g 50-4-2 zwłaszcza że słyszałem o nich świetne opinie jednak w głównym projekcie mam zamiar użyć silnika klasy H :grin:
Dane: wysokość 80cm
waga ok. 340g
średnica 40mm
korpus rura kartonowa (od Piotra)
głowica poliuretan od meteora 1
stateczniki balsa
Rakiet najprawdopodobniej dziś odbędzie pierwszy lot na lotnisku AB w Bydgoszczy wcześniej start był uniemożliwiony z powodu złej pogody bądź ćwiczeń wojska na lotnisku.
Załączniki
Zadowolony konstruktor z rakietą;)
Zadowolony konstruktor z rakietą;)
P5100024.JPG (60.28 KiB) Przejrzano 11233 razy
Gotowy model jednak poleci bez timera spadochron (70x70 cm zrobiony z koca ratowniczego) zostanie wyzwolony metodą tradycyjną.
Gotowy model jednak poleci bez timera spadochron (70x70 cm zrobiony z koca ratowniczego) zostanie wyzwolony metodą tradycyjną.
P5100025.JPG (28.04 KiB) Przejrzano 11233 razy
julianz

Re: LEMON

Start rakiety zaliczony :grin: . Niestety fabryczny opóźniacz (2 sek.) okazał się zbyt krótki i urwał się spadochron a rakieta była zbyt szybka i w locie tuż przy miejscu klejenia połamały się stateczniki jednak nie wpłynęło to znacząco na lot obróciła się parę razy jednak nie zmieniła za bardzo kursu. Jutro powstawiam foto i zaczekam aż dostane film od znajomego. Mam nauczkę na przyszłość aby dbać o odpowiedni czas opóźnienia :lol: oraz solidność stateczników. Mimo wszystko lot uważam za udany wyglądało na to że osiągnęła upragnioną wysokość :grin: .
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

Super dzida, czekamy na fotki ze startu :smile:
Na jakim silniku poleciałeś że lotki zdjęło?
to the open space
julianz

Był to silnik Pana Tendery TSP G50-4-2 o impulsie całkowitym 120 Ns, czasie pracy 4s i opóźnieniu 2s. Muszę przyznać, że silnik świetny, ale opóźnienie delikatnie mówiąc jest fatalne :evil: . Ale moim zdaniem było to nawet poniżej 2 s chyba, że ładunek opóźniający tak bardzo dymił :neutral: .
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Opóźnienie zarówno fatalne jak i świetne. Zależy czy się puszcza rakietę czy...rakietoplan.
tadeusz
PROFI

Post autor: tadeusz »

Cześć!

Ja też startowałem na tych samych silnikach /2s opóżn./ 2 rakietami fi62 /700g i fi88/722g i wszystko
było OK ale zgodnie z zaleceniem producenta miałem wypełnione do połowy prochem czarnym kanały
/komory spalania/ dla modeli poniżej 1kg.Silnik dłużej pracował przy mniejszym ciągu i 2s opóznienia
wystarczało.Są silniki tego producenta o opóżnieniu 4s.Model fi88/722g ośiągnął wysokość 218m,
drugi był nie mierzony.

Pozdrawiam.tadeusz
julianz

Dla rakietoplanów Pan Tendera produkuje inne silniki (bez opóźnienia,dłuższy czas pracy). Ale następnym razem zastosuje timer (link w pierwszym poście) i nie będę musiał się martwić o lot :grin: Ale poza tym to Pan Tendera 1 Pan Sornowski 0 (Bez urazy oczywiście :mrgreen: )

PS. Jeśli by ktoś chciał mogę zamieścić dane i cenę tych silniczków.
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Witam,
Od lat latam na tych silnikach (TSP Pana Tendery) i moge tylko potwierdzic opinie moich przedmowcow. Oczywiscie problem z opoznieniem to jest inna sprawa. Znam te problemy i dlatego stosuje elektronike do ukladu odzysku. W ten sposob nie musze sie martwic, czy spadochron wyjdzie za wczesnie czy za poznio. Stosowanie TIMERA to w moich oczach "tez male ryzyko" , gdyz musimy dokladnie wiedziec kiedy rakiety osiagnie pulap jak rowniez problemy przy zalaczeniu (moment startu). Mysle, ze stosowanie elektroniki na ukladach KMZ jest duzo lepszym rozwiazaniem.

Pozdrawiam
Paul
julianz

Witam!

Jedyne ryzyko jakie widzę to nie zadziałanie zapalnika bądź złe ustawienie czasu opóżnienia jednak czas można obliczyć w przybliżeniu samemu lub w programie komputerowym. Timer uruchamia się sam w momencie wystąpienia przeciążenia powyżej 2 G. A co do KMZ-ów to będe musiał zakupić i przetestować ten najnowszy UWS :razz: .
julianz

Zdjęcia.

Niedługo wstawię film. (najpierw postaram się o lepsze stopnie :lol: )
Załączniki
P5110033.JPG
P5110033.JPG (50.16 KiB) Przejrzano 11174 razy
P5110032.JPG
P5110032.JPG (109.43 KiB) Przejrzano 11174 razy
P5110029.JPG
P5110029.JPG (50.92 KiB) Przejrzano 11174 razy
ODPOWIEDZ