Mam pytanie odnośnie korpusu rakiety. Swoją pierwszą rakietkę wykonałem, z 2 rur kartonowych po papierze kuchennym średnica 40mm gr, 0,8mm. Stateczniki łącznik i czubek wydrukowałem na drukarce 3d. Pytanie
1. czy powinienem wzmocnić korpus żywicą epoksydową żeby nie rozerwało mi go podczas odpalenia spadochronu czy wystarczy pomalować ?
2. Czy czubek rakiety powinien ciasno wchodzić w korpus czy powinien łatwo się wysuwać ?
Trzecie pytanie już przy okazji
3. Jak dobierać długość rakiety do średnicy, czy w ogóle jest jakaś zależność gwarantująca stabilniejszy lot ? Tak na logikę wydawałoby się że im dłuższy korpus tym mniejszy wpływ utraty masy spowodowanej spalaniem paliwa ?.
Jakiej grubości kartonowy korpus rakiety ?
-
- Nowy
- Bdabrowski
Re: Jakiej grubości kartonowy korpus rakiety ?
Zależy od prędkości z jakimi chcesz latać. Do silnika A-D nie widzę sensu żywicy, potem można by o tym myśleć. Ewentualnie zamiast żywicy można użyć rozcieńczonego lakieru (poliuretanowego chyba) Do nasączenia kartonu.1. czy powinienem wzmocnić korpus żywicą epoksydową żeby nie rozerwało mi go podczas odpalenia spadochronu czy wystarczy pomalować ?
Z tego co mi wiadomo to powinien on chodzić swobodnie ale bez luzów. Pozwoli to na zbudowanie większego ciśnienia bez przedmuchów i pewniejsze wypchnięcie spadochronu.Czy czubek rakiety powinien ciasno wchodzić w korpus czy powinien łatwo się wysuwać ?
Standardowo robi się jakieś 10-20 średnic, wtedy symulacje stabilności w kalibrach (powinny być między 1 a 2 około) tak jak domyślnie robi to Open Rocket mają sens. Poza tym przedziałem warto przerzucić się ze stabilnością na procenty i wtedy powinno być jakieś 8-16% bodajże. Spalanie paliwa w silniku może w zasadzie tylo zwiększyć stabilność więc bym się tym nie przejmował.Jak dobierać długość rakiety do średnicy, czy w ogóle jest jakaś zależność gwarantująca stabilniejszy lot ? Tak na logikę wydawałoby się że im dłuższy korpus tym mniejszy wpływ utraty masy spowodowanej spalaniem paliwa ?.
I took ballistics in school. Fascinating subject. Things go up, things go down.
-
- Nowy
Re: Jakiej grubości kartonowy korpus rakiety ?
Dzięki w sumie mam wszystko co chciałem wiedzieć. Już przeprowadziłem test w locie, parę rzeczy musze poprawić bo spadochron wyleciał ale się nie rozwinął.