Rakieta Test X 2 - start z kamerą na pokładzie

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Rakieta Test X 2 - start z kamerą na pokładzie

Post autor: Kacper »

Witam!

W czwartek wystartowała rakieta Test X 2 - dwa bo to drugi start a będzie ich pewnie więcej :D

Tym razem była wyposażona dodatkowo w kamerkę mustek (i tu należą się wielkie podziękowania dla grupy pomorze).

Cały lot w 100% udany podobnie jak materiał filmowy!

Tutaj film z ziemi:

http://62.233.214.106/~bartek/kacper/TestX2.avi

Na filmie rakieta znika z oczu ale w rzeczywistości cały czas była dość dobrze widoczna.

OSZ

http://62.233.214.106/~bartek/kacper/osz1.wmv

Niesamowite jest to, że lecąc do góry obróciła się o niecałe 180* , zazwyczaj jest tak, że kręci się zamazując cały film.

I jeszcze kilka klatek:

Obrazek

Ładnie widać Wisłę i stopień wodny Kujawy. Klatka z chwili otwierania spadochronu.

Obrazek

Podczas wyrzucania spadochronu.

Obrazek

Tu już opada na spadochronie.

Obrazek

Od razu powiem, że to nie jest jakaś wyszukana konstrukcja, stateczniki z dykty, rura po dywanie, głowica papierowa a całość obklejona kolorową taśmą (jak do paczek). Jest to konstrukcja typowo do testów silników, elektroniki itp. dlatego nie zależało mi na wadze i estetyce

Masa startowa to niecałe 3kg.

Silnik H190 na paliwie sorbitolowym 163g w rurze pvc 1"

(opiszę go w odpowiednim dziale)

Obrazek

Obrazek

A to mustek okrojony z obudowy, klawiatury, wyświetlacza i paru zbędnych części. Jednak problem w tym, że ustawienia sie za każdym razem resetują i dlatego jest taki szary kolor filmu a bez klawiatury i wyświetlacza sie nie ustawi.

Spadochron jak w poprzednim locie był wyrzucany za pomocą zdalnego sterowania. Otworzyłem go chwile za wcześnie ale tak jest lepiej niż za późno :wink: .

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Witam

GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!! :lol:

Po prostu piękny lot, super filmy no i lądowanie - jednym słowem bajka.

Witamy w klubie OSZ :D

Pozdrawiam

PS. piszę krótko bo z dzieckiem na ręku :D
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

HIP HIP HURAAAAA :!:

Dokonałeś niemożliwego :P U nas zawsze coś, chociaż statecznik się odłamie a tu proszę 100% skuteczności 8)

To było piękne :!: Mamy po prostu kolejnego "profesjonalnego" gracza na forum.

Taki sam mustek poleci wkrótce w rakiecie "wołchow" zatem wiemy jakiego filmu można się spodziewać. Trochę dziwne to zniknięcie barw, no i jedynie 15 klatek na sekundę, ale suma sumarum moża tą kamerkę polecić do rakiet.

pzdr
Awatar użytkownika
PINOT
PROFI

Post autor: PINOT »

Piękna realizacja - gratulacje :)

Myślę, że rakieta znakomicie dobrana do zadania pokazania filmu z pokładu. Dzięku dużym, precyzyjnie osadzonym statecznikom rakieta wcale nie wirowała. To jeden z najlepszych filmów OSZ jakie widziałem. Ale to już cecha charakterystyczna konstrukcji Kacpra - wszystko działa bez pudła :)
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Brawo, brawo, brawo!!!

Przepiękny eksperyment! :D

Rzeczywiście, jeden z najlepszych materiałów filmowych z pokładu rakiety w krajowym wydaniu.

Oby więcej tego typu testów można było oglądać na naszych forach rakietowych.

Gratulację, szkoda, że nie mogłem tego widzieć osobiście. Mam jednak nadzieję na spotkanie wiosenne we wspólnym gronie i oglądanie kolejnego startu tego świetnego modelu z radiowym odpalaniem spadochronu.

Oglądając takie starty, aż chce się jechać na poligon i puszczać modele. :D

Chyba sezon na dobre rozpoczęty !
Awatar użytkownika
malyro
PROFI

Post autor: malyro »

Witam !

Kolejny piękny start . lot i lądowanie tej rakiety.

Poprostu dobry kawałek roboty -wszyscy co próbowali zmierzyc się z tematem OSZ

wiedzą jak cieżko przeprowadzić w pełni 100% udaną próbę -dlatego chylę czoło i GRATULUJĘ !!!
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

No, pełny sukces. Gratuluję. Zdolne z Was chłopaki.
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Witaj Kacper

Pozwoliłem sobie na umieszczenie na mojej stronie internetowej w dziale Nowości, informacji na temat tego ważnego wydarzenia. Mam nadzieję, ze nie masz nic przeciwko.

Jeśli chciałbyś coś zmienić, to masz uprawnienia do edycji artykułu - wcześniej musisz się zalogować.
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Post autor: Kacper »

Witam!

Oczywiście nic przeciwko nie mam. Artykuł bardzo fajnie zrobiony (jak i reszta strony :D )

Jeszcze dodam, że spadochron był wyrzucany za pomocą 0,4g NC (z waty).

Wcześniej zrobiłem kilka testów w domu żeby ustalić odpowiednią ilość.

NC jest bardzo dobrym materiałem ale dość wymagającym jeśli chodzi o warunki. Ustaliłem, że aby spalała się szybko ale łagodnie nie może być szczelnie opakowana (i przy tym ściśnięta) nawet taśmą klejącą gdyż wtedy mamy petardę, musi mieć wolną przestrzeń (trochę powietrza dookoła) bo inaczej nie wypchnie spadochronu tylko spali sie bez płomienia, przypalając linki i produkując dużo brunatnego gazu pewnie NO2. Czyli ładunek musi być luźno i nieszczelnie zrobiony oraz mieć wolną przestrzeń. Wtedy wszystko działa super i rakieta w środku nie ma śladów użytkowania i nie śmierdzi :D

Nie wiem co więcej pisać bo nie ma pytań wiec dziękuję za uznanie :D
Awatar użytkownika
malyro
PROFI

Post autor: malyro »

Witam !

A jak rozwiązałeś załączenie kamery ?(no chyba że miała tyle pamięci że spokojnie ręcznie wcześniej włączyłeś)
ODPOWIEDZ