Pingwin
Pingwin
Pingwin to moja pierwsza większa rakieta. Wykonana z "darmowych" materiałów. Rakietę napędza silnik ROS z zakręconymi dyszami bocznymi. Niezbyt przemyślana była średnica pingwina - 60mm. Z wagą też przesadziłem, bo waga przed startem to 650g, więc nikomu nie muszę tłumaczyć żałosnej wysokości lotu.
- Załączniki
-
- korpus.JPG (22.04 KiB) Przejrzano 10087 razy
-
- pingwinek.JPG (23.33 KiB) Przejrzano 10088 razy
-
- głowica.jpg (226.64 KiB) Przejrzano 10090 razy
Ostatnio zmieniony piątek, 2 gru 2011, 21:26 przez żydu, łącznie zmieniany 7 razy.
Re: Pingwin
Jako iż nie wpadłem na to, by zrobić zdjęcie głowicy przed startem, (a została zgnieciona) wstawiam rysunek przedstawiający jej działanie.
Cała została wykonana z tektury, sam czubek zalałem gipsem, a jeszcze mniejszy fragment wzmocniłem cieniutką blaszką. Do gipsu przykleiłem plastikową rurkę na drugim końcu umocowaną do krążka 3. Po wykręceniu ramienia opartego na krążku 2 wkłada się baterię, zasilającą piszczyk (to na wypadek lądowania w krzakach). Z niewyjaśnionych przyczyn spadochron wypadł chwilę po wbiciu głowicy w orankę
.
Człowiek uczy się na błędach, więc następną rakietę planuje wykonać tak, by jak najlepiej wykorzystać ROS`a. Tu zwracam się z prośbą do doświadczonych modelarzy o radę (kształt, materiały). Po zakręceniu dyszy bocznych chciałbym wyposażyć rakietę w kamerkę.
Cała została wykonana z tektury, sam czubek zalałem gipsem, a jeszcze mniejszy fragment wzmocniłem cieniutką blaszką. Do gipsu przykleiłem plastikową rurkę na drugim końcu umocowaną do krążka 3. Po wykręceniu ramienia opartego na krążku 2 wkłada się baterię, zasilającą piszczyk (to na wypadek lądowania w krzakach). Z niewyjaśnionych przyczyn spadochron wypadł chwilę po wbiciu głowicy w orankę
Człowiek uczy się na błędach, więc następną rakietę planuje wykonać tak, by jak najlepiej wykorzystać ROS`a. Tu zwracam się z prośbą do doświadczonych modelarzy o radę (kształt, materiały). Po zakręceniu dyszy bocznych chciałbym wyposażyć rakietę w kamerkę.
- Załączniki
-
- pingwin.JPG (24.54 KiB) Przejrzano 10086 razy
-
- Mój film 5.jpg (36.75 KiB) Przejrzano 10089 razy
-
- Mój film 002_0001.jpg (11.12 KiB) Przejrzano 10089 razy
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

Super
Bardzo fajna, zgrabna rakietka
Widać, że kolega przyłożył się do jej wykonania a to się ceni.
Co do średnicy to faktycznie spora jak na ROS'a, o wadzę nie wspominając
Dla przykładu moja rakieta Fireball na ROS'y miała 40mm średnicy i wagę startową ( z ROS'em) około 400g. Przy takiej masie osiągała pułap 400metrów.
Co Ci mogę poradzić... mozesz spróbować zrobić z pingwina drugi stopień rakiety dwustopniowej. Na ROS'a
Wtedy do pierwszego stopnia wsadzisz jakiś mocniejszy silnik i pingwin na ROS'ie już rozpędzony poleci dużo dużo ładniej
Poza tym gratulacje
ze zdjęć wynika że lot był bardzo ładny 
Pozdrawiam, i życzę powodzenia w dalszych zmaganiach
Bardzo fajna, zgrabna rakietka
Co do średnicy to faktycznie spora jak na ROS'a, o wadzę nie wspominając
Co Ci mogę poradzić... mozesz spróbować zrobić z pingwina drugi stopień rakiety dwustopniowej. Na ROS'a
Wtedy do pierwszego stopnia wsadzisz jakiś mocniejszy silnik i pingwin na ROS'ie już rozpędzony poleci dużo dużo ładniej
Poza tym gratulacje
Pozdrawiam, i życzę powodzenia w dalszych zmaganiach
A do "600" przypadkiem nie wejdą 3 rosy szeregowo? Bardzo ładnie to lata, przy odpowiednio długiej wyrzutni 
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

Skoro ROS ma około 34mm średnicy to bezpośrednio koło siebie mają 68mm
Czyli nawet dwa w najszerszym punkcie nie wejdą , bardzo mi przykro.
I tak btw. 6cm to 60mm a nie 600mm
I tak btw. 6cm to 60mm a nie 600mm
fakt pomyliłem z kalibrem 80mm
Co do nowej rakiety, to prosiłbym o przykładowy kształt pozwalający na maksymalne wykorzystanie ROS`a . Zastanawiam się, czy użycie w niej włókna szklanego nie byłoby dobrym pomysłem.
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

Wydaje mi się że stosunkowo najlepszym "opakowaniem" ROS'a to rurka kartonowa fi 38/40. Jest lekka i wytrzymała, ROS w niej dobrze siedzi.
Taka sama rurka była użyta do wyprodukowania rakiety Fireball
Taka sama rurka była użyta do wyprodukowania rakiety Fireball
Po oglądnięciu Sojuza i innych na ROS`ach zastanawiam się nad zastosowaniem w nowym modelu 3 silników ROS. Po pierwsze, to czy to ma sens, po drugie czy jest możliwe (w moich warunkach) odpalenie ich jednocześnie. Czy to dobry pomysł?
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

Jak widać da się jednocześnie odpalić więcej ROS'ów... Są jednak wg mnie pewne kryteria które muszą zostać spełnione:
- jednoczesne odpalenie ( zapłon elektryczny z dobrymi, sprawdzonymi zapłonnikami )
- dłuższa nieco wyrzutnia ( w razie szybszego zapalenia jednego ROS'a, zanim rakieta zejdzie z wyrzutni powinny się pozostałe zapalić)
- dokładnie wykonane łoże silnikowe - Rosy muszą być zamocowane współosiowo, nie mogą być żadne odchyły od osi OZ.
- szczęście
Trzeba je mieć - ROSY w przeciwieństwie do dobrego wina źle znoszą leżakowanie
Mogą różnie pracować i tego nie sposób przewidzieć 
- jednoczesne odpalenie ( zapłon elektryczny z dobrymi, sprawdzonymi zapłonnikami )
- dłuższa nieco wyrzutnia ( w razie szybszego zapalenia jednego ROS'a, zanim rakieta zejdzie z wyrzutni powinny się pozostałe zapalić)
- dokładnie wykonane łoże silnikowe - Rosy muszą być zamocowane współosiowo, nie mogą być żadne odchyły od osi OZ.
- szczęście