Pingwin

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
żydu
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Pingwin

Post autor: żydu »

Pingwin to moja pierwsza większa rakieta. Wykonana z "darmowych" materiałów. Rakietę napędza silnik ROS z zakręconymi dyszami bocznymi. Niezbyt przemyślana była średnica pingwina - 60mm. Z wagą też przesadziłem, bo waga przed startem to 650g, więc nikomu nie muszę tłumaczyć żałosnej wysokości lotu.
Załączniki
korpus.JPG
korpus.JPG (22.04 KiB) Przejrzano 10087 razy
pingwinek.JPG
pingwinek.JPG (23.33 KiB) Przejrzano 10088 razy
głowica.jpg
głowica.jpg (226.64 KiB) Przejrzano 10090 razy
Ostatnio zmieniony piątek, 2 gru 2011, 21:26 przez żydu, łącznie zmieniany 7 razy.
Awatar użytkownika
żydu
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Re: Pingwin

Jako iż nie wpadłem na to, by zrobić zdjęcie głowicy przed startem, (a została zgnieciona) wstawiam rysunek przedstawiający jej działanie.
Cała została wykonana z tektury, sam czubek zalałem gipsem, a jeszcze mniejszy fragment wzmocniłem cieniutką blaszką. Do gipsu przykleiłem plastikową rurkę na drugim końcu umocowaną do krążka 3. Po wykręceniu ramienia opartego na krążku 2 wkłada się baterię, zasilającą piszczyk (to na wypadek lądowania w krzakach).
Z niewyjaśnionych przyczyn spadochron wypadł chwilę po wbiciu głowicy w orankę :sad:.

Człowiek uczy się na błędach, więc następną rakietę planuje wykonać tak, by jak najlepiej wykorzystać ROS`a. Tu zwracam się z prośbą do doświadczonych modelarzy o radę (kształt, materiały). Po zakręceniu dyszy bocznych chciałbym wyposażyć rakietę w kamerkę.
Załączniki
pingwin.JPG
pingwin.JPG (24.54 KiB) Przejrzano 10086 razy
Mój film 5.jpg
Mój film 5.jpg (36.75 KiB) Przejrzano 10089 razy
Mój film 002_0001.jpg
Mój film 002_0001.jpg (11.12 KiB) Przejrzano 10089 razy
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: ArturroKRK »

Super :)

Bardzo fajna, zgrabna rakietka :) Widać, że kolega przyłożył się do jej wykonania a to się ceni.

Co do średnicy to faktycznie spora jak na ROS'a, o wadzę nie wspominając :) Dla przykładu moja rakieta Fireball na ROS'y miała 40mm średnicy i wagę startową ( z ROS'em) około 400g. Przy takiej masie osiągała pułap 400metrów.

Co Ci mogę poradzić... mozesz spróbować zrobić z pingwina drugi stopień rakiety dwustopniowej. Na ROS'a :)

Wtedy do pierwszego stopnia wsadzisz jakiś mocniejszy silnik i pingwin na ROS'ie już rozpędzony poleci dużo dużo ładniej :)

Poza tym gratulacje :) ze zdjęć wynika że lot był bardzo ładny :)

Pozdrawiam, i życzę powodzenia w dalszych zmaganiach
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

A do "600" przypadkiem nie wejdą 3 rosy szeregowo? Bardzo ładnie to lata, przy odpowiednio długiej wyrzutni :smile:
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Skoro ROS ma około 34mm średnicy to bezpośrednio koło siebie mają 68mm :) Czyli nawet dwa w najszerszym punkcie nie wejdą , bardzo mi przykro.

I tak btw. 6cm to 60mm a nie 600mm :)
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

fakt pomyliłem z kalibrem 80mm
Awatar użytkownika
żydu
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Co do nowej rakiety, to prosiłbym o przykładowy kształt pozwalający na maksymalne wykorzystanie ROS`a . Zastanawiam się, czy użycie w niej włókna szklanego nie byłoby dobrym pomysłem.
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Wydaje mi się że stosunkowo najlepszym "opakowaniem" ROS'a to rurka kartonowa fi 38/40. Jest lekka i wytrzymała, ROS w niej dobrze siedzi.

Taka sama rurka była użyta do wyprodukowania rakiety Fireball :)
Awatar użytkownika
żydu
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Po oglądnięciu Sojuza i innych na ROS`ach zastanawiam się nad zastosowaniem w nowym modelu 3 silników ROS. Po pierwsze, to czy to ma sens, po drugie czy jest możliwe (w moich warunkach) odpalenie ich jednocześnie. Czy to dobry pomysł?
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Jak widać da się jednocześnie odpalić więcej ROS'ów... Są jednak wg mnie pewne kryteria które muszą zostać spełnione:

- jednoczesne odpalenie ( zapłon elektryczny z dobrymi, sprawdzonymi zapłonnikami )
- dłuższa nieco wyrzutnia ( w razie szybszego zapalenia jednego ROS'a, zanim rakieta zejdzie z wyrzutni powinny się pozostałe zapalić)
- dokładnie wykonane łoże silnikowe - Rosy muszą być zamocowane współosiowo, nie mogą być żadne odchyły od osi OZ.
- szczęście :) Trzeba je mieć - ROSY w przeciwieństwie do dobrego wina źle znoszą leżakowanie :) Mogą różnie pracować i tego nie sposób przewidzieć :)
ODPOWIEDZ