Rakieta "GROM" i "GROM II"

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
..:::DAX:::..

Rakieta "GROM" i "GROM II"

Post autor: ..:::DAX:::.. »

Witam

Przedstawiam wam model mojej rakiety. Wykonany był w całości z papieru. Przeżył 3 starty w których wadliwy był silnik i kończyło się wystrzeleniem zatyczki. Po dopracowaniu silnika w końcu poleciała 8) , ale nie za wysoko gdyż dysza była z gipsu i bardzo szybko zerodowała z 6mm do 13mm :shock:. Nie zadziałał pirotechniczny układ odzysku i rakieta zakończyła swój żywot :cry: W następnej rakiecie mam zamiar do odzysku wykorzystać timer i oczywiście poprawię dyszę silnika

Oto dane techniczne rakiety:

-wys. 1000mm

-śr.wew. 50mm

-śr.zew. 52

-masa ok.300g

Dane SR:

-dł. 16cm

-śr.wew. 22mm

-śr.zew.27mm

-fi dyszy 6mm

Paliwo:

-karmelek C35S

-dł. ziarna 115mm

-śr. kanału 7mm

Kanał przez całą długość.

A oto zdjęcia:

Tuż przed startem:

Obrazek

Po "lądowaniu":

Obrazek

A to nieszczęsna dysza:

Obrazek

Postaram się wrzucić jeszcze film z lotu.

DAX
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

No pięęęknie. Klasa model. Nawet wyrzutnia widzę całkiem całkiem. Rezygnacja z gipsu to dobry pomysł. Przecież można sobie nawet gdzieś w łąkach nakopać głupiej gliny i już będzie to lepsze niż gips na dysze. Życzę powodzenia.
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć

Rakieta naprawdę prezentowała się świetnie :!: :P

Proponuję nie kombinować z gliną tylko przejść na cement szybkowiążący CX5, zwłaszcza że paczka wystarczy na kilkadziesiąt startów. Koroduje także dosyć mocno ale jak zabezpieczysz przekrój krytyczny stalową podkładką to spisze się nawet w większych silnikach :wink:

życzę udanego startu na mocnym silniku

A więc tak jak mówiłem powstaje model GROM II :wink:

Edit: Rakieta powstaje jednak wogóle z czego innego gdyż naszła mnie wena po oglądaniu zdjęć hipersonala :D

Tak więc "GROM II" powstaje z balsy i laminatu.

Dane:

wys. 1270mm

śr. wew.50mm

śr.zew.53mm

Rakieta składa się z głowicy wys. 230mm i dwóch rur o dł 520mm

Odzyskaniem rakiety zajmie się Altimetr, o którym już wspominałem(jeszcze raz wielkie dzięki za części dla Andżeja :wink: ). Układ ma już MPX-a i działa czeka tylko ma małą przebudowę gdyż ciężko go zmieścić w tych 50mm :D Widok 2D

http://img443.imageshack.us/i/rakieta2d.png/

I 3D

Obrazek

Zdjęcia z budowy wieczorem :wink:
Bullet
PROFI

Post autor: Bullet »

Troche trwala odbudowa :) No ale wyposazenie poprzednia wersje bije na glowe.

Popracuj troche nad rozmieszczeniem statecznikow i ich mocowaniem.

Pozdrawiam

Bullet

Sorry Bullet, że tak zmieniłem swoją wypowiedź ale nie jest źle, bo Twoja nadal tu pasuje :wink:

A więc obiecywane zdjęcia tylko z małym opóźnieniem :wink: Oczywiście w tym miejscu należy podziękować Paulowi za swoje instrukcje jakie zamieścił na forum gdyż bez nich zapewne ten projekt by nie powstał :!: A więc do rzeczy:

Spirala balsowa

Obrazek

Głowica(styropian+balsa)

Obrazek

Rura balsowa przed i po laminowaniu

Obrazek

Wszystko razem zalaminowane i poszpachlowane.

Obrazek

Oraz pierwsza przymiarka(sory za bałagan ale jak coś robię to zawsze tak jest :D )

Obrazek

Aktualnie zajmuję się ogarnięciem elektroniki do kupy i pewnie wieczorem bądź jutro będą foty. Do zrobienia jest jeszcze łoże silnika, stateczniki, mocowanie elektroniki w rurze oraz złączka. Największy problem mam z rozmieszczeniem spadochronu i ładunku wyzwalającego ale to opiszę w następnym poście wraz ze zdjęciami elektroniki.

PS. Sory za jakość zdjęć ale robione telefonem na szybko.
Paweł

Post autor: Paweł »

Też się podłączam, w znacznym stopniu zmieniły one moje spojrzenie na budowanie rakiet.

Jakiej grubości balsa, ile warstw, jaka gramatura tkaniny?

Ciekawie się zapowiada :D

Dokładnie tak. W tym miejscu papier jest troszkę cieńszy i uwydatnia to.

Balsa grubości 1.5mm tkanina 80g/m2 wewnątrz jak i na zewnątrz wszystko po jednej warstwie :wink: No oczywiście oprócz głowicy, bo tam jest 3 warstwy tkaniny. Żywica to epidian 53 z Z1. Całkiem miło się z nim pracuje.

Ukończyłem elektronikę wraz z jej komorą.

Komora powstała z:

Obrazek

I wygląda to tak:

Obrazek

Bateria celowo jest nad płytką w celu łatwiejszej wymiany. Wystarczy odkręcić trzy widoczne na zdjęciu śrubki od "panelu sterowania"

Obrazek

A tak wygląda w korpusie

Obrazek

W międzyczasie z tego...

Obrazek

...powstało to :wink:

Obrazek

Balsa grubości 2 mm. Dziś pewnie zostaną zalaminowane tkaniną 110g/m2 o splocie skośnym.

A odnośnie mojego problemu to polega on na tym, że zastanawiam się w której części umieścić złączkę oraz spadochron. Po głowicą znajduje się elektronika i zajmuje 24cm czyli prawie połowę miejsca. Spadochron zmieści się tam bez problemu ale sięgnąć te 28 cm aby wymienić zapalnik to ciężka sprawa nie mówiąc już o mocowaniu spadochronu. W sumie linka może być umocowana na stałe, a kabel od elektroniki dłuższy aby wystawał poza korpus, zakończyć go kostką i chować to wszystko za spadochronem i osłoną od gazów, a w części silnikowej zastosować złączkę. Druga opcja to przedłużyć elektronikę do 48cm mieć kostkę przymocowaną do kółka ze sklejki następnie złączka, a w części silnikowej umieścić spadochron... tyle, że wtedy kabelek z zapalnikiem musi znaleźć się pod spadochronem czyli trzeba przeciągnąć go z jednej części rakiety do drugiej co mi się jakoś nie podoba. Co Wy byście zrobili :?: A może jakieś własne koncepcje na ten temat :?:
Paweł

Post autor: Paweł »

Zgadłem :D

Co do rozmieszczenia wyposażenia rakiety to nie bardzo rozumiem Twoje opisy, ale przedstawię 3 rozwiązania.

1. Zawsze przeze mnie stosowane.

Rakieta jest podzielona na 4 części. Od dołu: (1) SR, (2) elektronika, (3) spadochron i ładunek miotający, (4) głowica. Połączenia między członami są zabezpieczone śrubami/ wkrętami oprócz połączenia między członem 3 a głowicą. Pomiędzy członem 2 a 3 znajduje się stosunkowo masywny korek do którego przymocowany jest spadochron i przechodzi przez niego kabel do zapłonnika. Z drugiej strony spadochron jest połączony z głowicą.

2. Podobnie tylko że w celu korzystniejszego rozmieszczenia masy elektronika znajduje się pod głowicą a spadochron nad SR. W tym rozwiązaniu połączenie członu 1 i 2 nie jest zabezpieczone.

3. Podobnie do 2 tylko że rakieta jest podzielona na 3 części. Pod głowicą znajduje się masywny stelaż elektroniki, który jest przymocowany do kadłuba śrubami. Poniżej niego znajduje się ładunek miotający, oraz spadochron przymocowany do stelaża elektroniki. Z drugiej strony spadochron jest przymocowany do członu 1 (z SR).

Mam nadzieję że pomogłem. Jeżeli moje opisy okażą się niezrozumiałe, mogę wstawić rysunki.
ODPOWIEDZ