2 pytania, czyli rozważania na temat spalania

czyli zaczynamy zabawę!
placydo
PROFI

Post autor: placydo »

Witam!

Odpowiedzi na te pytania udziele tylko i wylacznie z mojej wiedzy zdobytej przez forum.

Na pierwsze pytanie odpowie Ci arkusz Nakki. Przeciez to nic trudnego wprowadzic dane 1 ziarna a 3 - 4. Chodzi tutaj moim zdaniem o 2 rzeczy - uzyskania wiekszej powierzchni spalania/szybszego spalania oraz wzmocnienie konstrukcji silnika - uzycie ziarna jako korpusu silnika.

Co do drugiego pytania najlepiej byloby gdyby zaplon nastapil na calej powierzchni jednoczesnie - jest to jednak nie mozliwe. Dlatego stosuje sie zaplon od tylu, ktory kolejno zapali wszystkie ziarna.

SRB przy promach maja np "cos podobnego" do silników rakietowych sluzace do zaplonu silnika. Wdmuchuje on do wlasciwego silnika porzadny plomien ktory rozpoczyna wlasciwy zaplon silnika.

Prosze mnie poprawic jesli sie myle.

Pozdrawiam
nemo
*

Post autor: nemo »

Witam,

jeśli chodzi o pierwsze pytanie, to kilka ziaren stosuje się po to żeby powierzchnia spalania była w miarę taka sama podczas pracy silnika. Wtedy charakterystyka ciśnienia, a co za tym idzie również ciąg jest cały czas na podobnym poziomie. Gdyby zastosowano jedno ziarno, na początku ciśnienie byłoby małe, a potem rosło. Poniżej charakterystyki ciągu i ciśnienia tego samego silnika. po lewej stronie silnik z czterema ziarnami, po prawej z jednym ziarnem. Jak widać przy jednym ziarnie ciśnienie jest dwa i pół raza większe niz przy czterech.

Obrazek

Poza tym jedno, długie ziarno jest bardziej narażone na pęknięcia niż kilka krótszych.

pozdr,
Paweł

Post autor: Paweł »

Po pierwsze nazwa tematu praktycznie nic nie mówi o jego zawartości :?

A co do pytań to na oba jest jedna odpowiedź. Jak przedmówcy wspomnieli ideałem jest utrzymanie stałego ciśnienia podczas całej pracy silnika (zakładając że wytrzymałość SR nie zmienia się). Czyli najpierw musi być mocny zapłon, a potem ciśnienie musi się utrzymywać. Utrzymywanie ciśnienia jest najczęściej realizowane przez stałą powierzchnię spalania, bo jeżeli stałe są: ciśnienie, średnica dyszy, prędkość spalania (te parametry są powiązane ze sobą) to jedynym czynnikiem decydującym o stałym ciśnieniu (tzn. czy ono pozostanie stałe, czy się zmieni) jest powierzchnia spalania. Najprościej jest zrobić spalanie czołowe ziarna w kształcie walca (tzw. spalanie papierosowe) ale tu powierzchnia spalania jest mała, co za tym idzie czas pracy będzie duży, przy danej masie paliwa. Więc często trzeba stosować bardziej skomplikowane kształty, wspólną ich cechą jest to że w czasie pracy silnika jeden ich wymiar rośnie a drugi maleje co skutkuje mniej - więcej stałą powierzchnią. Żeby stosowanie ziarna paliwa o określonym kształcie miało sens musi się zapalać prawie jednocześnie na całej powierzchni i zawsze podobnie. W przypadku ziaren paliwa z kanałem można to uzyskać przez umieszczenie zapłonnika pod zatyczką, w przypadku ziarna ' lub podobnego z kanałem znikomej długości nie ma to sensu i zapala się od dyszy.
ODPOWIEDZ