Żywica poliestrowa

czyli zaczynamy zabawę!
Paweł

Post autor: Paweł »

Potwierdzam. Kiedyś zrobiłem 3 SR z paliwem kno3/cukier/capon w ilości po 20g z dyszami 3,5 4 i 5mm. Pomimo różnych zacisków wszystkie ' tak samo, tzn. od razu po zapłonie paliwa następował wybuch. Co ciekawe po wybuchu nie leciały kawałki paliwa jak to się dzieje w przypadku SR z karmelkiem. Więc wygląda na to że to paliwo spalało się w całej objętości, jak proch.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Pragnę zauważyć, ze prasując paliwka na żywicach, tez zamykacie w objętości bańki powietrza. Poza tym, mowa była o karmelce i sorbitolce, a jest jeszcze glukozianka :). Paliwka takie jak opisujecie sa OK, ale raczej do długich silników marszowych.
Kapeć
**

Post autor: Kapeć »

Paliwo sorbitolowe najbardziej mi odpowiada ale jakoś nie moge dostać taniego sorbitolu technicznego. Jak już brać to w większej ilości na zapas

Co do glukozianki i fruktozianki to nie wiem nie próbowałem tego ale wydaje się równie higroskopijne co sacharozianka :D
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

I tu możesz się mylić. Sacharozianka staje się tym bardziej higroskopijna, im bardziej skarmelizował sie cukier. Sam cukier nie jest bowiem zbyt higroskopijny, tylko produkty jego rozkładu. Robiąc glukoziankę, jako że topi się ona w niższej temperaturze, masz większe szanse na brak rozkładu glukozy. Efekt może być więc taki, ze dobrze zrobiona glukozianka będzie mniej higroskopijna, niż Częściowo skarmelizowana (beżowa) sacharozianka.
Kapeć
**

Post autor: Kapeć »

Szukam taniego sorbitolu w duzych ilosciach :) ale nie wiem czemu jest on jakos mało dostępny. Jak załatwie sorbitol to bede szcześliwy :wink:.
POczatkujacy

Post autor: POczatkujacy »

Mam pytanka bo żywica poliesterowa którą trzymam już rok zamieniła się w galaretę. Co zrobić?? Czy da się tą żywicę jakoś przywrócić do normalnośi??
Fox
PROFI
Kontakt:

Post autor: Fox »

A trzymałeś puchę zamknietą? Odparował styren, łatwiej Ci będzie kupić nową żywicę.

Żywica poliestrowa jest roztworem małocząsteczkowego poliestru nienasyconego w styrenie, który pełni rolę monomeru sieciującego.

pozdro
POczatkujacy

Post autor: POczatkujacy »

No trzymałem zamkniętą ale cóż trudno kupię nową;(
Luczexx
Nowy

Post autor: Luczexx »

również dołączam się do pytania o zakup sorbitolu, szukałem orientacyjnie w internecie to jeden sklep oferuje 100g za 3,95...
ODPOWIEDZ