Rakieta Apacz - kilka pytań

czyli zaczynamy zabawę!
Gość

Rakieta Apacz - kilka pytań

Post autor: Gość »

Witam wszystkich fanatyków amatorskich rakiet!

Dopiero rozpoczynam zabawę z modelami rakiet i mam kilka pytań. Zamierzam kupić rakietę Apacz, mam nadzieje ze ktoś ma z nią już jakieś doświadczenie. Ale do rzeczy, kilka ważnych dla mnie pytań: Jak działa wyrzucanie spadochronu w tej rakiecie? i Jak zbudować wyrzutnie do niej?

Pozdrawiam,

MacMillan.
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Witamy na forum :D

Co do twojej rakiety, to mysle, ze jest wszystko wyjasnione w opisie budowy,ale jezeli masz dodatkowe pytanie to prosze:

Sama wyrzutnia to nic innego jak prosty drut dlugosci ok. 1m Najprosciej wcisnac do ziemi i gotowe. Mozna rowniez zrobic odpowiedni stojak np. na czterech nozkach.

Co do spadochronu to wszystko zalatwia juz sam silnik. Silnik posiada tzw. ladunek miotajacy, ktory po ustaniu pracy silnika i paru sekundowym opoznieniu "wydmucha" ci spadochron z rakiety oczywiscie przez glowice. Na co musisz zwrocic szczegolna uwage to to, by silnik "siedzial" wmiare mocno w rakiecie , a glowica raczej lekko. Oczywiscie mowa tu o silnikach fabrycznych. A tak nawiasem mowiac to te silniki sa bardzo drogie w Polsce. W Niemczech silniki podobnej klasy mozna dostac juz za pol ceny.

Pozdrawiam

Paul
Gość

Bardzo dziękuje za szybką odpowiedz :D Jeszcze tylko jedno pytanie, czy głowica spadnie osobno po wyrzuceniu spadochronu czy będzie się trzymać głównego członu rakiety?
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Mysle, ze jezeli jej nie chcesz zgubic to bym ja na twoim miejscu rowniez przywiazal do spadochronu :wink:

Paul
Gość

Wielkie dzięki Paul, nie mam na razie więcej pytań :D

Pozdrawiam,

MacMillan.
maciek
*

Post autor: maciek »

I jak sprawuje się rakieta? O co chodzi w tym, że jest dwu członowa? Tzn. wiem , że składa się z dwóch członów, ale czy jakoś rozpada się na dwie części podczas lotu czy jak?;>
Gość

Mam tą rakietę i już skleiłem a co do tego dwuczłonowa to jest ona zbudowana z dwóch części które się klei a podczas lotu one się nie rozpadają ani nić. rakieta ma 65 cm dł. i 3,5 cm szer. :P :P :D
Hubert
*

Post autor: Hubert »

Co do mnie, sklejałem Apacza i powiem, że to bardzo wdzięczna rakieta.

:o Ale jak w każdym zestawie spadochron ma dużo niedoskonałości!!! :P :P :P
ODPOWIEDZ