GOOD MORNING VIETNAM

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Bullet
PROFI

GOOD MORNING VIETNAM

Post autor: Bullet »

Krótko na i na temat.

Rakieta powstała z braku hamowni. W końcu trzeba coś zrobić z tymi silnikami z rur PCV, a puszczanie ich jako "kijanek" chyba trochę mija się z założeniami modelarstwa. Nazwa rakiety jest związana z jej pseudo bojowym wykorzystaniem do testowania różnych "ustrojstw" które się w niej zmieszczą :) , silników, odzysków, smugaczy itp, także nie wróżę jej długiego żywota, ale ...... obym się mylił.

Rakieta zbudowana jest jako model dwustopniowy, jednak właściwie bez żadnej korekty może latać jako jednostopniówka.

Waga - 980g -na chwilę obecną, tzn bez spadochronów i olinowania

Kaliber - 50 mm

Kaliber części silnikowej - 56 mm

Wysokość 1770 mm

Komory silnikowe przystosowane do silników 300g i 400g paliwa karmelkowego

Oczywiście nie od takich ilości będę zaczynał

Trochę fotek

Spacecad - projekt

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 02c6851e06

Wygląd zewnętrzny całości

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 3d3fcd3cd5

Rozłożona na części

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 3c3e98439c

Rozłączenie członów nastąpi na wskutek odpalenia drugiego silnika. Elektronika dla lamera to dwa timery. Jeden odpala drugi silnik , drugi wyrzuca spadochron.

Prosto i mam nadzieję że niezawodnie. Niestety do UUWS-a jaskiniowca brakuje mi jeszcze kilka elementów, a byłby lepszym rozwiązaniem do tej rakietki.

Zdjęć z procesu produkcji nie posiadam, gdyż jeśli coś robię to nie mam czasu na pierdoły. Może przy bardziej skomplikowanych konstrukcjach coś udokumentuję.
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Wow - piękna maszynka! :D

Z jakiego materiału wykonałeś korpus modelu?
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Widzę że Kolega atakuje na wysokość :D Faktycznie prościej się nie da więc sukces wysoce prawdopodobny. Jedyny problem jaki widzę to będzie z odnalezieniem modelu. Życzę powodzenia i czekam na relację ze startu.

pozdr
Awatar użytkownika
KrzysztofJapan

Post autor: KrzysztofJapan »

No no!:D Bardzo pięknie i estetycznie wygląda rakieta. Życzę udanego startu.
Bullet
PROFI

Post autor: Bullet »

Zasadniczo to chyba główny cel Naszej zabawy 8)

Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak to mówią : łatwiej kijek pocieniasić, niż go potem pogrubasić, co na tym forum może oznaczać iż łatwiej zmieścić krótszy silnik do dłuższej komory niż .... robić rakietę trzyczłonową :D Zaczniemy spokojnie od dwóch silników po 200g, a jak wszystko będzie szło zgodnie z planem, rura alu 40x2 i grafit już czekają.

W odnajdywaniu modelu mam zamiar wesprzeć się jakimś buzzerem, ale o tym będę myślał gdy zwiększę moc silników.

Bardzo się cieszę że rakieta się podoba, tym bardziej że mam doła bo właśnie przygotowując paliwo spaliłem żonie robota kuchennego i nie wiem gdzie go schować :?
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Witam,

Jezeli model ma latac jako dwustopniowka, to silnik pierwszego stopnia musi miec dobrego kopa. Sam model nie jest zbyt ciezki,ale dodatkowo dojda dwa silniki , dwa spadochrony, elektronika oraz zasilanie. Mysle, ze bedziesz mial problem zmiescic sie ponizej 2 kg. Nie wiem, jak sprawne sa twoje silniki, ale do odwaznych swiat nalezy!!!

Powodzenia

Paul
KYK
**

Post autor: KYK »

:shock: :lol: xD
ODPOWIEDZ