Stowarzyszenie?

Polskie Towarzystwo Rakietowe - wstąp i legalnie odpalaj Rakiety Dużej Mocy
andrzej.kotarski
*
Kontakt:

Post autor: andrzej.kotarski »

Witam Kolegów,

W najbliższym tygodniu planuję podróż do Krakowa i Gdyni, aby spotkać się z ksardem i robercikiem. Warto spotkać się w większych gronach, aby pogadać i coś zacząć robić bardziej formalnie.

Pozdrawiam,

Andrzej Kotarski
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Witam

Na Forum Astro4u.net "leci" dyskusja na temat nas interesujący, czyli http://astro4u.net/yabbse/index.php?topic=15937.0.

Zachęcam do zapoznania się z treścią tej polemiki.

Ciekaw jestem Waszego zdania.
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Witam

Wczoraj wieczorem zadzwonił do mnie Pan Piotr Sornowski - chyba nie muszę przedstawiać - jest w naszych szeregach od końca września br.) :D

Rozmawialiśmy między innymi o stowarzyszeniu.

Był ciekaw, na ile osób można liczyć.

Sprawa coraz bardziej dojrzewa. Wiem również z rozmów z Panem Andrzejem Kotarskim, że i on dokonał pewnych spektakularnych kroków w celu zalegalizowania naszej działalności. Myślę, że w wolnej chwili podzieli się z nami swoimi planami w tym temacie.

Chyba nadeszła już odpowiednia chwila, aby przekonać się kto jest zainteresowany wstąpieniem w przyszłości w szeregi takiego stowarzyszenia.

Proszę o składanie niezobowiązujących deklaracji - musimy się policzyć! :wink:
placydo
PROFI

Post autor: placydo »

Hej Ksard

Powiem szczerze, ze liczylem ze ten temat ruszy. Za maly jestem zuczek jednak zeby zaczynac rozmowy w tym temacie. Jako stowrzyszenie bedziemy mieli wieksze prawa - rowniez mozliwosc organizowania imprez!

A to sie liczy - bo wiem to na swoim przyladzie (a raczej mojej dziewczyny) - sceptycznie ludzie podchodza do rakiet do czasu jak ich nie zobacza w akcji :)

Jestem za - a nawet bardzo za. Nie widze rowniez problemu ze skladkami - bo jako stowarzyszenie - musimy zapewne skladki jakies uiscic.

Tak wiec prosze mnie wliczac.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Eh - z tym tematem walczymy już parę lat - i wciąż drepczemy w miejscu.

Może teraz wspierani znaczącymi osobami ze świata naukowców i kręgów modelarskich ruszymy do przodu. :D

Dzięki za akces - jesteś na liście.

O składkach na razie nie mówmy - to nie jest najistotniejsze.

Czy uważacie, że należy stworzyć odrębne miejsce na tym forum, aby tam wpisywać się na listę członków? Jak to dobrze zorganizować - pomysły mile widziane.

Proszę również o uwagi dotyczące przyszłego kształtu tej organizacji (można puścić wodzę fantazji) :wink:
wapniak

Post autor: wapniak »

No to jak można puścić wodze, to może ja...

Kilka lat temu przerabialiśmy utworzenie stowarzyszenia paralotniarskiego.

Minął jakiś czas, i porobiło się tak, że w zasadzie instruktorzy dorwali się do władz, i ustanowili przepisy pod siebie.

Po świadectwa kwalifikacyjne najtaniej dziś jeździ się do Czech i Słowacji...

A tyle było entuzjazmu, pięknych planów i słów...

Za jakiś czas tu też tak może być - legalne startowiska, zgody, ubezpieczenia , składki, żadnych domowych eksperymentów z paliwami...Silnik tylko fabryczny, płatne szkolenia na certyfikat użytkownika dla większych jednostek itp.

Tylko jak to się będzie miało do naszych , skromnych warunków, gdzie jest grono entuzjastów którzy bawią się w rakiety za parę groszy.

Ale za to kilka osób NA PEWNO się w tym odnajdzie, zapewne będą to konstruktorzy którzy już dziś myślą o produkcji SR.

A cała reszta ? Zgodnie z zasadą, "cena nie gra roli, gdy pasja swawoli" ? Tylko ilu takich zostanie?

No, ale jak tak zawsze wszystko "ciemnowidzę", na pewno jestem w błędzie...

Pozdrawiam
zetez
**

Post autor: zetez »

Możecie mnie policzyć, acz zajmuję się rakietnictwem wodnym - nie wiem czy dla takich rakietników będzie miejsce w tym stowarzyszeniu.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Też rakieta, tylko paliwko inne.
Paweł

Post autor: Paweł »

Poprawcie mnie jeśli się mylę. To że osoby zajmujące się rakietami będą w stowarzyszeniu, raczej nie zmieni tego że paliwo stałe będzie przez polskie prawo rozumiane jako materiał wybuchowy. Tak więc takie stowarzyszenie może ułatwić zniszczenie całkiem amatorskiego rakietnictwa (łatwiejszy dostęp do naszych danych).
wapniak

Post autor: wapniak »

To niedokładnie tak. Teraz, dopóki coś nie jest zabronione to jest dozwolone. A jak powstanie stowarzyszenie, to co nie zabronione już nie będzie dozwolone...

No, ale my w genach mamy coś takiego jak samoograniczanie...

Zresztą nie tylko my, to przyszło z zachodu...
ODPOWIEDZ