Rakieta HIPERSONAL

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Hipersonal wystartował

Post autor: KSard »

Po wielu latach dyskusji i przygotowań nasz Hipersonal wreszcie wystartował. Miało to miejsce 2009-08-08 w Manching w Bawarii podczas dorocznej imprezy modelarzy niemieckich.

Odbyły się dwa testowe loty rakiety Hipersonal z prędkością poddźwiękową. Celem testu było sprawdzenie zachowania się rakiety w locie oraz działania poszczególnych podzespołów. Próby wypadły pomyślnie.

Obrazek

Więcej informacji na ten temat na http://www.ksard.pl/index.php?option=co ... 32&lang=pl
Awatar użytkownika
KrzysztofJapan

Post autor: KrzysztofJapan »

Tyle wyczekiwany, ale warto było. Model w pełni profesjonalny. Bardzo interesujący również skład paliwa.

Proszę nas nie trzymać w napięciu i zaprezentować film ze startu :lol:
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Prawdę powiedziawszy, to filmik wyszedł marnie (sam kręciłem) :oops:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0VUF3qhbgGM[/youtube]

No cóż najważniejsze, że lot został udokumentowany.
Rakieta wznosiła się z prędkością 135 m/s - a co będzie jak poleci ponad 300 m/s ?
Awatar użytkownika
KrzysztofJapan

Post autor: KrzysztofJapan »

Start robi wrażenie. Bezdymne paliwo, plus to, że rakieta przedzierała się przez powietrze idealnie. Beż żadnych wychyleń. Po prostu cięła powietrze jak strzała. Dla mnie pięknie to wyszło! Prędkości dźwięku niestety nie udało się osiągnąć ale wtedy rakieta poszłaby w górę a dźwięk silnika byłby słyszalny za chwilę haha :D To byłoby zjawisko!
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Witam

Małe wyjaśnienie - ta próba nie miała na celu przekroczenia bariery dźwięku.

To był dopiero pierwszy, testowy lot Hipersonala.

Rzeczywiście - model w czasie lotu zachowywał się idealnie, wzbudzając uznanie wśród uczestników pokazów.

Szedł jak po sznurku. :D

Paul wykonał model perfekcyjnie.

Teraz kolejne testy już na terenie Polski z większymi silnikami.

Nadal największym problemem będzie jednak kwestia odnalezienia modelu.

Koniecznym będzie radykalne zmniejszenie spadochronu pilotującego.
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Post autor: Kacper »

Przede wszystkim gratuluję pięknego modelu i udanych lotów. :D

Mogę zrobić spadochron pilot do Hipersonala. Mam bardzo ładny jaskrawy zielony materiał i kevlarowe linki. Myślę, że najlepiej będzie go uszyć z sześciu klinów a linki puścić przez całą czaszę w szwach. Jaka średnica będzie potrzebna? Tak ' 20 -25cm powinno wystarczyć żeby model spowolnić do bezpiecznej prędkości a równocześnie utrudnić oderwanie linki przy ewentualnym locie poziomym lub przedwczesnym/spóźnionym wyrzuceniem spadochronu.
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

To bardzo ważna sprawa - spadochron. Jak się przekonaliśmy, model z wysokości 700 metrów opadł przy minimalnym wietrze ponad 1 km od miejsca startu. O mały włos nie straciliśmy modelu. Wylądował na polu kukurydzy i tylko dzięki św. Antoniemu udało się go odszukać. :wink:
Paul od razu stwierdził, że musi wymienić spadochron-pilot w Hipersonalu.
Tym czasem zrobiłem symulację w programie RockSim7 sprawdzającą uzyskane pomiary z SALTa.

Wszystko się pięknie zgadza.
Wg programu model na silniku BC-125 osiągnie wysokość 727 m w ciągu 12,01 sekundy, przy założeniu że model ma współczynnik oporu Cx=0.334
Po locie zastanawiałem się z Paulem, czy zarejestrowana przez urządzenie pomiarowe prędkość 135 m/sek nie jest zaniżona.
Otóż, chyba nie, bo RockSim wylicza ją na 139,84 m/s.

Obrazek
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Witam,

Dla porownania: tak wyglada wykres lotu HIPERSONALA zarejestrowany przez elektronike pokladowa - SALT-LCD

http://www.pic-upload.de/view-2978630/P1029.jpg.html

Na wykresie sa zarejestrowane dwa loty, pierwszy na silniku TSP pana Tendery oraz drugi lot na silniku BC 125

Paul
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

No to mamy kolejny dowód na to że Cx dobrze wykonanych modeli jest sporo lepszy niż <span style="font-weight: bold">0,4</span> .

Cieszę się że sprawa idzie do przodu :!: .

Czy planujecie jeszcze jakieś loty poddźwiękowe czy od razu atakujecie "barierę" dźwięku :?:

Czy zdecydujecie się na motor fabryczny czy też będzie to konstrukcja własna :?:

Czy macie zamiar zastosować radionamiar <span style="font-weight: bold">Jaskiniowca</span> :?:

pzdr
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Radionamiar jaskiniowca okazał się być za cienki. W sumie chyba nie ma sensu go używać. Ma zasięg, ale w trawie spada to do 20-30m.
ODPOWIEDZ