No wiem on robił RNXy nie wiem jak w USA ale w PL to cena epidan 5 w porównaniu do karmelka czy sorbitolka (czy jak to tam nazywacie

) jest kosmiczna.
Szukam konkurencji dla karmelka na którym sporo pracowałem bo nie spełnia moich wymagan z kilku powodów : wysokiej higroskopijnosci, małej trwałosci, z powodu praktycznie zawsze tworzenia się baniek z powietrzem wewnątrz bloku paliwa no i przede wszystkim topienie w wysokiej temperaturze jest jego głowna wadą kto sie poparzył ten rozumie.Podsumowując nie spełnia wszelkich norm.
Wszystkich tych wad nie ma sorbitolek który topi sie w temp 94-96*C (na łaźni wodnej) oraz nie jest higroskopijny ale głowna jego wadą jest cena czystego sorbitolu dostepnego w sklepach chemicznych oraz mniejsza dostępnosc
Wymyśliłem za to mieszanke opartą na składzie:
Utleniacz/ż.poliestrowa/katalizator/węgiel
dla mniej zaawansowanych modelarzy: KNO3/ż.poli/Fe2O3/C
dla bardziej zaawansowanych: Nadchloran/ż.poli/C
Zachęcam do testowania bo zanim ja się wezme za testy to zdąże zrobic 4 stronnicowy wykład teoretyczny
.......................................................................................................
Drogi Pawle użycie cukru w przypadku żywicy poliestrowej jest raczej niemożliwe z tego powodu iż cukier powinien zareagować z nadtlenkiem i nie dojdzie do polimeryzacji paliwa. Do paliw na bazie żywicy poliestrowej ciężko dodać cokolwiek z substancji organicznych za to można użyc nadchloranu amonu

co nie jest możliwe w przypadku żywic epoksydowych