Seagal 1

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
milimetr65
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Seagal 1

Post autor: milimetr65 »

Witam obecnych na forum

Nazwałem tak rakiete bo to jest model klasy bronsona i chuka norisa.

Rakieta miała mase startową 2470g z czego 174 g paliwa Anapal11 i 6g klasyka 1 Pinota .Model wyposażony był w UWS1 kolegi Jaskinjowca i drugim sercem ochrony modelu był altimetr otrzymany wraz z kamerą od Kolegów z Pomorza . Test odbyłsię wczoraj około 18-tej chciałem zrobić mały przedsmak tego co będzie się działo dziś na Pomorzu. Start bardzo dynamiczny po pięknej pracy silnika Seagal 1 wzbił się na około 500m znikają z oczu na poligonie byliśmy we dwoje z Żoną bo stwierdziła ,że jak coś nie wyjdzie to będzie mniejszy obciach. Trochę wiało i zniosło model o około 300m ale wrażenia ze startu były wspaniałe

http://www.youtube.com/watch?v=3HyhLVSoMVQ

zapomniałem dodać ,że model ma wysokość 1400mm i śr. 80.

Po obróbce dołoże filmik ze staru bo w tej chwili jest to poprostu siano
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Witam

Pozwolę sobie jeszcze raz pogratulować :D .

Najważniejsze że wszystko w rakiecie zadziałało jak należy i mamy kolejny udany film z pokładu rakiety. Niecierpliwie czekam na film ze startu i fotki gotowej rakiety.

pozdr
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Gratulacje

Post autor: KSard »

Już wczoraj dzięki uprzejmosci Andrzejka miałem mozliwość zobaczenia tego znakomitego filmu prezentującego widoki z pokładu Twojej rakiety.

Piękny lot - i 100% sukcesu. Gratulacje ! :D

Jesteś kolejnym członekiem klubu OSZ-owców.

Anapal - jak widać świetnie się sprawdza.

Teraz czekam na film z ziemi.
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Re: Seagal 1

Post autor: robercik »

Ha ha nie przesadzaj. Nasze stare modele były wykonane na oko i wirowały jak szalone. U Ciebie widzę raptem kilka powolnych obrotów na cały lot, co świadczy o dokładności wykonania usterzenia 8)

Jak napisał Ksard - witaj w klubie OSZ :wink:

Skoro model jest bezpieczny, wystrarczy korekta mocowania lusterka i można montować większy silnik :D

pzdr
milimetr65
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Witam !

Śilnk jest na zapas moge pomieścić 6 bloczków paliwa po 50g ,a co do nazwy modelu to doszedłem do wniosku ,że będe je nazywał podobnie tematycznie do Waszych ze względu na kaliber i wysokość ale myśle tu wszystkich modelach coś w rodzaju Szybka i piękna 1 klasy Gabriela.Uważam ,że trzeba trzymać się jakiś wytyczonych szlaków ,żeby dokładniej zobrazować nasze osiągnięcia i żeby były bardziej czytelne w tym celu należałoby podawać maxymalnie dokładne dane modelu -wiem ,że mam wiele do dopisania ale to jest słuszna droga dla grupy ludzi którzy to lubią i tym w wolnym czasie żyją tak jak ja
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Cześć

No właśnie - dałbyś jakąś fotkę Seagala i coś więcej napisał na temat parametrów i budowy modelu :D
milimetr65
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Witam i pragnę przedstawić film ze startu z ziemi i prosić o wybaczenie ,ze jeszcze do końca nie podałem wszystkich parametrów modelu i zdjęć ale narazie mam problemy z wrzuceniem ich na forum http://www.youtube.com/watch?v=ZFIl1tl6Nco
milimetr65
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Witam Wszystkich

Wczoraj tj 02.08 o godz 18:20 wistartował Seagal1 na 248g Anapala11plus 4g klasyk 1 Pinota i osiągnoł wysokość ok 610mm wrażenia ze startu oszłamiające . Ale nie obyło się bez problemów po uruchmieniu softa Altimetru zapomniałem włączyć zapalniki i model poleciał tylko na odzysku Jaskińjowca czyli do samej ziemi na spadochronie pilocie ale teraz ludzie mają gdzieś koszenie trawy na łąkach i to uratowało model przed uszkodzeniami więc mogę robić następną porcje paliwa . Tak jak wcześniej pisałem średnica modelu to 80mm długość 1400mm masa startowa wynosiła tym razem 2615g .Sagal1 odleciał od miejsca startu na ok 800m i troche się naszukaliśmy zanim został odnależony co było przyczyną braku udokumentowania miejsca lądowania ,ja chwilami zaczynałem powątpiewać w odnalezienie i zaczołem podliczać straty . Ale wszystko skończyło się pomyślnie . Wskazania Altimetru przed startowe to cyfra 817 a po wylądowaniu 756 przyjmując uproszczony sposób obliczeń różnica razy 10 wychodzi 610 m . Film z pokładu pewnie się zapisał ,ale trzeba go odzyskać bo kamera się zawiesiła i ostatni kadr pokazywał trawe z bardzo blizka . zestaru tym razem mam cały filmik i rakieta z kadru uciekła na ułamek sekundy ale potem znika . Obserwując niebo kolega zauważył malutki obłoczek dymu i od tego momentu oglądaliśmy spadający obiekt na pilocie
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Gratulacje. Coraz lepsze modele, paliwa, coraz więcej i dającej więcej możliwości elektroniki...Super. Pcha się to do przodu. Zastanawia mnie dlaczego na pilocie odleciało na 800m. Pilot za duży, wiatr za silny czy lot po paraboli?
milimetr65
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Witam

Panowie oto film ze startu z ziemi ,pod koniec palenia fajnie kichnoł silnik , widzowie byli zachwyceni ,aco do sugestii Jaskińjowca to kolega puszczał model RC i na wysokości 200 m wiało dość silnie chyba z tego powodu znioslo model na tak dużą odległość http://www.youtube.com/watch?v=3f_SlUrgDhA

w najbliższym czasie postaram się dołożyć film osz oraz opis modelu wiem ,że mało pisze o Seagalu ale powiem tak w tym silniku dysza była tytanowa z wkładką grafitową i wraz wyjadło kawałek musze zabezpieczać jak Pomorzanie bo tytan do dyszy wprowadziłem właśnie w tym celu ale temp, jest tak wysoka ,że i to nie pomogło
ODPOWIEDZ