kijanki ala "Łodygin"-problem

czyli zaczynamy zabawę!
Gość

kijanki ala "Łodygin"-problem

Post autor: Gość »

Mam problem z lotem wlasnie tych kijanek(http://vmc.org.pl/articles.php?id=80).

Zrboilem juz z 7 takiech kijanek kazda fajnie poleciala w gore a dzisiaj odpalilem i poleciala ladnie ale w <span style="font-weight: bold">BOK</span> czemu sie tak stalo to pierwsza kijanka ala "łodygin" która nie poleciala co moze być przyczyną(kijanki nie odzyskalem bo jest ciemno).Może to wina patyka,niewiem kazda leciala w gore (wiatru nie bylo).Pomocy!!!
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Re: kijanki ala "Łodygin"-problem

Post autor: jaskiniowiec »

Kwestia kijka. Druga możliwość, to krzywa dysza. Sprawdzaj przed lotem stateczność na kijku i osiowość dyszy, powinno być lepiej.
milimetr65
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: milimetr65 »

Witam i sądze że Jaskiniowiec ma racje a dodam tylko tyle ,że ważna jest sztywność kijka, bo jeżeli dałeś giętki to właśnie tak się dzieje zamiast do góry to w bok
Gość

Mogło też tak się stać że akurat ta rakietka startowała wolniej (kwestia wilgotności karmelka) i przez to nie osiągając dostatecznie dużej prędkości w chwili startu przechyliła się na bok.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Dobrze wyważona kijanka potrafi nawet wisieć w miejscu. Miałem kiedys taki przypadek: kijanka wzniosła sie na około 2 m i wisząc przesuwała sie w poziomie z wiatrem. I tak przez około sekundę. Jeśli kijanka podparta palcem w rejonie dyszy stoi dalej w pozycji pionowej, to nie ma bola, musi być stabilna. Chyba ze jest krzywa dysza.
Gość

Ja myslałem że kijanka ma być w pozycji poziomej jak jest wyważona a nie w pionowej tak jak:"podparta palcem w rejonie dyszy stoi dalej w pozycji pionowej"jak napisal jaskiniowiec.To ja już jestem głupi bo każdą wyważalem zeby cala kijanka z patykiem byla w poziomie i jakos wszystkie lataly ladnie.Powiedzcie mi w koncu cos modrego be sie gubię.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Takie wyważanie jak twoje, to jest minimum. Poleci stabilnie (jeszcze), bo na skutek wypalania paliwa góra staje się coraz lżejsza. Dodatkowo kijankę stabilizuje też pęd powietrza. Tym niemniej wyważając kijankę tak jak pisałem, masz większe prawdopodobieństwo stabilnego lotu.
ODPOWIEDZ