Witam czytając forum natrafiłem na informację że testów lotu można dokonywać tylko w przestrzeni niekontrolowanej.
Niestety patrząc na tą oto mapkę http://lotnik.org/strefy/ pokazuje mi że znajduje się w strefie EPATZ oraz EPTR czy ktoś mógłby mi pomóc rozszyfrować te skróty, googluje z pół godziny i nic.
Jako członek zwyczajny PTR czy mogę się pofatygować na lotnisko i prosić o zgodę na start rakiety czy mija się to z celem i lepiej szukać jakiegoś terenu prywatnego poza tymi strefami i po prostu sie dogadać z właścicielem terenu?
Posiadam książkę P.Elsztein "Młody Modelarz Rakiet" i muszę stwierdzić iż wiedza z tej książki jest nieoceniona. Boli natomiast to jak sama dziedzina amatorskich konstrukcji rakietowych podupadla w naszym kraju...
Czy możecie polecić literaturę która opisuje problematykę rakiet i jest odpowiednia dla początkujacych?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Teren do testów + kilka pytań ogólnych
Re: Teren do testów + kilka pytań ogólnych
Strefy są fajnie opisane tutaj:
http://uavoacademy.pl/?p=114
http://uavoacademy.pl/?p=107
Traktuj rakietę jak drona - o wiele łatwiej znaleźć informacje.
Po kliknięciu na strefę na mapie masz też informacje w jakich godzinach i dniach obowiązuje.
Co do zasady jeśli latasz z terenu lotniska aeroklubowego to najlepiej się do nich po prostu przejść na wieżę i powiedzieć co i jak. Przynależność do PTR nie ma tu znaczenia bo i tak pewnie nie będą wiedzieć co to. (niestety)
Po prostu trzeba ich poinformować że będzie latane, gdzie będziesz się znajdował itd. a przy okazji powiedzą Ci co się dzieje aktualnie na lotnisku i jak ładnie poprosisz dostaniesz nawet dane pogodowe
Jeśli latasz z innego dowolnego terenu poza strefą, a pułap lotu nie narusza strefy kontrolowanej (FL095 - 9500stóp) to nie trzeba nic zgłaszać. Interesuje Cie tylko właściciel terenu.
Na tej samej zasadzie lata sie dronami, modelami RC czy nawet samemu paralotnią.
http://uavoacademy.pl/?p=114
http://uavoacademy.pl/?p=107
Traktuj rakietę jak drona - o wiele łatwiej znaleźć informacje.
Po kliknięciu na strefę na mapie masz też informacje w jakich godzinach i dniach obowiązuje.
Co do zasady jeśli latasz z terenu lotniska aeroklubowego to najlepiej się do nich po prostu przejść na wieżę i powiedzieć co i jak. Przynależność do PTR nie ma tu znaczenia bo i tak pewnie nie będą wiedzieć co to. (niestety)
Po prostu trzeba ich poinformować że będzie latane, gdzie będziesz się znajdował itd. a przy okazji powiedzą Ci co się dzieje aktualnie na lotnisku i jak ładnie poprosisz dostaniesz nawet dane pogodowe
Jeśli latasz z innego dowolnego terenu poza strefą, a pułap lotu nie narusza strefy kontrolowanej (FL095 - 9500stóp) to nie trzeba nic zgłaszać. Interesuje Cie tylko właściciel terenu.
Na tej samej zasadzie lata sie dronami, modelami RC czy nawet samemu paralotnią.
@Pigła @Daniel
Dzięki za odpowiedź.
Niestety w moim areoklubie (Warmińsko Mazurski / Olsztyński) nie ma sekcji modelarskiej albo nie mogę znaleźć żadnej informacji o takowej
. Niestety zostaje latanie "na dziko"
Dzięki za odpowiedź.
Niestety w moim areoklubie (Warmińsko Mazurski / Olsztyński) nie ma sekcji modelarskiej albo nie mogę znaleźć żadnej informacji o takowej
Teren do testów + kilka pytań ogólnych
Zwracam ci uwagę, że nam chodzi o teren do lotów, i stąd załatwianie dużego terenu do lotów na czas lotów w festiwalu METEOR. Twoje wątpliwości są słuszne , bo ja próbowałem startować z obrzeża lotniska aeroklubowego i zostałem z niego pogoniony: dokładnie przez kierownika lotniska.
Ale jednocześnie widziałem jak we fragmencie lotniska latali sobie modelarze samolotowi. Czyli lotniska/aerokluby mają sekcje modelarskie, do których można się przyłączyć. I jest ro najtańszym rozwiazaniem. Brakiem PTR jest , że nie ma takich związków z aeroklubami. Pytanie ile rocznie kosztuje członkostwo w aeroklubie.
FINANSOWO przy starcie raz na na rok lepiej pojechać na obrzeże pól rolniczych.
Ale jednocześnie widziałem jak we fragmencie lotniska latali sobie modelarze samolotowi. Czyli lotniska/aerokluby mają sekcje modelarskie, do których można się przyłączyć. I jest ro najtańszym rozwiazaniem. Brakiem PTR jest , że nie ma takich związków z aeroklubami. Pytanie ile rocznie kosztuje członkostwo w aeroklubie.
FINANSOWO przy starcie raz na na rok lepiej pojechać na obrzeże pól rolniczych.
inżynier STEM Białystok
Zbych Staniszewski
Zbych Staniszewski
@stansz
Dzięki za info.
Dostałem dziś rano email potwierdzający moje obawy:
Będę ich jeszcze męczył czy da radę korzystać z terenu lotniska albo się jakoś dogadać. Ogólnie u mnie w mieście to jakaś straszna padaka jeśli chodzi o jakiekolwiek modelarstwo. Do 2019 jeszcze coś się działo ale widzę że covid pozamiatał....
Dzięki za info.
Dostałem dziś rano email potwierdzający moje obawy:
Witam,
Nie mamy sekcji modelarskiej, nie planujemy takie stworzyć i nie współpracujemy z nikim kto się tym zajmuje.
Będę ich jeszcze męczył czy da radę korzystać z terenu lotniska albo się jakoś dogadać. Ogólnie u mnie w mieście to jakaś straszna padaka jeśli chodzi o jakiekolwiek modelarstwo. Do 2019 jeszcze coś się działo ale widzę że covid pozamiatał....
Modelarnie są też w Domach Kultury, Klubach Żołnierskich itd.
Opcją terenu do testów jest też teren przykoszarowy, gdzie zazwyczaj ćwiczy wojsko. Można udać się z pytaniem do dowódcy jednostki i uzyskać pozwolenie (przyda się legitymacja PTR i wzmianka, że stowarzyszenie współpracuje z jednostkami - w Białymstoku pracownia w klubie żołnierskim była. W Stargardzie była przez rok pracownia na spółkę z Młodzieżowym Domem Kultury no i poligony w Drawsku i Toruniu były użyczane na rzecz stowarzyszenia.) Kiedy oni nie ćwiczą mając papier od dowódcy można wejść na taki teren i działać.
Co do pola gospodarza. Po sezonie można się dogadać z rolnikiem i na polu u niego można próbować - jest różnie.
Opcją terenu do testów jest też teren przykoszarowy, gdzie zazwyczaj ćwiczy wojsko. Można udać się z pytaniem do dowódcy jednostki i uzyskać pozwolenie (przyda się legitymacja PTR i wzmianka, że stowarzyszenie współpracuje z jednostkami - w Białymstoku pracownia w klubie żołnierskim była. W Stargardzie była przez rok pracownia na spółkę z Młodzieżowym Domem Kultury no i poligony w Drawsku i Toruniu były użyczane na rzecz stowarzyszenia.) Kiedy oni nie ćwiczą mając papier od dowódcy można wejść na taki teren i działać.
Co do pola gospodarza. Po sezonie można się dogadać z rolnikiem i na polu u niego można próbować - jest różnie.
Free Your Mind