Przeglądając z nudów zdjęcia satelitarne natrafiłem na dziwnie znajomy obraz. Sprawdzenie w Google Earth daty wykonania zdjęcia satelitarnego potwierdziło to, czego się domyślałem

.
Loty z 5.04 zostały udokumentowane nawet przez satelitę
Przy okazji, to pracownia się trochę rozbudowała. 300 metrów od Centrum Kultury i Sztuki w którym pracowaliśmy przez ostatni rok wynająłem pomieszczenie na warsztat rakietowy do "brudnych robót" - żeby była możliwość wstawienia cięższego sprzętu (pomieszczenie w CKiS niezbyt się do tego nadaje). Nowy warsztat będzie do użytku dla sekcji eksperymentalnej oraz modelarzy, którzy mają już doświadczenie w budowie rakiet. Razem z pomieszczeniem mamy do użytku polską, bardzo mocną wiertarkę stołową, prasę mimośrodową, prasę z funkcją grzania, tokareczkę do drewna, i wtryskarkę, która zalegała u mojego dziadka w garażu

.
Nowe pomieszczenie jest duże, fajne i mam nadzieję, że w miesiąc, góra dwa miesiące będzie oddane do użytku - roboty jest przy nim dużo, bo trzeba dostosować wszystko do BHP, przemalować ściany, obić blachą podłogę (przynajmniej część spawalniczą pomieszczenia), itd. Pracując tylko w weekendy zajmie to dużo czasu, ale warto!
W program pracowni rakietowej na ten rok wchodzi podział na sekcje:
-> modelarską początkującą (modele z katalogu Rocketmania)
-> modelarską zaawansowaną (modele projektowane w OR i wykonywane od podstaw)
-> sekcję eksperymentalną
-> sekcję balonową (jeśli zbierze się odpowiednia ilość chętnych)
Pracownia od tego roku będzie wyposażona w osprzęt do wykonywania kompozytów w technologii worka próżniowego, więc będzie można robić duże i lekkie rakiety. Jako, że planuję doposażyć pracownię rakietową także w tokarkę uniwersalną, to Tczew będzie całkiem niezłym miejscem do budowy dużych i profesjonalnych konstrukcji rakiet

. Jak jeszcze uda się załatwić jakieś większe źródło finansowania projektów, to żyć nie umierać!
Lokalna telewizja cały czas aktywnie nas wspiera i emituje materiały o działaniach pracowni:
[youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=vw9h4FkPmEA[/youtube]
W poniedziałek, 8 września w godz. 17-20 będzie wystawa naszych rakiet, zapisy, rozmowy, itd. 11 września o godz. 18:00 spotkanie organizacyjne (wiem, data trochę niefortunnie wybrana, ale skojarzyło mi się jak już wszystko poszło do publiki), na które zapraszam osoby chętne do udziału w zajęciach.
Jeśli jest więc na forum ktoś z okolicy Tczewa i chce zacząć budować modele, to zapraszam - zajęcia ruszają od października
Pzdr,
Damian