Sprowadzenie silnika z UK
- yarco
- Podniebny Filmowiec

- Kontakt:
Re: Sprowadzenie silnika z UK
Zastanawiająca jest twoja technologia budowy rakiety i to takich rozmiarów. Nie prościej jest wykorzystać gotowe rury papierowe a na stateczniki w zupełności wystarczy sklejka od skrzyneczek po owocach nie potrzeba wzmacniać laminatem tylko wycinasz szlifujesz i kleisz . Ale jeśli masz wizie budowy rakiety z opisanych przez Ciebie materiałów to życzę powodzenia.
"Niebo jest czarne a Ziemia Niebieska"
- verex
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
yarco pisze:Zastanawiająca jest twoja technologia budowy rakiety i to takich rozmiarów. Nie prościej jest wykorzystać gotowe rury papierowe a na stateczniki w zupełności wystarczy sklejka od skrzyneczek po owocach nie potrzeba wzmacniać laminatem tylko wycinasz szlifujesz i kleisz . Ale jeśli masz wizie budowy rakiety z opisanych przez Ciebie materiałów to życzę powodzenia.
A mógłbyś podać mi powód dlaczego Twoim zdaniem model ze styropianu jest zły? Rozumiem że może on nie być dość sztywny, ale po pokryciu żywicą epoksydową i ew. włóknem szklanym, to powinno być dość sztywne. A rur papierowych nie mam.
Jakby co podam że średnica wew. korpusu będzie mieć 8cm, grubość ścian 2cm, czyli łączna średnica 10cm. Silnik być może H100-4.
Ewentualnie czy może być rura węglowa o grubości ścianki 5mm i średnicy wew. 8cm?
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Nie uwierzę, do puki nie zobaczę na własne oczy wagi wskazującej granice 2kg... dla 2m rakiety.
Co z tego że będzie ze styropianu, czy styroduru. Mata szklana i żywica zrobią swoje, do tego dojdą jakieś wręgi, wkrętki dokrętki, pokrętki i zakrętki
, spadochron, bateria, kamerka silnik... suma sumarum 2kg spokojnie zostanie przekroczone, bo chyba nie uwzględniłeś że na taki korpus pójdzie sporo szpachli ew podkładu... Sam łącznik będzie swoje ważyć, a gdzie stateczniki?
2m rakieta z rur podobnej średnicy powozili ci uzyskać wynik powyżej 2,5kg.
Same rury możesz zakupić w papierniczym - tuby do przechowywania rysunków, lub lepszej jakości z kraftu - u Piotra.
Odwiedź temat rury kartonowe na korpus Meteora, u Piotra dorwiesz również i głowice.
Po co sobie życie utrudniać.
Nadal tylko zastanawiam się po co ci 2m rakieta?
Bo dla mnie wymiary zależą tylko i wyłącznie od tego po co ją buduję.
Chcesz wysoko latać? Będzie długa ponieważ będzie duży i ciężki silnik.
Wystarczy ci pułap 500-600m? zrób krótką na 1,5m max i też będzie fajna.
A przy tym mniej problematyczna.
Co z tego że będzie ze styropianu, czy styroduru. Mata szklana i żywica zrobią swoje, do tego dojdą jakieś wręgi, wkrętki dokrętki, pokrętki i zakrętki
2m rakieta z rur podobnej średnicy powozili ci uzyskać wynik powyżej 2,5kg.
Same rury możesz zakupić w papierniczym - tuby do przechowywania rysunków, lub lepszej jakości z kraftu - u Piotra.
Odwiedź temat rury kartonowe na korpus Meteora, u Piotra dorwiesz również i głowice.
Po co sobie życie utrudniać.
Nadal tylko zastanawiam się po co ci 2m rakieta?
Bo dla mnie wymiary zależą tylko i wyłącznie od tego po co ją buduję.
Chcesz wysoko latać? Będzie długa ponieważ będzie duży i ciężki silnik.
Wystarczy ci pułap 500-600m? zrób krótką na 1,5m max i też będzie fajna.
A przy tym mniej problematyczna.
- verex
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
OK - powiedzmy że model będzie miał około 1.7m. Waga około 2kg moim zdaniem powinna być. SpaceCad pokazuje że rura węglowa o grubości ścianki 5mm i wysokości 170cm będzie ważyła około 0.5kg. Stateczniki to groszowe sprawy (około 200g max). Głowica najprawdopodobniej ze styropianu, pokryta włóknem szklanym i żywicą. Stateczniki również pokryte żywicą i włóknem szklanym. Najwięcej chyba będzie ważył spadochron i linki do niego, ale tego nie liczę bo nie potrafię oszacować ile spadochron będzie wraz z linkami ważył. Spadochron przetestuję na ciężarku 2kg zrzuconym z okna. Długopisowa kamerka i wysokościomierz (do tego założyłem inny wątek, bo nie mam za grosz pojęcia o mierzeniu wysokości)...
Pytanie, czy silnik TSP H100-4 będzie odpowiedni, na ile mniej więcej model poleci, oraz czy będzie w ogóle dobry? Chciałbym osiągnąć pułap minimum 350m.
Pytanie, czy silnik TSP H100-4 będzie odpowiedni, na ile mniej więcej model poleci, oraz czy będzie w ogóle dobry? Chciałbym osiągnąć pułap minimum 350m.
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

5mm grubości ścianki przy modelu nie przekraczającym macha i nie latającym na niewiadomo jak mocnym silniku to wg mnie przesada... Większość budowanych przez PTR rakiet ma dużo cieńsze ścianki i spokojnie dają radę
5 mm włokna węglowego to wg mnie przesada
Ale to nie ja buduje
Tylko delikatnie sugeruje zmniejszenie grubości ścianek
Ale to nie ja buduje
A gdzie dorwiesz rurę węglową?
Nie znam tego materiału ale czy przypadkiem nie będzie on kruchy? Wrażliwy na jakieś uderzenia np o kamień, wiercenie? - no bo przecież gdzieś trzeba przykręcić wręgi czy spadochron... A wysokościomierze oparte na czujniku ciśnienia wymagają przecież przewiercenia korpusu i to w kilku miejscach.
Poza tym chyba taka rura będzie dość kosztowna?
Nie znam tego materiału ale czy przypadkiem nie będzie on kruchy? Wrażliwy na jakieś uderzenia np o kamień, wiercenie? - no bo przecież gdzieś trzeba przykręcić wręgi czy spadochron... A wysokościomierze oparte na czujniku ciśnienia wymagają przecież przewiercenia korpusu i to w kilku miejscach.
Poza tym chyba taka rura będzie dość kosztowna?
- verex
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
A rurę węglową wyrwę stąd: http://www.surfingzone.pl/index.php?p=p ... ry-weglowe
Nie wiem ile kosztuje (napiszę jutro do nich maila z pytaniem o cenę, dzisiaj nie mam już chęci), jednak o samym materiale zaraz się dowiem (koledzy z innego forum eksperymentują z tym materiałem).
Ok, to jeśli nie włókno węglowe, to może rury kartonowe? http://firmajoker.pl/page5.html
Pytanie tylko jaką grubość by musiała mieć taka rura - 5mm będzie dobre
? I jak ma się waga tego do włókna węglowego (korpus z carbonu -> ok. 0.5kg - 170cm)
Nie wiem ile kosztuje (napiszę jutro do nich maila z pytaniem o cenę, dzisiaj nie mam już chęci), jednak o samym materiale zaraz się dowiem (koledzy z innego forum eksperymentują z tym materiałem).
Ok, to jeśli nie włókno węglowe, to może rury kartonowe? http://firmajoker.pl/page5.html
Pytanie tylko jaką grubość by musiała mieć taka rura - 5mm będzie dobre
Masa takiej rury węglowej to 3,5-5kg w zależności od rodzaju laminatu. Cena pewnie w okolicach kilku tysięcy zł. Dalej chcesz z tego robić rakietę?
Na prawdę rury papierowe ze ścianka 1-1,5mm w zupełności wystarczają.
Jeśli chcesz zrobić ultra lekki duży model to pomysł ze styropianem też nie jest zły. Ale można zastosować zamiast laminatu sztywny papier pakowy. Będzie dużo łatwiej uzyskać gładką powierzchnię niż nakładając jedną warstwę cienkiej tkaniny szklanej.
Jeśli chcesz zrobić ultra lekki duży model to pomysł ze styropianem też nie jest zły. Ale można zastosować zamiast laminatu sztywny papier pakowy. Będzie dużo łatwiej uzyskać gładką powierzchnię niż nakładając jedną warstwę cienkiej tkaniny szklanej.
- verex
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Ty serio mówisz? To takie drogie jest? To na forum o modelach RC znalazłem jak można takie coś wykonać w granicach 200zł, ale za dużo roboty z tym jest jak dla mnieKacper pisze:Masa takiej rury węglowej to 3,5-5kg w zależności od rodzaju laminatu. Cena pewnie w okolicach kilku tysięcy zł. Dalej chcesz z tego robić rakietę?![]()
Dobra, żeby nie spierdzielić tego modelu, bo wpakuję w niego trochę kasy, posłucham się kolegów z tego tematu i zastosuję korpus z rury kartonowej o grubości ścianki 2mm. Silnik jak dam radę załatwić to będzie to H100-4. Niech stracę te 100zł, ale to ma latać.
Co do alimetru się zastanowię. Jest to drogi interes, ale może uda mi się skombinować większy budżet.
Stateczniki z balsy o grubości 2-3mm, pokryte włóknem szklanym, żywicą i pomalowane - tak samo głowica. Korpusu nie będę usztywniał żywicą, ale pomaluję ładnie farbą akrylową.
Nie mam tylko pomysłu na łoże silnika. Poczytam trochę i może coś wymyślę
Mam jeszcze pytanie - gdzie umieścić kamerę? W głowicy (od usera PIOTR), czy w korpusie, na korpusie, czy gdzie? Kamera długopisowa - jedyna mała kamera którą dysponuję.