Żywice.

Skład wykonanie itp...
Awatar użytkownika
PINOT
PROFI

Post autor: PINOT »

Polecam modyfikowane "piątki" czyli Epidian 53 lub 57. Mają znacząco niższą lepkość niż epidian 5, dzięki czemu umożliwiają dobre wymieszanie składników oraz zapewniają niższą porowatość paliw.

Aha, no i jeśli chcesz robić paliwa rakietowe konicznie kup wagę ...
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć

Utrwardzacz Z1 ma praktycznie gęstość wody, to znaczy że odmierzając 2 ml małą strzykawką masz 2g uwardzacza. W ten sam sposób (większą strzykawką) odmierzasz Epidian5 lecz tu musisz już uwzględnić jego większą gęstość: 10 ml = 12g.

Utwardzacza Z1 powinno być <span style="font-weight: bold">około</span> 10%. Jeśli więc chcesz mieć np. <span style="font-weight: bold">20g</span> gotowej żywicy to potrzebujesz:

<span style="font-weight: bold">Z1 [ml] </span> => 20 * 0,1 = <span style="font-weight: bold">2ml</span>

<span style="font-weight: bold">Epidian [ml] </span>=> (20 - 2):1,2 = 18:1,2 = <span style="font-weight: bold">15 ml</span>

pzdr
Wiśnia
*

Post autor: Wiśnia »

żywica się nazywa "novol" jest to żywica poliestrowa a nie epoksydowa.

wiem bo stoi przede mną :lol:

A nie twardniała z powodu siarki która jest silnym reduktorem a utwardzaczem do poliestrowych jest nadtlenek benzoilu, utleniacz.

Podrostu siarka załatwiła ci utwardzacz :D
Gość

Post autor: Gość »

Raczej nie... Przynajmniej sprzedawca uparcie twierdził, że to epoksydówka. Zresztą śmierdziała też po "epoksydowemu" :wink:. A jak wygląda to co masz przed nosem :D?
Gotherd
**

Post autor: Gotherd »

A czy epokxydówka śmierdzi? To ja mam chyba jakąś wyjątkową :P
Awatar użytkownika
PINOT
PROFI

Post autor: PINOT »

Przeciętny sprzedawca nie ma pojęcia czym się różni epoksyd od poliestru a dodatkowo zawsze potwierdzi, że to co sprzedaje jest tym, czego akurat szukasz. Niestety wiedza techniczna sprzedawców w większości znanych mi przypadków jest zerowa, w najlepszym wypadku kierują do doradcy technicznego (ale to w dużych firmach), więc ostrożnie.

Jednak informacja o typie żywic znajduje się na puszce. Różnią je też dołączone do nich utwardzacze. Dla epoxy w 99% jest to Z-1 lub trójmetylenotetraamina.
Gość

A nie :roll: ?

No, jeśli na 99% ma to być Z-1, to rzeczywiście mogli mnie zrobić w jajo... Warto zapamiętać na przyszłość.
Gotherd
**

Post autor: Gotherd »

A mógłbyś opisać ten zapach? :) Mi własnie poliestrowa śmierdzi tak jak jakieś kleje etc (ostry zapach)
Gość

Mam teraz żywicę epoksydową (tym razem na pewno :wink:) i śmierdzi tak samo jak ta niby poliestrowa, tylko, że nie tak intensywnie (gdy otwierałem tą pierwszą zapach roznosił się po całym pomieszczeniu, teraz śmierdzi tylko gdy jest się w pobliżu słoika :)).
Wiśnia
*

Post autor: Wiśnia »

Napisałeś że utwardzacz wyciskałeś. Czy to przydatkiem nie była taka czerwona pasta?

bo jeśli tak to poliestrowa.

A to żywica o której mówiłem.

http://www.fotosik.pl
ODPOWIEDZ