V-2 model redukcyjny 1:10

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć

Gratuluję pięknego modelu :!:

3kg to dobry wynik, mógłbyś sfotografować się z modelem :?:

Z naszych doświadczeń wynika że jeden kaliber odstępu jest przereklamowany tak jak metoda obrysu płaskiego. Stosując metodę obrysu stateczniki muszą być "nienaturalnie" dużej powierzchni (stateczniki o "naturalnej" powierzchni to takie przy których rakieta jest po prostu ładna :D ).

Nasze rakiety latały stabilnie nawet gdy punkt parcia występował w punkcie ciężkości według SpaceCada. Utrata masy paliwa dodatkowo poprawia stateczność modelu. Zatem spokojnie. Uznaj wskazania SpaceCada a pół kalibra też wystarczy :wink:

pzdr
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

Stawiam na CP RockSim ale dla pewności zrobiłbym CG 0,2kal przed Barrowman CP.
Leszek650
*
Kontakt:

Post autor: Leszek650 »

ile wydałeś na tą rakiete?
Bullet
PROFI

Post autor: Bullet »

Tegoroczny Festiwal Meteora stał się również okazją do startu V-2.

Na zdjęciu V-2 i jej twórca. Z racji wieku, jak widać, twórca odpala pierwszy :smile:

Obrazek

Masa startowa modelu 3300g, odzysk realizowany przez zdublowany układ altimetru pomorzan i UUWS-a jaskiniowca (dwa spadochrony, pilot śr - 60cm i główny 120cm) , dodatkowo wyposażony w sygnalizator dźwiękowy i kamerę pokładową.

Obrazek

Napęd stanowił silnik 350Ns made in PTR, uzbrojonym przez robercika w paliwo amonowe.

Obrazek

Model startował z wyrzutni PIOTRA, gdyż swojej nie zdążyłem ukończyć.

Sam moment startu to pestka, silnik pięknie zaskoczył, model gładko zszedł z wyrzutni i .... 306 metrów według wskazań altimetru.

Obrazek

Najgoręcej zrobiło się później.

Właściwie pionowy lot, musiał skończyć się lądowaniem w okolicy wyrzutni. Trzysta metrów to też nie jest kosmos. Te dwa czynniki, bojowe przeznaczenie oryginału i spore gabaryty rakiety spowodowały chwilowy popłoch wśród widowni.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=np250BtV-9Q&hd=1[/youtube]

Pilot wyskoczył na pułapie. Można to zaobserwować na filmie z kamery pokładowej.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_dSXLTNs-gg[/youtube]

Niestety linki głównego spadochrony zaplątały się o metalowy zacisk gumowego amortyzatora.

Obrazek

Model z większą niż zakładana prędkością wylądował. Na szczęście skończyło się na niewielkich uszkodzeniach dwóch stateczników.

Zapewne jeszcze w listopadzie odbędzie się kolejny start, tym razem na silniku 400Ns. Do tego czasu, mam nadzieję nauczyć się składać spadochrony :smile:

Na koniec, wzorem innych OSZ-ów, klatka z filmu

Obrazek
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

:D :D :D Jak to ujął Rafciodz: "Niektórzy kosili trawę" - prawda wiałem jak kurczak - wydawało mi się, że za chwilę spadnie w miejscu gdzie stoimy. Pomimo że to tylko wrażenie, to "być sciganym przez V2" jest niezapomnianym doswiadczeniem, za które dziękuję Bulletowi :D :D :D

Moje gratulacje za równiutki, pionowy lot. Momentu obrotowego prawie nie było czyli model dopracowałes co przy tym kształcie budzi respekt.

Mam jeszcze pytanie: jak przestawić datę w tej kamerze? Próbowałem na różne sposoby i nic. Czy kto zna sposób przestawiania daty?

Piotr
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Jak mawiał mój Stary gdy coś zbroiłem: "strach jest a poprawy nie ma" :D

Zadziwiające jak fajnie lata ta Twoja beczułka.

Zaryzykuję twierdzenie że był to najbardziej dopracowany model na zlocie.

Po prostu klasa.

Pozostaje życzyć udanego lotu listopadowego :wink:

pzdr
Bullet
PROFI

Post autor: Bullet »

Na karcie kamerki powinieneś mieć plik tekstowy z datą. Można go edytować. Kacper powinien coś więcej na ten temat wiedzieć
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Post autor: Kacper »

Niestety, próbowałem edytować, kasować, wgrywać na nowo ten plik ale bez żadnego efektu. U źródła też pytałem to dostałem odpowiedź będącą cytatem z bardzo lakonicznej instrukcji i tyle. Ale jeszcze coś pokombinuję.
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Post autor: Kacper »

Już wiem! :grin: Żeby ustawić datę trzeba na karcie utworzyć plik TAG.txt
A w nim:

[date]

2010/10/28

23:56:41

Na końcu każdego wiersza ma być jedna spacja. Oczywiście trzeba wpisać aktualną datę i godzinę.

Jak by co dałem też ten plik na mój serwer.
Jest jeden problem. Nie można wyłączać kamerki suwakiem na off bo się znowu skasuje ustawienie. Można wyłączać tylko tym okrągłym guzikiem. Jednak wtedy kamerka nadal pobiera jakiś tam znikomy prąd więc dobrze ją podładować co tydzień.

Przepraszam za post pod postem ale inaczej nikt nie zauważy, że coś dopisałem :razz:
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Re: V-2 model redukcyjny 1:10

Post autor: KSard »

Witam
Umieszczam dopiero teraz film nakręcony przez Marcina Polara a skompresowany przez Jaskiniowca.
Wrzuciłem na nasze konto YouTube.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VDej6Ox81U8[/youtube]
Start na prawdę piękny, wart wielokrotnego oglądania :)
pozdrawiam KSard - www.facebook.com/ksardpl : www.ksardrakiety.cba.pl

"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin
ODPOWIEDZ