Pozdrawiam i życzę powodzenia
Tutaj możemy sie przywitać
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

Re: Tutaj możemy sie przywitać
Witaj
Ja też "zaczynam" w temacie modelarstwa rakietowego więc możemy co nieco razem przedyskutowywać
Polecam czytanie wątku na temat budowy rakiety Fireball która jest właśnie w trakcie
Na bieżąco zamieszczam opis budowy i zdjęcia z przebiegu prac więc będziesz mógł podpatrzeć to i owo
Proponuje od razu zagadać do Piotra który jak dobrze pamiętam też jest z Białego Stoku a przypuszczalnie bardzo chętnie zaopatrzy Cię w głowice i tuby kartonowe na korpus 
Cześć, jestem Arek (twórca tego rejestratora do RTP3, który zawiódł...).
Nie zamierzam co prawda budować rakiet, ale postaram się dokończyć swój rejestrator tak, aby był bezawaryjny.
Arek
Nie zamierzam co prawda budować rakiet, ale postaram się dokończyć swój rejestrator tak, aby był bezawaryjny.
Arek
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Witam
Rozumiem, że był to prototyp. Wierzę, ze uda Ci się tak dopracować urządzenie, by mogło być powielone i mogło służyć innym modelarzom.
Rozumiem, że był to prototyp. Wierzę, ze uda Ci się tak dopracować urządzenie, by mogło być powielone i mogło służyć innym modelarzom.
-
kermit
- PROFI
- Kontakt:
Kłaniam się pięknie 
Weryfikacji w eksperymencie poddane zostały założenia konstrukcyjne dla tego rejestratora i to w stosunku do nich eksperyment dał wynik negatywny. Niemniej wynik negatywny także jest wynikiem, więc i eksperyment się powiódł, bo wskazał, że należy zmienić założenia konstrukcyjne, a właściwie koncepcyjne tegoż rejestratora. Trzeba znaleźć inny sposób na wykrywanie stanu hipersonicznego.
Może to nie być tylko usterka, ale przebudowa całego układu, tak więc możesz mieć trochę roboty z tym tematem.
Wobec tego co wyżej napisałem Witam na pokładzie i życzę powodzenia. Do zobaczenia na poligonie przy następnych testach, które mam nadzieję okażą się całkowicie pomyślne, i w ten sposób kolejny "schodek skali" zostanie pokonany.
Faktem jest, że rejestrator "zawiódł" w cudzysłowie, bo zadanie swoje wykonał tak jak powinien wykonać i nie masz co sobie robić w tym wypadku zarzutów.[b]arekp[/b] pisze:Cześć, jestem Arek (twórca tego rejestratora do RTP3, który zawiódł...).
Arek
Weryfikacji w eksperymencie poddane zostały założenia konstrukcyjne dla tego rejestratora i to w stosunku do nich eksperyment dał wynik negatywny. Niemniej wynik negatywny także jest wynikiem, więc i eksperyment się powiódł, bo wskazał, że należy zmienić założenia konstrukcyjne, a właściwie koncepcyjne tegoż rejestratora. Trzeba znaleźć inny sposób na wykrywanie stanu hipersonicznego.
Może to nie być tylko usterka, ale przebudowa całego układu, tak więc możesz mieć trochę roboty z tym tematem.
Wobec tego co wyżej napisałem Witam na pokładzie i życzę powodzenia. Do zobaczenia na poligonie przy następnych testach, które mam nadzieję okażą się całkowicie pomyślne, i w ten sposób kolejny "schodek skali" zostanie pokonany.
"...co do reszty to uważam że Kartagina musi być zburzona. "
Zawiodło wykrycie startu rakiety, cała reszta była zrobiona dobrze. Wykrycie startu rakiety + zwłoka kilkusekundowa to bardzo dobre rozwiązanie.
Napięcie na akcelerometrze było wyższe niż zwykle dlatego, że przetwornica napięcia weszła w tryb oszczędny. Następnym razem wlutuję dokładnie taką samą przetwornicę z wyłączonym trybem oszczędnym (trochę trudniej dostępna w rezultacie czego miałem za mało czasu, żeby ją zdobyć) + w chwili włączenia rejestratora pomierzone przyspieszenie będzie zawsze uznawane za 1 g. Każde z tych rozwiązań uniemożliwi występowanie tego błędu, a zastosuję oba (i każde z nich to niewiele pracy). Ale to tak trochę offtop w stosunku do tego tematu
.
Napięcie na akcelerometrze było wyższe niż zwykle dlatego, że przetwornica napięcia weszła w tryb oszczędny. Następnym razem wlutuję dokładnie taką samą przetwornicę z wyłączonym trybem oszczędnym (trochę trudniej dostępna w rezultacie czego miałem za mało czasu, żeby ją zdobyć) + w chwili włączenia rejestratora pomierzone przyspieszenie będzie zawsze uznawane za 1 g. Każde z tych rozwiązań uniemożliwi występowanie tego błędu, a zastosuję oba (i każde z nich to niewiele pracy). Ale to tak trochę offtop w stosunku do tego tematu
Witam jestem Marek
Rakietami interesuje sie od ponad 15 lat
wystartowałem wiele dziesiątków rakiet ale jak dotąd żadnej ze spadochronem
interesują mnie Wasze rozwiązania dotyczące powrotu rakiety na spadochronie, stożków czołowych i kamer pokładowych
pozdrawiam i służę pomocą
Rakietami interesuje sie od ponad 15 lat
wystartowałem wiele dziesiątków rakiet ale jak dotąd żadnej ze spadochronem
interesują mnie Wasze rozwiązania dotyczące powrotu rakiety na spadochronie, stożków czołowych i kamer pokładowych
pozdrawiam i służę pomocą
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
Witam
Miło, że już jest jakaś praktyka. 15 lat to sporo. Może jakaś prezentacja modeli, fotki z lotów itp?
Miło, że już jest jakaś praktyka. 15 lat to sporo. Może jakaś prezentacja modeli, fotki z lotów itp?
SRS pisze: ale jak dotąd żadnej ze spadochronem
Ostatnio zmieniony czwartek, 4 paź 2012, 18:46 przez Erich, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec

Prawdę mówiąc ja też będę po raz pierwszy odpalał rakietkę ze spadochronem ( co innego że to będzie w ogóle praktycznie pierwsza rakietka) 
Rakietę odpalam w weekend - dam wam znać jak sie sprawdził system odzysku ( oparty na opóźniaczu ROS'a i NC )
Pozdrawiam i również życzę powodzenia
Rakietę odpalam w weekend - dam wam znać jak sie sprawdził system odzysku ( oparty na opóźniaczu ROS'a i NC )
Pozdrawiam i również życzę powodzenia
I może jeszcze coś dziwnego ale nigdy nie latałem na karmelceErich pisze:SRS pisze: ale jak dotąd żadnej ze spadochronemw końcu ktoś taki jak ja
Rakiety nie sa moim jedynym zainteresowaniem wiec i czasu na nie poświęcam umiarkowanie
interesuje sie elektronika a szczególnie elektroakustyka
Historią (regionu, 2 wojny, rakiet)
porcelaną
trochę turystyka rowerowa
i pewnie jeszcze cos by sie znalazło
aha muzyka głownie house i drum&bass - troche w tym siedze
pozdrawiam Was
SRS