C-slot

Czyli serca naszych niebolotów !
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Post autor: Kacper »

Dzisiaj odbył się test na hamowni.

Obrazek

Wizualnie praca silnika przebiegła bardzo dobrze.

Tutaj filmik:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5LoEVrb_0hs[/youtube]
Dane z hamowni również wyglądają w porządku. http://bartek.00d.pl/dane.txt
No i wykres ciągu.
Obrazek
Kermit zrobił symulację zacisku za co bardzo mu dziękuję. Oto wykres zacisku:
Obrazek

Wykres ciągu jest bardzo podobny. Widać, że w pewnym momencie gdy zacisk odpowiednio wzrósł paliwo wkręciło się na szybsze spalanie.
Erozja izolacji nie była aż tak straszna jak zakładałem. Nawet wzdłuż kanału pozostało jej całkiem sporo - około 1,4mm czyli zjadło zaledwie 0,8mm. Po drugiej stronie praktycznie nietknięta. Silnik po teście tylko lekko się rozgrzał, można było wziąć go do ręki. Czyli bez obaw można zejść z grubością izolacji.
Obrazek

Dodatkowo był prowadzony pomiar temperatury korpusu sprzętem Kasrad. Później postaram się o zrobienie wykresu z tego pomiaru (wskazania termometru nagrane kamerą).
Policzyłem, że impuls całkowity wyniósł 56Ns co daje zaledwie 86s impulsu właściwego. No ale nie ma się co dziwić biorąc pod uwagę zacisk (i ciśnienie w okolicach 2MPa).
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Witam

Na podstawie zarejestrowanych przez kamerę Jaskiniowca wskazań termometru stworzyłem wykres temperatury korpusu silnika Kacpra.
Tak wyglądało stanowisko pomiarowe

Obrazek
Wykres przedstawia krzywe temperatury silnika Kacpra i ROSa
Obrazek
Pomiary są jednak zaniżone, jak oceniamy o 40 - 50 C. z uwagi na sam sposób mocowania termopary (mała powierzchnia styku).
Natomiast dobrze widoczna jest różnica temperatur pomiędzy badanymi silnikami. ROS bardzo mocno się rozgrzewa!
Jeszcze tylko organoleptyczne sprawdzenie i koniec badań :smile:

Obrazek
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Szkic do obliczeń wykonałeś doskonale 8) . W opisie złapałeś sens z małym doprecyzowaniem. Krawędź kanału robi się coraz bardziej okrągła dla ramion zewnętrznych (bliżej korpusu) i pozostaje ostra lub zaostrza się dla ramion wewnętrznych (bliżej osi kanału). Oddaje to dobrze rysunek który pokazałeś.

Wykres zacisku jak dla "zębatki" o pięciu zębach wydaje mi się zbyt płaski. Zwykle w pierwszej fazie ciągu przebieg jest progresywny, w środkowej fazie ciągu degresywny zaś pod koniec (rozeta coraz bardziej przypominająca okrąg) znowu progresywna. Ważne jest ile zastosujemy ramion gwiazdy (lub pseudo-gwiazdy) oraz jaka jest ich szerokość i długość. Podaj te wartości to Kermit mógłby to porównać w CADzie :wink:

Proponuję gwiazdki dla Luka, dobra teoretyczna robota. Obliczenia sprawdzę w wolnym czasie.

pzdr
Luk
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: Luk »

Nie chciałbym być źle zrozumiany ale ten ostatni wykres "zębatki" nie jest mojego autorstwa :( tylko wyciągnięty z jednej z amerykańskich stron poświęconych silnikom rakietowym. Wkleiłem go gdyż uzanłem że dość ładnie pokazuje "w czym rzecz" :wink: . Dlatego też nie jestem w stanie podać wymiarów ziarna jakie zostały przyjęta dla wyrysowania krzywej ciągu :roll: .

Dziękuje również za propozycje gwiazdek lecz nie chciałbym ich dostać poprzez ewentualne nieporozumienie :wink: .

Pozdr.Luk
ODPOWIEDZ