Zapalnik do systemu odzysku

Aparatura pokładowa, układy pomiarowe i wykonawcze.
KYK
**

Post autor: KYK »

Widze że bardzo ci zależy na gwiazkach które wogóle nie odzwierciedlają umiejętności użytkwonika, pisząc po 2 posty w jednym temacie.
piropirat
**

Post autor: piropirat »

Poprostu nie dopisałem a nie mogłem edytować.

Piszę z telefonu i tu się inaczej pisze.

A na gwiazdkach mi nie zależy, bo to mi nic nie daje.
..:::DAX:::..

Post autor: ..:::DAX:::.. »

A ja mam takie pytanie dotyczące zapłonnika fabrycznego. Chodzi mi o to czy odpali on podłączony do baterii 12v (od pilotów samochodowych) bez żadnych innych elementów :?:
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Wątpię, ale trzeba sprawdzić. Te fabryczne zapalniki które miałem, brały 3A prądu. Opór wynosił 3,3 oma.
Adam
Supersonic PROFI

Post autor: Adam »

Witam!

Zapłonniki fabryczne też się między sobą różnią, można sobie niespodziankę niemiłą zrobić (niedawno sam miałem - model EGO, szczęśliwie zrobiłem test przed lotem). Dołożyłem kondensator równolegle do baterii i pomogło albo oczywiście dać akumulator a nie baterię...

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
malyro
PROFI

Re:

Post autor: malyro »

jaskiniowiec pisze:Wątpię, ale trzeba sprawdzić. Te fabryczne zapalniki które miałem, brały 3A prądu. Opór wynosił 3,3 oma.
Witam !
W związku z potrzebą odpalenia świecy dymnej podczas opadania rakiety "Serw" postanowiłem sprawdzić jeden z podarowanych mi przez Ciebie fabrycznych zapłonnikòw.Do testu odpalenia miały posłużyć ogniwa guzikowe AG13.

Obrazek
Okazało się że zapłonnik z orginalnym metrowym przewodem "odszedł" (bez zauważalnej zwłok)i od JEDNEGO AG13.Przyznam że byłem zaskoczony.W rakiecie ze względu na przełącznik przechyłowy (kòlka lub rtęć) dla pewnośći dam dwa ogniwa.
pzdr.
Awatar użytkownika
żydu
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Re: Zapalnik do systemu odzysku

Post autor: żydu »

Nie wiem czy zadziała to w przypadku tych układów, ale jak robiłem zapalniki do pirotechniki, to podłączałem drucik z bezpiecznika do baterii 4,5V , a on momentalnie rozgrzewał się do czerwoności.
mateuszw106
Kontakt:

Post autor: mateuszw106 »

To zależy jakiej długości był ten drucik. Akurat jeśli chodzi o druciki to chyba ważniejsze od napięcia jest natężenie prądu. Próbowałem kiedyś z drucikiem na 9V i był zimny, a jak zrobiłem to samo tylko z dwóch paluszków czyli 3V ale ze zdecydowanie większym natężeniem po 0,5s drucik był cały czerwony.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Co za tym idzie, istotna jest wydajność prądowa żródeł zasilania układów odzysku.
ODPOWIEDZ