Festiwal Meteora

Polskie Towarzystwo Rakietowe - wstąp i legalnie odpalaj Rakiety Dużej Mocy
Adam
Supersonic PROFI

Post autor: Adam »

Witam!

Ja mam na ukończeniu swoją P3. Jeśli pomyślnie przejdzie chrzest bojowy to zgłaszam się ze startem.

Pozdrawiam!

Aha, tylko czy to nie przeszkadza, że nie będzie to miniatura Meteora?
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Witam

Nie jest to przeszkodą - oprócz startów modeli z rodziny METEOR przewidujemy również możliwośc lotów innych rakiet w kategorii Open :D

Andrzej z Robertem wystawiają nieziemskiego Wołchowa :wink:
tadeusz
PROFI

festiwal Meteora

Post autor: tadeusz »

Witam!

Też chcę wystartować z Meteorem 2H w skali 1:4 na rurze kartonowej

od Piotra.Interesuje mnie czy ktoś z kolegów mógłby wykonać 2 głowice do Meteora 2H w skali 1:4 nakładanych lub wsadzanych do rury kartonowej fi87,5/84,9mm oraz 2kompletów stateczników do tego modelu w tej samej skali.

Byłoby dobrze, gdyby koledzy dysponujący "mocami produkcyjnymi" zadeklarowali się wykonać dla innych elementy modeli,które wymagają

większego nakładu pracy.Zainteresowanych zachęcam do zgłaszania swoich

potrzeb na naszym foum.

Ja mogę wkonać zapłonniki z masą zapłonową na 12V/akumulator/.

Pozdrawiam.Tadeusz.
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

pzdr
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Lista uczestników

OK - uzupełniłem listę

1. RoXaN - Meteor 2H

2. Bullet - Meteor 2K

3. Paul - Meteor 1

4. Kacper - Meteor 1

5. Robert & Andrzej - Wołchow

6. Piotr - Meteor 1

7. Milimetr 65 - Meteor 1

8. Adam - P3

9. Tadeusz - Meteor 2H

10. Kermit - Meteor 1
zbigniewkapelan
Modelarz FAI

Post autor: zbigniewkapelan »

W ubiegłym roku wykreśliłem plany METEOR-a 1 na podstawie oryginalnych kalek wypożyczonych z Krakowa. Będzie publikacja w MODELARZ-u. Teraz siedzę nad wyrzutnią (też oryginalne kalki) oraz skrzynią do transportu.Na potrzeby PTR robię plany wszystkich trzech METEOR-ów. Sędziuję zawody modeli rakiet . Przygotuję wstępny zarys przepisów wypuszczania czegoś cięższego.

Zbigniew Kapelan
mauzer

Post autor: mauzer »

Wszystko pięknie, wszystko gra. :)

Chwali się że są ludzie którzy chcą działać.

Ale, jest kilka ale... nikt nie zaczyna budowy domu od komina, tak też i tutaj, na początku dyskusji musimy ustalić kilka podstaw:

1. O jakiej imprezie mówimy? Festiwal Meteora, I Krakowski Piknik Rakietowy, Dogonić Kosmos V? Może nie wydaje się to ważne, ale zdecydowanie się na jedną z nazw już na samym początku jest konieczne, coby uniknąć zamieszania.

- ze swojej strony proponuje, by organizację festiwalu Meteora włączyć w organizację Dogonić Kosmos V, wyglądałoby to wtedy tak: "Dogonić Kosmos V - 45 rocznica startu pierwszej polskiej rakiety badawczej Meteor 1"

W ramach DK V - jedną z imprez jaka by się odbywała, będąc zaiste równie imprezą samą w sobie byłby:

- I Ogólnopolski Piknik Rakietowy

a w ramach tego pikniku:

- Festiwal Rakiet Meteor

struktura wtedy wygląda tak:

Poziom I - "Dogonić Kosmos V - 45 rocznica wystrzelenia pierwszej polskiej rakiety badawczej Meteor 1"

Poziom II - I Ogólnopolski Piknik Rakietowy ( w ramach DK V)

Poziom III - Festiwal Rakiet Meteor (w ramach pikniku)

za taką organizacją przemawia kilka faktów:

Festiwal Meteora - ta nazwa nic nikomu by nie powiedziała za wyjątkiem Nas samych, Meteor kojarzy się zarówno z rakietą, co i zjawiskiem powodowanym przez wtargnięcie meteoroidu w atmosferę, płytą Linkink Park itp... każdy mógłby dorobić sobie jakąś teorię.

Jeśli imprezę nazwiemy Ogólnopolski Piknik Rakietowy to skrócimy pole manewru do pokazywania i strzelania samych rakiet.

Zaś Dogonić Kosmos - impreza mniej, lub bardziej, ale znana w kręgach: astronomów amatorów, pasjonatów astronautyki, rakieciarzy, ludzi nauki, itp... Jeśli naświetlimy że skupiamy się tym razem na rakietach i będzie można obaczyć start na żywo - sukces murowany.

1.Oprócz pikniku rakiet można by zaprosić gen. Mirosława Hermaszewskiego, prof. Jacka Walczewskiego.

2. Ustawić namioty a w nich: rakiety i ich twórców.

3. można ustawić jeden większy: namalować na nim napis: spotkania z astronautyką: w namiocie takim można będzie wysłuchać prelekcji na tematy związane i z rakietnictwem i astronautyką. Prelegentów nie braknie, myślę że udałoby mi się namówić kilka osób.

4. Drugi większy namiot, lub dwa: a w nim eksponaty wystawy Dogonić Kosmos.

5. Można ustawić scenę: i wieczorem zorganizować Festiwal Muzyki Space.

Scena wystarczy malutka, nagłośnienie i oświetlenie też nie muszą być nie wiadomo jakie: muzyków mógłbym zaprosić za free.

To taki wstępniak, wiadoma sprawa że by móc myśleć o scenariuszu, musimy odpowiedzieć sobie na pytanie: GDZIE MIAŁABY SIĘ ODBYĆ IMPREZA

Zakładam przy tym, iż cały czas mówimy o imprezie plenerowej

- jak mniemam rynek w Krakowie odpada :wink: - są już jakieś typy, to najważniejsza sprawa na ten czas... miejsce: by nie wyszło jak na walnym: na zasadzie - a gdzie będziemy mieć siedzibę?

Jeśli dalsza dyskusja ma nabrać rozpędu i sensu przede wszystkim, to tę kwestię trzeba rozwiązać na samym początku:

GDZIE ORGANIZUJEMY IMPREZĘ? - jeśli w Krakowie - to gdzie?

Równie szybko musimy ustalić termin:

Druga połowa września? - Ja proponuje 18 - 19 września... póki młodzież mamy świeżą, później im dalej w rok szkolny tym chęci na takie wyzwania mniejsze, dni krótsze, poranki, wieczory a i same dni chłodniejsze.

Po za tym, o ile dobrze pamiętam, znakomita większość członków stowarzyszenia posiada pociechy, nie chciałbym by w tym absolutnie krytycznym dla nas okresie, większość uwagi skupiona była na wyprawce do szkoły niż naszym evencie.

... Niestety może to śmiesznie brzmi, ale i takie rzeczy przy organizacji eventów bierze się pod uwagę.

To tyle na dziś:

Gdy uda nam się ustalić: charakter i strukturę imprezy, nazwę imprezy, miejsce i czas imprezy, wtedy będziemy mogli ruszyć dalej.

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz witam po przerwie :)
zbigniewkapelan
Modelarz FAI

Post autor: zbigniewkapelan »

W trakcie budowy mam trzy METEOR-y 1-ki, ale postaram się mieć komplet, tzn 2-kę i 3-kę. Wszystkie w 1:2, wg przepisów FAI, czyli modelarskie. Dla prof. Walczewskiego robię już statuetkę M 1-ki. Powinienem też zdążyć z 2-ką i 3-ką , tyle że są one w skali 1:10. Deklaracje wysyłam każdemu z osobna jutro tzn.29.03 2010.
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Jestem zwolennikiem właśnie takiego rozwiązania. Pozostaje jednak trudna kwestia miejsca startów naszych modeli. Teren musi spełniać dość wygórowane warunki. Czy znajdziemy takie?
mauzer

Post autor: mauzer »

W tym momencie, zacznie się właściwa dyskusja... no bo jakby nie patrzeć wybór prosty nie jest, a od wyboru do zgody na przeprowadzenie na owym terenie imprezy daleka droga...

Tak sobie pogrzebałem w historii imprez rakietowych i znalazłem cenny trop :)

W 1962 roku w Krakowie rozegrano I Ogólnopolskie Zawody Rakiet Amatorskich o Puchar im. Kazimierza Siemienowicza.

III zawody APRL rozgrywane w 1964 roku, również odbywały się w Krakowie.

Terenem rozgrywek było lotnisko Aeroklubu Krakowskiego. :) myślę że to właściwe miejsce by spróbować.

Stąd moje pytanie: Mamy tam kogoś?, mamy tam jakiegoś dobrego duszka, który pomógłby nam przejść przez meandry biurokracji?

Kogoś kto opowiedziałby o nas i naszej pasji, kilka ciepłych słów?

Czekam na pilną odpowiedź w tej kwestii, jeśli się okaże że musimy sami, bez pomocy "mecenasa ze środowiska" to zrobimy to!!!

Napiszę pismo w tej sprawie (liczę na pomoc kogoś kto w kilku ładnych słowach, żywo i kwieciście opowiedziałby o rakietowej pasji: czyli, po co?, dla kogo?, w jakim celu? chcielibyśmy to zrobić.

O resztę się nie martwcie :)

Dane kontaktowe mamy jak na tacy :)

Adres: Aeroklub Krakowski

Lotnisko Pobiednik Wielki

32-126 Igołomia

Biuro: Tel./fax: + 48 12 287-04-70

Reasumując:

a) Mamy tak kogoś znajomego?

b) zabieramy się do roboty :) - OD TEGO SIĘ ZACZYNA :)
ODPOWIEDZ