Lot na 10km - jak postępy?

czyli o wszystkim na każdy temat
Gość

Lot na 10km - jak postępy?

Post autor: Gość »

Witam!

Jestem zainteresowany jak idą postępy projektu lotu na 10km? Gdzieś coś takiego się pojawiło i zainteresowany jestem jak ta idea się rozwija? Co jakiś czas pojawiają się jakieś posty w których wspomina się "że to się przyda do lotu na 10km" ale czy to jest jakiś zorganizowany projekt z konkretnym celem czy raczej luźne związane eksperymenty? Jest jakieś forum temu poświęcone, jakaś konkretna strona tego projektu itd?

Chętnie bym pomógł w tym przedsięwzięciu (jeżeli byłbym w stanie oczywiście) a przynajmniej pokibicował :)

Pozdrawiam.

P.S. Nie bardzo wiedziałem w jakim dziale umieścić tego posta bo nie jest nazbyt konkretny, jeżeli admini uważają że pasuje lepiej gdzie indziej to proszę przenieść :) Dziękuje.
Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: andżej »

Właściwie prawie wszystko czym się od jakiegoś czasu z Robercikiem zajmujemy jest związane z lotem na 10km. Badanie paliw, budowa coraz większych silników, prace nad elektroniką czy loty rakiet testowych to wszystko zdobywanie nowych doświadczeń i wiedzy bez których osiągnięcie tego celu jest niemożliwe. Wszystkie nasze poczynania opisujemy na stronie http://www.rakiety.pomorze.pl/ oraz na tym forum.

Pozdr
Gość

A czy możesz mi przybliżyć jaki macie plan na osiągnięcie tego celu (lotu na 10km)? Jak zauważyłem przeprowadzacie całkiem sporo testów najprzeróżniejszych paliw, silników, elektroniki itd., ale zapewne dążycie do jakiegoś składu paliwa które będzie miało określone parametry? Stawiacie na cene czy na coś innego, bo jak zauważyłem priorytetem nie jest raczej impuls właściwy, prawda?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć

Plan ciągle się zmienia :lol: A to z powodu nabywania kolejnych doświadczeń.

Symulacje także są coraz dokładniejsze. Z całą pewnością po zakończeniu pracy silnika startowego nie przekroczymy prędkości dźwięku. Nastąpi to dopiero podczas pracy silnika marszowego.

Jeśli chodzi o paliwo startowe zadowolimy się impulsem właściwym w okolicy 200s w silniku o doskonałości konstrukcyjnej 50/50.

Jeśli chodzi o silnik marszowy - impuls właściwy wyniesie ~ 160s ale za to w silniku o doskonałości konstrukcyjnej 40/60.

Masa startowa rakiety o średnicy 60mm wyniesie okołop 9kg (na pewno nie przekroczymy 10kg)

Poza tym mamy zamiar najpierw polatać :D zwiększając w każdym locie pułap o kilometr w górę. Każdy lot wysokościowy daje niezbędną wiedzę.

Jeśli pójdziemy tym tropem być może nie spotka nas to co Holendrów w Kirunie... Swoją drogą co to za pomysł otwierać spadochron jak głowica mknie 1000 km/h :roll:

Nie wiadomo czy dostaniemy zgodę na lot na 10km. Szanse jak sądzę wzrosną gdy pokażemy serię poprawnie przeprowadzonych lotów na mniejszych pułapach.

pzdr
Gość

A co ich spotkało? Nie orientuje się w światowym rakietnictwie :wink:

P.S. Trzymam kciuki za powodzenie projektu i mam nadzieje, że wam się uda :) Może potrzebujecie wsparcia w jakiejś dziedzinie?
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Chodzi dokładnie o to jaką część masy silnika zajmuje korpus a jaką paliwo. Nie wiem nawet czy fachowo tak powinno się podawać. Wystarczyłoby podać np. że paliwo zajmuje w siniku 50% masy. Ale co tam, wiadomo o co chodzi.

Oczywiście że chcemy uzyskać maksymalnie duży impuls właściwy, ale skoro używamy amonówki, cudów zdziałać się nie da.

Większość składów paliwa ANAPAL generuje impuls właściwy w okolicy 180s.

Uzyskanie 200s to i tak wyzwanie.

Właściwie można by przejść całkiem na AP ale przy kilogramowych silnikach to już poważne koszta.

Co do wsparcia projektu :

Przydałby się grafit o dużej średnicy, min 60mm.

Przydałoby się wiedzieć dlaczego ANAPAL się nakręca, albo jak zrobić na tym silnik z w miarę płaską charakterystyką ciągu.

Przydało by się wiedzieć jak pozbyć się nagaru z paliw ANAPAL.

Przydałoby się widzieć jak wygląda politropowy model atmosfery, używany podobno do obliczeń w urządzonku SALT (koledzy z Niemiec nie chcą więcej powiedzieć).

Zanim nasza rakieta poleci na 10km to jeszcze sporo czasu minie, nie ma się więc co spieszyć.

A jak ktoś nas ubiegnie to super !.

pzdr
Grafit_alpha3
Teoretyk

Post autor: Grafit_alpha3 »

Czytałem gdzieś, że dodatek kriolitu zwiększał skuteczność spalania aluminium w paliwach a AN. Może też pomóc w topieniu nagaru. Żeby wykorzystać go efektywnie trzeba "tylko" wymyślić jak nanieść go na powierzchnię aluminium :wink:

Dodano:

Z drugiej strony kiedy da się do paliwa fluoru to może być niespodzianka i znaczny spadek prędkości spalania. Fluor zaburza reakcję wymiany protonu, więc chyba nie były to paliwa z AN.

Al2O3 tworzy jeszcze eutektyki z V2O5(600C) i CuO (1100C), tyle, że skład tej eutektyki to 10% molowych Al2O3 ;(
Gość

to ja Ci nie pomogę bo się na tym nie znam, ale jeśli chodzi o politropowy model atmosfery to jest do zrobienia. Swoją drogą czy przyjęcie politropy nie jest aby już za dużo przesadą, adiabata nie wystarczy? Chociaż jak mają dane doświadczalne to do politropy wszystko się dopasuje...

Politropowy model atmosfery zakłada brak wymiany masy (układ zamknięty - powietrze nie ucieka) ale możliwy jest dopływ/odpływ ciepła. Wtedy wykładnik politropy uwzględnia procesy radiacyjne zachodzące w atmosferze takie jak dopływ energii ze słońca czy promieniowanie cieplne emitowane przez powierzchnię Ziemii.

Jak będę miał chwilę czasu, to założę gdzieś nowy wątek i napiszę więcej.
ODPOWIEDZ