CYNK tanio

Skład wykonanie itp...
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

CYNK tanio

Post autor: robercik »

Cześć

Natknąłem się na niezwykle tanie źródło proszku cynkowego. Jeden złoty polski za kilogram :P

Proszek kupiłem na złomowcu ale tylko w jednym spotkałem się z taką akcją. Proszek to odpad po ogniowym cynkowaniu dużych konstrukcji stalowych. To co nie osiądzie na stali spada na podłogę w postaci proszku o uziarnieniu na oko 0,1mm. Proszek ładowany jest łopatami do wiader i oddawany na złom. Przy mnie jakaś firma wykupiła całe 600 kg ale zgodzili się zostawić mi trochę.

Proszek wymaga przesiania gdyż zawiera różne brudy z podłogi, prawdopodobnie zawiera też rdzę, stal i oczywiście tlenek cynku. Nie mam pojęcia jaki jest stopień utlenienia, ale 1 PLN za kilogram to jak za darmo, a darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby.

Kto ma ochotę popróbować z takim cynkiem to pw. Odstąpię po "kosztach" plus przesyłka.

pzdr
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Post autor: Kacper »

Ja bym się skusił. Trzeba by w końcu przetestować paliwo Zn S. Na takim proszku chyba będzie się bardziej stabilnie i powoli spalać niż na pyle z prędkością 2m/s. Ale dziwne że tylko 1zł/kg jak cena złomu jest chyba 1,5zł albo 2,5zł.
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć

No to widzę że Micrograin nadchodzi :D będą efektowne starty. Polecam materiały zdjęciowe na stronie DARK - piękna sprawa.

Jakieś 2 zł kosztuje na złomie cynk gruby czyli blachy itp., proszek to naprawdę taniocha, w skupie jest jeszcze tańszy.

Paczkę wyślę w tygodniu jak znajdę chwilkę :wink:

pzdr
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Post autor: Kacper »

Witam!

Dziś dostałem cynk od robercika :lol:

A wygląda on tak:

http://img232.imageshack.us/my.php?image=zndo2.jpg

Okazało się, że nie jest to sam cynk ale mieszanka cynku i żelaza w stosunku około 2:1. Na zdjęciu luzem jest nierozdzielony, po prawej żelazo a po lewej cynk. Na szczęście jak widać bardzo łatwo można rozdzielić (za pomocą magnesu neodymowego). Wygląda obiecująco i w najbliższym czasie na pewno będą testy. A żelazo też się przyda :D

Dziękuję.
Gotherd
**

Post autor: Gotherd »

Do mnie cynk także doszedł :). Z braku magnesu jeszcze nie rozdzieliłem żelaza tylko wstępnie przesiałem (około 100g nie przeszło przez sito 2mm :) - reszta jest nieźle zmielona) . Jak zdobęde magnes rozdziele z żelaza i będzie ok. Swoją drogą myślałem że jest mała domieszka żelaza, wieć z najdrobniejszego proszku zrobiłem fb. Chociaż trudno się odpalał to był naprawdę ładny efekt (niebieskie światło) :).

Jeszcze raz dzięki - ciekawe jak sie sprawdzi jako paliwo :)
ODPOWIEDZ