Witam.
Dnia 27 Kwietnia, roku 2015, po długim oczekiwaniu, odbyły się pierwszy i drugi lot rakiety "focus k"
Niestety, z lotu pierwszego, nie mam żadnych zdjęć, pomimo, że był to lot praktycznie wzorowy.
Co prawda, start został ujęty przez kamerę, jednak, tego dnia, startowały jeszcze2 inne rakiety i parę kijanek, więc o tym później.
Rakieta startowała z wyrzutni dł. 1,5m, przy wietrze o prędkości około 2m/s.
Silnik PSN C15 pięknie zagadał, dając dłuuugą kite szarego dymu, rakieta wystrzeliła praktycznie pionowo, gdzieś w połowie drobi do apoapsy, dość poważnie skręciła w bok, jednak, ostatecznie tylko nieznacznie zmieniła kierunek.
Spadochron otworzył się dokładnie na pułapie, jednak, jedna z linek zaplatała się, więc nie otworzył się całkowicie, mimo to, rakieta wylądowała bezpiecznie jakieś 20m od wyrzutni.
Drugi lot mniej udamy, pomimo, że wystartowała jakieś 10 minut później.
Podmuch wiatru, zepchną ją w bok, przeleciała ze 20 metrów na silniku, spadochron odpalił przy wyższej prędkości, co wyrwało kamerę z głównego zaczepu.
Spadochron spiekł się ( nie zamatowałem białej osłonki )

.
Ach te drobinki....
Przynajmniej linki się nie poplątały...
Rakieta spadała dosyć szybko, z 10 m/s było, jednak, dzieki wielkim statecznikom, rakieta bezpiecznie wylądowała dzieki destabilizacji około 10m od wyrzutni.
O mały włos, a walnęła by w betonowy chodniczek

.
Wszystko uchwyciła kamera pokładowa, jednak, ponieważ wypadła z zaczepu, kręciła się swobodnie na lince zapasowej.
Prawdopodobnie, dzieki temu nie wyłączyła się przy "lądowaniu".
Niestety, "bezpieczne lądowanie" nie było takie delikatnie, więc głowica pękła w jednym miejscu:
Na dodatek stateczniki się wygięły:
Generalnie lot oceniam na dość udany, jestem dumny, ze mimo awarii spadochronu, focus K wylądował w miarę bezpiecznie.
Na koniec, film z pokładu: [youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=emQq0uDOc0Y[/youtube]
Wszystkie sugestie mile widziane.
P.S. Wysokość lotu, jakieś 200m, niestety, nie mam altymetru…