S5,S7.
S5,S7.
DOKUMENTACJA.ZDJĘCIA.RYSUNEK MAKIETY w 1:1 i wystarczy.
Wiem,że trudno o takie rzeczy bo w tym układzie jest walka o mały punkcik.
Obiecuje,że jeśli się dogadam z kolegami makieciarzami to planów przybędzie.Oh przybędzie.
Na początek taki skromny modelik który może nie zachwyci punktami za ocenę ale w S5 może nadrobić metrami.
http://www.ramod.sk/images/stories/uplo ... -Cajun.pdf
cdn.
pozdrawiam"S"
Wiem,że trudno o takie rzeczy bo w tym układzie jest walka o mały punkcik.
Obiecuje,że jeśli się dogadam z kolegami makieciarzami to planów przybędzie.Oh przybędzie.
Na początek taki skromny modelik który może nie zachwyci punktami za ocenę ale w S5 może nadrobić metrami.
http://www.ramod.sk/images/stories/uplo ... -Cajun.pdf
cdn.
pozdrawiam"S"
Re: S5,S7.
Do s5 super !
Sam startowałem tym modelem (atrapą).
Myśle że na MP starczy.
Sam startowałem tym modelem (atrapą).
Myśle że na MP starczy.
-
- Supersonic PROFI
Jak to wyglada na dzien dzisiejszy? Zawody sa rozgrywane w kategorii S5-B albo S5-C ?
Jakie sa minimalne wymiary tych modeli ? Sa do dyspozycji jakies dane np. ciezar tych modeli, stosowane silniki (producent) ?
Interesujace maga byc rowniez wyniki z ostatnich zawodow - szczegolnie uzyskane wysokosci.
Jakie sa minimalne wymiary tych modeli ? Sa do dyspozycji jakies dane np. ciezar tych modeli, stosowane silniki (producent) ?
Interesujace maga byc rowniez wyniki z ostatnich zawodow - szczegolnie uzyskane wysokosci.
Witam ponownie jeśli chodzi o s5c to seniorzy, s5b to juniorzy.
Minimalne średnice to chyba 4cm nie jestem pewien, więc trzeba by było sprawdzić.
Jeśli chodzi o silniki to z tego co pamiętam musi być producent z certyfikatem.
Minimalne średnice to chyba 4cm nie jestem pewien, więc trzeba by było sprawdzić.
Jeśli chodzi o silniki to z tego co pamiętam musi być producent z certyfikatem.
-
- Supersonic PROFI
Przejzalem sobie kodeks FAI i dla modeli S5-C sa nastepujace minimalne wymiary ktore trzeba koniecznie zachowac:
Minimalna srednica - 50 mm na co najmniej 20 % calkowitej wysokosci modelu.
Minimalna wysokosc modelu - 650 mm
Ciezar maksymalny 150g
Dlatego wlasnie moja propozycja startow w klasie S1-D. W Niemczech jeszcze przed paru laty bylo zainteresowanie ta klasa, ale w zeszlym roku
zawody zostaly juz odwolane ze wzgledu na brak chetnych ( brak zainteresowania). Ogolnie bardzo malo jest chetnych ktorzy chca jeszcze startowac w zawodach.
Tendencja na dzien dzisiejszy, to raczej starty "tak sobie" bez zobowiazan - just for fun. Moze akurat w Polsce znajdzie sie wiecej chetnych do startow
raczej modelami wiekszymi. W koncu jako organizacja PTR mozemy sobie sami wymyslac regulaminy oraz dyscypliny w jakich bedziemy ( albo chcemy) startowac
Minimalna srednica - 50 mm na co najmniej 20 % calkowitej wysokosci modelu.
Minimalna wysokosc modelu - 650 mm
Ciezar maksymalny 150g
Biorac pod uwage wymiary tych modeli, sa to modela raczej b. male. Wiemy z doswiadczenia, ze dla "oka" ladniejsze sa modele wieksze.for Class S5 for at least 20% of the overall body length. In case of Class
S1 the smallest body diameter must be not less than 18 mm for at least 75% of the overall length of
each stage, including their back sections. No boat tails or reducers are allowed unless they meet this
requirement.
Dlatego wlasnie moja propozycja startow w klasie S1-D. W Niemczech jeszcze przed paru laty bylo zainteresowanie ta klasa, ale w zeszlym roku
zawody zostaly juz odwolane ze wzgledu na brak chetnych ( brak zainteresowania). Ogolnie bardzo malo jest chetnych ktorzy chca jeszcze startowac w zawodach.
Tendencja na dzien dzisiejszy, to raczej starty "tak sobie" bez zobowiazan - just for fun. Moze akurat w Polsce znajdzie sie wiecej chetnych do startow
raczej modelami wiekszymi. W koncu jako organizacja PTR mozemy sobie sami wymyslac regulaminy oraz dyscypliny w jakich bedziemy ( albo chcemy) startowac

No dobra.Rozumiem, każdy "gotuje się we własnym sosie".
W każdym bądź razie temat jest otwarty i jeśli, może ktoś by chciał....................To mogę pomóc.
Rozmawiałem z Marcinem Bieleckim i bez problemu udostępni dostępne plany,zdjęcia a nawet rysunki makiety w skali 1:1.
Warunek to chęć zrobienia i wystartowania.
pozdrawiam"S"
W każdym bądź razie temat jest otwarty i jeśli, może ktoś by chciał....................To mogę pomóc.
Rozmawiałem z Marcinem Bieleckim i bez problemu udostępni dostępne plany,zdjęcia a nawet rysunki makiety w skali 1:1.
Warunek to chęć zrobienia i wystartowania.
pozdrawiam"S"
-
- Supersonic PROFI
Witam,
No coz, chec zrobienia oraz wystartowania .... mysle, ze jest
Dlaczego by nie
Oczywiscie pare dobrych planow by sie przydalo, by bylo z czego wybierac.
A teraz troche z innej "beczki" :
Jak sadzicie tzn. ty oraz bartek.p - czy AEROCLUB nie byl by zainteresowany np. jakas wieksza impreza rakietowa cos w tym rodzaju......
http://www.raketaci.cz/index.php/forum/ ... raket#2240
... tak jak to robia nasi czscy koledzy ?
Lotniska w Zielonej Gorze, albo w Lisich Katach byly by idealne
Paul
No coz, chec zrobienia oraz wystartowania .... mysle, ze jest

Oczywiscie pare dobrych planow by sie przydalo, by bylo z czego wybierac.
A teraz troche z innej "beczki" :
Jak sadzicie tzn. ty oraz bartek.p - czy AEROCLUB nie byl by zainteresowany np. jakas wieksza impreza rakietowa cos w tym rodzaju......
http://www.raketaci.cz/index.php/forum/ ... raket#2240
... tak jak to robia nasi czscy koledzy ?
Lotniska w Zielonej Gorze, albo w Lisich Katach byly by idealne

Paul
Ja też bym chciał połączyć tych wszystkich którzy robią pion po charakterystycznym PSSSSSSSSSSSSS. No ale pomysł jest ciekawy.
Zorganizować taki puchar świata FAI razem z FM.To by była jazda. UCHHHHHH.
Tylko ciekawe kto to wszystko ogarnoł .
Przepraszam,że trochę nie na temat. Ale mnie poniosło.
pozdr"S"
Zorganizować taki puchar świata FAI razem z FM.To by była jazda. UCHHHHHH.
Tylko ciekawe kto to wszystko ogarnoł .
Przepraszam,że trochę nie na temat. Ale mnie poniosło.
pozdr"S"
-
- Supersonic PROFI
Witam,
Pare lotow treningowych by im z pewnoscia nie zaszkodzilo patrzac na liste wynikow
Do tego starty takich troche juz wiekszych rakiet sa moim zdaniem bardziej atrakcyjne.
Pozdrawiam
Paul
Mysle, ze na poczatek wystarczylo by sam FM + do tego modelarze S5 oraz S7 .Zorganizować taki puchar świata FAI razem z FM.To by była jazda. UCHHHHHH.
Pare lotow treningowych by im z pewnoscia nie zaszkodzilo patrzac na liste wynikow

Do tego starty takich troche juz wiekszych rakiet sa moim zdaniem bardziej atrakcyjne.
Pozdrawiam
Paul