http://www.dzienodkrywcow.pl
Mam nadzieję, że również w tym roku PTR będzie obecne z licznymi eksponatami!?

Trochę to trąci sarkazmem ale mam nadzieję, że to moja nadinterpretacjabartek.p pisze: tak profesjonalne modele rakiet i jakość jaką prezentuję PTR.

Ja też mam nadzieję, że nie był to sarkazm bo każdy powinien sobie zdawać sprawę, że są to modele amatorskie wykonywane w warunkach chałupniczych (choć napewno są modele i modeleAdam pisze:Witam!Trochę to trąci sarkazmem ale mam nadzieję, że to moja nadinterpretacjabartek.p pisze: tak profesjonalne modele rakiet i jakość jaką prezentuję PTR.![]()
Myślę, że PTR zdecydowanie zjawi się na Pikniku ale szczegóły jeszcze są do doprecyzowania.
Pozdrawiam!
gregores pisze: Tak przy okazji to nasuwa mi się pytanie do władz PTR: Czy PTR dąży do pozyskania w swoich szeregach większej liczby członków czy raczej stawia na małą grupę konkretnych zapaleńców w liczbie ok. 30 członków? W mojej ocenie (a póki co nie jestem jeszcze członkiem PTR) fajnie byłoby aby PTR mógł pochwalić się np. 1000 głów w swoich szeregach. Taki Piknik Wiedzy jest doskonałym miejscem aby zasilić w swoje szeregi młodych ludzi, którzy może dopiero poszukują swoich pasji i zainteresowań. Myślę, że priorytetem powinno być ukierunkowanie zwiedzających aby po powrocie z Pikniku do domu weszli na stronę PTR i wnikliwiej zainteresowali się modelarstwem rakietowym, które dla wielu w przyszłości może stać się oknem do szerszych zainteresowań w dziedzinie np. "kosmonautyki". Myślę, że każdy odwiedzający stoisko powinien otrzymać wizytówkę PTR z adresem mailowym oraz z hasłem zachęcającym do odwiedzenia strony np: "Wejdź i zbuduj swoją rakietę". Dla najmłodszych odwiedzających stronę można by stworzyć dział i np: umieścić kilka małych projektów w pdf rakiet z papieru, do postawienia na półce z logo PTR. Zapraszam do ogólnej dyskusji i do pomysłów!

Witam! Modelarstwem rakietowym zajmuję się od niespełna 3 miesięcy (pomijając z dzieciństwa petardy oraz małe rakietki ze "Składnicy Harcerskiej" - starsi pewnie pamiętają takie sklepy, pomijając również szersze zainteresowania astronomią i kosmonautyką.) Dlatego wydaje mi się, że to jeszcze nie czas dla mnie wstąpienia w szeregi wąskiej profesjonalnej grupy PTR? Pewnie w tym roku to i tak już musztarda po obiedzie! Nie wiem także czy to moje zainteresowanie modelarstwem rakietowym to raczej chwilowe hobby czy może już większa przygoda życia? Na razie moim planem na najbliższe miesiące jest wysłanie swojego avatara w przestrzeń troposferycznąKSard pisze: Witam
Odpowiedź na pierwsze pytanie:
TAK -dążymy do pozyskania maksymalnej liczby członków naszego Stowarzyszenia !
Od samego początku staramy się zintegrować środowisko "rakietowców" i to nie tylko poprzez wstąpienie do PTR. Uczestniczymy w wielu imprezach.
Jednak jak widać nie wszyscy czują potrzebę działania na rzecz PTR.
Dziwne - zastanawiam się, co jest tego przyczyną, bo samych forumowiczów jest już blisko pół tysiąca. ( przy okazji zapytam, czemu Ty jeszcze nie zapisałeś się do nas? co Cię powstrzymuje? )
Na Pikniku Wiedzy byliśmy chyba już dwa albo 3 razy, jednak nasza obecność nie przełożyła się na wzrost zainteresowania tematem rakietowym w naszym społeczeństwie.
W tym roku Zarząd podjął decyzję o drastycznym obniżeniu składki członkowskiej, aby wyeliminować i tą ewentualną przeszkodę. NIE ZA SKUTKOWAŁO ! Nawet powiem więcej - starzy członkowie również nie wszyscy odnowili swoje członkostwo.