chciałbym wyjść do Was z moim nowym projektem rakiety Verex 2-B. Rakietę budowałem myśląc o tym, żeby nie zrobić kolejnego głupiego błędu, przez który rakieta rozleci się w powietrzu. Wydaje mi się, że mi się udało, ale to okaże się w dniu startu
Rakieta jest w pewnym stopniu następcą rakiety ENGINE, która spaliła się na starcie (zawiódł silnik własnej produkcji). Rakieta ENGINE nie należała do najładniejszych. Verex 2-B można także nazwać kuzynem rakiety VerexTwo, która jeszcze nie miała swojego dziewiczego lotu (muszę zamówić silnik).
Projekt rakiety przedstawia się następująco:

Przy budowie Verex 2-B pracowało mi się bardzo przyjemnie. Pracę rozpocząłem miesiąc temu, ale ze względów zdrowotnych skończyłem dopiero dzisiaj. Tak więc prace posuwały się bardzo powoli, za to miałem sporo czasu na przemyślenie budowy tej rakiety.
A teraz budowa poszczególnych części:
Głowica:
Głowica jest zbudowana z pianki do sztucznych kwiatów, która została wzmocniona papierem śniadaniowym i usztywniona warstwą szpachlówki. Głowica, podobnie jak cała rakieta jest pomalowana na kolor srebrny.
Długość - 11cm
"Baza" - 23mm
Średnica - 26mm
Korpus:
Korpus został zbudowany z rurki PVC o średnicy 28mm i grubości ścianki 1mm. W korpusie znajduje się otwór do mocowania spadochronu.
System odzysku:
Odzysk wziąłem z rakiety ENGINE - jest to jedyny element, który przetrwał z tamtej rakiety i jest w niemal idealnym stanie
Łoże silnika i silnik:
Łoże silnika zrobiłem z dwóch wręg wykonanych z tworzywa sztucznego. We wręgach zrobiłem dwa otwory, przez które przechodzą wykałaczki, które zbierają wszystko "do kupy". Łoże silnika jest przystosowane do silników pana Sornowskiego, jak i do silników własnej konstrukcji (średnica jest identyczna). W łożu na zdjęciu jest włożony silnik PSN B15-5
Stateczniki:
Stateczniki są wykonane z balsy 3mm, którą dodatkowo wzmocniłem papierem. Słoje odchodzą od rakiety w pozycji poziomej, czyli poprawnej.
Koniec końców otrzymujemy taki zestawik do sklejenia
Po sklejeniu, rakieta wygląda tak:
Jak pogoda pozwoli, to start odbędzie się w tym tygodniu
Pozdrawiam