pierwsza rakieta ;)

czyli zaczynamy zabawę!
lbnik97
Nowy

pierwsza rakieta ;)

Post autor: lbnik97 »

Jest to mój pierwszy post na tym forum wiec WITAM :wink:
Buszując po internecie natknąłem sie na wasze forum i poczytałem troche.
Mam 15 lat i chciałbym zbudować swoją pierwszą w życiu rakietę :grin:
Rok zamowałem sie pirotechniką wiec podstawowe mieszanki nie są mi obce.
A wiec do rzeczy.
Długość zamierzana to ok 70cm z papierowej tuby lub rurki pcv (skąd wziąć taka papierową tube ?)
Długość korpusu 55cm
Długość głowicy 15cm
4 stateczniki z balsy lub sklejki w kształcie trapezów
Silnik na razie kupny potem coś poeksperymentuje jeśli złapie bakcyla ;p
Masa ma nie przekroczyć pół kg.
aha i poprosze nazwe użytkownika lub jakieś dane kontaktowe do pana który ros'y na forum sprzedaje po 3 zł (tak gdzieś tu na forum wyczytałem)
aha i jak zrobić prosty układ odzysku ?
Myślałem aby w głowicy wuwiercić dziure głębokości ok 8 cm i tam włożyć kulkę metalową lub szklaną i to zakleić i gdy rakieta osiągnie najwiekszy pułap i sie przekreci kulka poleci w dół co sprawi że głowica wyskoczy ciągnąc za sobą spadochron ;p ale to tylko teoretycznie
a tu kilka foto ze spacecada ale tu tylko wizualnie zrobiłem bo nie ogarniam go jeszcze i nie wiem jak wybrać głowice styropianową :wink:
http://www64.zippyshare.com/v/68690145/file.html
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Re: pierwsza rakieta ;)

Post autor: Tofifi »

Witamy na pokładzie.

1)Stateczniki możesz wykonać z balsy np 5mm, ale trzeba byłoby je zalaminować aby je wzmocnić.
Możesz też użyć sklejki z skrzynek po owocach - jest lekka i wytrzymała, pamiętaj tylko że w obu przypadkach należy wycinać stateczniki tak aby układ słoi był równoległy do krawędzi natarcia.
2)Rosy możesz kupić u Kacpra
3)Rakieta na rosy nie potrzebuje dodatkowego systemu odzysku - ros posiada ładunek miotający który oczywiście trzeba uzupełnić o podsypkę z czarnego prochu.

Pomysł z kulką jest niezbyt mądry i niezbyt bezpieczny.

Projekt w spacecad wydaje się poprawny
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: ArturroKRK »

Tofifi pisze: 3)Rakieta na rosy nie potrzebuje dodatkowego systemu odzysku - ros posiada ładunek miotający który oczywiście trzeba uzupełnić o podsypkę z czarnego prochu.
Nie zgodzę się. ROS'y mają jedynie wbudowany opoźniacz, a nie ładunek miotający. Oznacza to iż ROS po wypaleniu sam po pewnym czasie odpala ładunek miotający, który trzeba tam umieścić.

Pozdrawiam - Reszta wygląda zachęcająco :)
lbnik97
Nowy

O jak miło że dostałem tak szybką odpowiedź. Dzieki chłopaki.
A wiec teraz mam problemik czy lepiej użyc rurki pcv jako korpus czy kartonowego korpusu takiego jak w dywanach czy folii śniadaniowej i gdzie takie oto materiały dostać :/
I teraz sprawa która chyba najbardziej mnie przeraża ;) Mianowicie głowica. Mam ją zrobić z styropianu lecz wyczytałem że można z jakiejś pianki montażowej ;) jak takie cuś zrobić panowie :p
Awatar użytkownika
ArturroKRK
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: ArturroKRK »

Rurka kartonowa na początek będzie lepsza, a skąd ją wziąć?

- sklepy budowlane ( odpady po foliach, papierach )
- sklepy papiernicze ( jako tuby na rysunki i takie tam )
- allegro ( również odpady po folii strech, folii bąbelkowej itp)
- home made ( bierzesz papier, klej i jedziesz z koksem w zaciszu własnego domu )
- Piotr - możesz napisać do Piotra, i zapytać się czy jeszcze ma - swego czasu sprzedawał rurki kartonowe, chociażby fi 38/40 idealnie pasujące do rakietek na ROS'y

Pozdrawiam, Artur

PS. popatrz sobie na budowę modeli rakiet zasilanych rosami na naszym forum. Jest tam dużo fajnych zdjęć i informacji. Ja osobiście polecam wątek FIREBALL gdyż to była moja pierwsza rakietka i pewnie przechodziłem te problemy które i Ciebie napotkają :) W razie czego pisz na priv.
lbnik97
Nowy

Okej poczytam ;) A mam pytanie. Z czego najłatwiej i niskim kosztem zrobić w miare dobrą głowice. Wiem że ze styropianu i coś o piance monatażowej słyszałem ;p mógłby mi ktoś przybliżyć te informacje ? ;) z drewna od razu mówie że nie bo nie mam narazie dostepu do tokarki ;D
Awatar użytkownika
Piotrek
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: Piotrek »

Hej.
Jeśli masz zamiar laminować stateczniki to wystarczy balsa 1,5mm + laminat .
Kadłub rakiety zrób z rurki papierowej jest dużo lżejsza od pcw a przeciążenie z rosa i tak wytrzyma .
Jeśli nie masz pomysłu jak zrobić głowice lub po prostu nie umiesz, możesz zrobić z żarówki, jajka z pianki lub z flakonu do wbijania w ziemie do kwiatów .
lbnik97
Nowy

Dobra z głowicą coś pokombinuje :wink:
A ma ktoś nr telefonu do Kacpra od Ros'ów ? Bo chciałbym szybko załatwić sprawe :wink:
tu kilka kolejnych projektów. Oceńcie sami który wam sie najbardziej podoba :wink:
pozdro
http://www13.zippyshare.com/v/90458196/file.html
http://www13.zippyshare.com/v/20912687/file.html
http://www13.zippyshare.com/v/21834139/file.html
wszystkie o podobnych parametrach-wszedzie długość 70 cm (55 korpus, 15 głowica) tylko statecznikami sie różnią :D
aha i czy duża różnica jest w stabilności modelu podczas lotu z 3 a 4 statecznikami ?
pozdrówka
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Post autor: Tofifi »

na pytanie o stateczności powinieneś odpowiedzieć sobie sam.

Rakietę uważa się za stateczną kiedy różnica w odległości środka ciężkości (CG) oraz środka parcia (CP) wynosi 1,5kalinbra.
Oczywiście przy założeniu, że środek ciężkości poprzedza środek parcia.

Jest to taka informacja mniej wiecej bo rakiety które mają 0,5kalibra stateczności też latają prosto, - przy dynamicznych startach.
lbnik97
Nowy

Okej ;) w tym tygodniu może wyrusze na poszukiwania tuby na korpus albo kupie rurke pcv do zimnej wody ;p
I mam pytanie.
Czy ładunek miotający bdz miał taką siłę aby w 55 cm korpusie wyrzucic spadochron ?
tutaj rysunek poglądowy :
http://www8.zippyshare.com/v/77418555/file.html
tak wiem pejntmaster ;D
ODPOWIEDZ