Dotarlo do mnie pare pytan odnosnie montazu tej jeszcze malo znanej w Polsce elektroniki pokladowej ALTIMAX Simply. Sama elektronika jest bardzo latwa w montazu jak rowniez mozna ja bardzo szybko przekladac z modelu do modelu,
ale wymaga to pewnych przygotowan.
Jak widac na powyzszym zdjeciu, sama elektronika jest tylko podpieta do wtyczki z osmioma przewodami. Oczywiscie dla zapewnienia stabilnosci mocowania jest dodatkowo zamocowana dwoma srubami M 2,5 .
Jak sa laczone te pojedyncze przewody?
Pierwsze dwa, czarny i brazowy, to nic innego jak przylacz do baterii. Sama bateria powinna byc laczona za pomoca złącza JST (Kacper ma cos takiego
Wylacznik powinien byc dobrej jakosci (suwakowy) by przy twardszym ladowaniu nie doszlo do przerwy w doplywie pradu .
Przewody 3 i 4 tzn. czerwony oraz pomaranczowy to nic innego jak ewentualne dodatkowe zasilanie ktore w przypadku dobrych zapalnikow mozna zmostkowac (jumper albo jak kto woli zworka )
Przewody 5 i 6 tzn. zolty i zielony to wyjscie na spadochron. W przypadku pojedynczego odzysku ( tylko jeden spadochron) bedzie to spadochron glowny, a w przypadku podwojnego odzysku bedzie to spadochron "pilot"
Przewody 7 i 8 tzn. niebieski i fioletowy to wyjscie na spadochro glowny , ale tylko w przypadku podwojnego odzyski. W przypadku pojedynczego odzysku sa nie aktywne (pozostana otwarte )
To tyle na temat samych przewodow.
Oczywiscie bardzo pomocny jest kawalek plytki drukowanej, na ktorej mozemy ladnie rozmiescic wylacznik , jumper (zworke) oraz zacisk do zapalnika.
Ja rozwiazalem to w sposob nastepujacy:
Plytka ta jest na stale zamontowana w modelu dlatego przelozenie elektroniki z modelu do modelu to sprawa paru minut.
Pozdrawiam
Paul