Od dobrych kilku lat interesuję się modelarstwem. Przez modele RC po rakiety. Więc po dziesiątkach kupnych rakiet postanowiłem zbudować własną. Łącznie około 2 godziny roboty, ale się opłaciło.
Rakietę którą nazwałem roboczo "Verex One" zrobiłem w 100% na oko. Nic nie mierzyłem więc nawet nie mogę wam podać danych o wielkości, wysokości, średnicy, etc.
Jedyne co wam mogę podać to zastosowane [kupne] silniki firmy "EMI" Piotra Sornowskiego: B15-5 oraz C15-6.
Rakieta leciała dwa razy w tym samym dniu. Za pierwszym razem nie wyrzuciło spadochronu ale to z mojej winy. Za drugim razem [czyli na silniku klasy C] spadochron (a dokładniej linki [nici] łączące spadochron i głowicę z rakietą) wywaliło tak że nitki się oderwały. Albo zbyt lekko je przykleiłem, albo nici się po prostu spaliły. Nie wiem, bo modelu nie odzyskałem - wpadł do kogoś na podwórko hacząc o drzewa. Cóż, wiatr ją zbyt daleko zniósł.
Leciała idealnie, nic się nie kręciła, nie skręcała, nie wybuchła ani nic. Silników sam raczej nie będę robił, bo jest z tym za dużo roboty. Kiedyś "bawiłem się" w pirotechnikę, etc, ale za dużo z tym roboty.
Rakiety nie malowałem, nie upiększałem, nic.
Teraz materiały:
--> głowica: styropian
--> korpus: rurka PCV
--> to coś w co wkłada się silnik: mniejsza rurka PCV
--> linki trzymające spadochron: zwykłe nici
--> stateczniki: balsa
to coś w co wkłada się silnik (zapomniałem jak to się fachowo nazywa) przykeiłem klejem termicznym, czyli tym z pistoletu na klej. Odziwo nic się nie odkleiło. Nici do spadochronu też przykleiłem tym samym klejem. Zaś do przyklejenia stateczników i nakrętek do pręta, użyłem kleju z modele.sklep.pl jakiś JOKER GĘSTY
Stateczniki sklejałem. Kupiłem balsę 1,5mm ale okazała się za cienka, więc wyciąłem 6 stateczników i skleiłem je. Czyli mieliśmy 3 stateczniki zrobione z dwóch warstw balsy
ZDJĘCIA:
http://gallery.me.com/verex13/100057
Następna rakieta będzie kontynuacją tej, czyli "VEREX TWO". Rakieta będzie wykonana z tych asmych materiałów, będzie podobnej wielkości, lecz będzie pomalowana i słabe nici zastąpi mocny sznurek. Ale już rakieta która ma się nazywać "VEREX THREE" która zapewne zmieni swoją nazwę, będzie dużo dużo większa i będzie leciała na silniku klasy D lub E - zależy ile będzie ważyć.
Proszę o opinie. Jest to moja pierwsza rakieta którą wykonałem sam z dostępnych mi materiałów.
Pozdrawiam