V2 by Tofifi

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

V2 by Tofifi

Post autor: Tofifi »

Witam!

W tym temacie, będę dokumentował przebieg prac nad klejeniem modelu niemieckiej rakiety - słynnej V2 / A4.
Będzie to model wykonany w skali 1/10, a więc całkiem zgrabne wymiary.
Czy będzie to model wiernie oddający detale takie jak np nity, klapy itp, nie mam jeszcze pewności, nie mniej jednak chcę jak najwierniej odtworzyć myśl techniczną Rzeszy :D

Pogrzebałem już w necie, nie tylko plany, ale i kilka ciekawych faktów, garść historii tworzenia..., strasznie mnie fascynuje i właśnie dlatego zdecydowałem się, że będzie to ten a nie inny model.

Do rzeczy:
Materiał jaki zamierzam zastosować to balsa, grubość od 3 do 10mm.

Przeanalizowałem taki oto rysunek:
Obrazek

I szczerze muszę przyznać że dziwacznie jest on oznakowany :grin: .

Liczby od dołu czyli powiedzmy, że wydrukowany obrazek obracamy pionowo, czyli wymiary 0, 2010 (79,1''), 3420 (134.6"), 5295(208.5"), 1651 (65") itd.... widzimy po lewej stronie kartki.

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że są to średnice zmierzone w kilku miejscach.
Jednak jakby się tak przyjrzeć to to nie ma ani ładu ani składu, bo wymiar 3420mm oznaczałby, że rakieta w tym miejscu miała średnicę 3,4m :!:
A 2 wymiary niżej jest podane 1651mm, czyli tutaj średnica rakiety, to 1,6M. co w teorii jest możliwe i ma sens, ale w praktyce to góra rakiety była by szersza niż jej środek, a nie jest.

Mylące jest strasznie podawanie wymiarów niże w " czyli calach. Owszem jest to to samo, co wynik w mm - no prawie, zależy od zaokrąglania.
No ale chyba zwykło się w calach podawać średnicę.

Według mnie ma to sens, jeżeli chodzi o to, ze są to zaznaczone wysokości.
Problem tylko, w tym, jak odczytać średnicę?
Według mnie 1651mm, to jest średnica, w najszerszym miejscu.
W najwęższym natomiast ma 1040mm.
W miejscu gdzie jest ten pierścień w paski, wydaje się być 1800mm, problem tylko w tym, że równie dobrze może to być oznaczenie mające na celu pomóc w wyliczeniu ile miejsca w stateczniku było przewidziane na antenę.

Zatem jak wyznaczyć średnicę pierścienia, oraz średnicę na wysokości oznaczonej 3420, i 2010?

Jak tylko to rozgryzę zabieram się do pracy....
Macie jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Re: V2 by Tofifi

Post autor: KSard »

Witam

Ambitny plan. Jeśli coś mogę zasugerować to zajrzyj tutaj.
pozdrawiam KSard - www.facebook.com/ksardpl : www.ksardrakiety.cba.pl

"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

dziękuję za link.
A masz pomysł jak rozgryźć te wymiary?
Jest jeszcze to:
Obrazek

Także mamy już szerokość wiemy na bank ile miała średnicy i wysokości, tylko te średnice...
Trzeba przytrzymać ctrl i użyć scroola :grin:
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Witam,
Rakieta V2 ma tylko jedna srednice podana na rysunku i to jest 1651mm. Wszystkie inne wymiary to po prostu odleglosci mierzone od glowicy rakiety.
I tak np. czesc lukowa glowicy zaczyna sie w odleglosci 5295 od jej zakonczenia ( a wlasciwie od jej poczatku). Wymiar 9970 mm oznacza poczatek statecznikow. Wymiar 9625 mm to nic innego jak poczatek czesci lukowej zakonczenia rakiety itd.

Pozdrawiam
Paul
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

Zatem tak jak myślałem.... Tylko po cholerę to w calach podawać?
Macie może jakieś inne rysunki z v2? zależy mi na tym, aby w miarę wiernie odwzorować jej kształty
A czym są te wymiary u dołu, pod dyszą?

EDIT:
Nie wiem jak Wam, ale mi się wydaje że tuż przy głowicy, gdzie są 2 wymiary 2010mm jest to odległość od 0, czyli taka była wysoka część głowicy, natomiast, po prawej stronienie jest 958mm i wydaje mi się, że skoro są na tej samej linii tylko po przeciwnych stronach to ten drugi oznacza średnicę głowicy i w zasadzie średnica 0,95m by się zgadzała

Szkoda, że tak trudno o dokładniejsze plany ;/
Bullet
PROFI

Post autor: Bullet »

Właściwie na rysunku masz wszystkie ważniejsze wymiary podane.

Trochę kiepski rysunek , gdyż jest to rysunek częściowo przekrojowy.
Uogólniając - 2010 i 3420 to górna i dolna krawędź modułu z klapami.
956 to średnica na wysokości 2010.
Kształt głowicy to ostrołuk o wykreślony z okręgu gdzie R=20625
Część łukowa głowicy według fiszek - 5777
1651 to średnica korpusu (w tym wypadku największa średnica).

Link który podał Ksard wskazuje na rakietę wzorowaną na V-2, jednak znacznie różnią się one długością korpusu, wydłużeniem głowicy i budową stateczników.

Na dniach postaram się lepiej udokumentować wątek topic691.html podrzucając jakieś plany.
Jeśli potrzebujesz więcej planów pisz na pw.
Jak masz strzelać, to strzelaj, nie gadaj !!!
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

A dziękuję za odezw. Do twojego tematu też zaglądałem, ale tak jak pisałem, więcej planów....
Część jakie widziałem pokazują że w pewnym miejscu u dołu rakieta jest idealnie równą rurą, a moim zdaniem to ona w rzeczywistość jest jak cygaro.
A nie że prostopadłe ściany u dołu a u góry zwyczajna głowica.

Bull, w gwoli ścisłości, co zdecydowało, że Twoja rakieta jest taka ciężka? Jak dobrze pamiętam to bez ślinika miała sporo ponad 2kg.
Przecież balsa jest stosunkowo lekkim materiałem.
Bullet
PROFI

Post autor: Bullet »

Daj mi emila na pw to podeślę Ci plany.
Tofifi pisze: Bull, w gwoli ścisłości, co zdecydowało, że Twoja rakieta jest taka ciężka? Jak dobrze pamiętam to bez ślinika miała sporo ponad 2kg.
Przecież balsa jest stosunkowo lekkim materiałem.
Niestety do budowy modelu musiałem użyć również innych materiałów, takich jak tkanina szklana, żywica, aluminium itp .
Jak masz strzelać, to strzelaj, nie gadaj !!!
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

no okej, ale z tego co pamiętam, bo użyłeś kolejno: balsa, włókno szklane / żywica, znowu balsa, i znowu chyba włókno i życica.
Sama balsa chyba nie waży więcej jak 0,5kg.... chcesz powiedzieć, że 2 warstwy włukna z żywicą aż tak mocno podniosły wagę?? :shock:
Pytam bo sam się zastanawiam nad takim rozwiązaniem.
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI

No, czas zakasać rękawy.
Tylko sprawa techniczna: Czy jeżeli chcę mieć laminowany korpus, to balsa musi być zwijana spiralnie?
Z przyczyn technicznych wygodniej było by pierwszą warstwę dać z pierwszą warstwę w taki sposób że balsa ukłądana była by wzdłużnie "pionowo"

Czy będzie to miało wpływ na wytrzymałość/sztywność?
ODPOWIEDZ