Obsluga elektroniki pokladowej SALT

Aparatura pokładowa, układy pomiarowe i wykonawcze.
Paul
Supersonic PROFI

Obsluga elektroniki pokladowej SALT

Post autor: Paul »

Witam,
przed paroma tygodniami mialem ciekawa dyskusje na temat obslugi tej niemieckiej elektroniki pokladowej SALT. Chodzilo glownie o problemy wystepujace przy samym podlaczeniu do PC jak rowniez samo ustawienie tej elektroniki. Szkoda by bylo, by tak - moim zdaniem- wspaniala elektronika lezala w szufladzie tylko dlatego, ze wystepuja problemy z jej obsluga. Tak wiec krok po kroku pokaze jak prawidlowo nalezy obslugiwac ta elektronike.
IMG_5078.jpg
IMG_5078.jpg (31 KiB) Przejrzano 11509 razy
IMG_5079.jpg
IMG_5079.jpg (31.41 KiB) Przejrzano 11509 razy
Na zdjeciu dolnym zaznaczylem prawidlowe podlaczenie zrodla napiecia oraz zapalnika. Do zasilania SALT-a mozna zastosowac male bateryjki 6 V np. GP 11A , GP 476A , albo np. malenkie Li-Po 2S. Oczywiscie mozna zastosowac i wieksze bateria, ale w ten sposob dociazamy dodatkowo rakiete. Wada tych malych baterii jest to, ze potrzebne na sa specjalne klamry, uchwyta do tych baterii, co w przypadku Li-Po odpada.

Od razu na wstepie przestrzegam przed lutowaniem przewodow do baterii !!!

Paul
Supersonic PROFI

Re: Obsluga elektroniki pokladowej SALT

Bardzo pomocne w przy samym mocowaniu SALT-a jak rowniez i przekladaniu z rakiety do rakiety jest zrobienie sobie takiej malej plytki montazowej z wylacznikiem.
IMG_5080.jpg
IMG_5080.jpg (32.93 KiB) Przejrzano 11508 razy
IMG_5081.jpg
IMG_5081.jpg (25.72 KiB) Przejrzano 11508 razy
Jak widac na powyzszych zdjeciach zastosowalem tylko dwa kolory przewodow, ale gdybym to robil jeszcze raz zastosowal bym do zasilania inne kolory np. czarny i czerwony, a do zapalnika dowolny inny kolor.

cdn.
Paul
Supersonic PROFI

W zestawie oprocz elektroniki SALT sa jeszcze dwa dotatkowe przylacza, ktore niestety jeszcze nie wystarczaja by uklad ten mogl wspolpracowac z naszym PC.
IMG_5082.jpg
IMG_5082.jpg (49.43 KiB) Przejrzano 11504 razy
Do tego celu jest nam potrzebny specjalny adapter - KEYSPAN - ktory umozliwi nam prawidlowa wspolprace z naszym komputerem. Adapter ten jest do nabycia na ALLEGRO , albo w Niemczech na EBAY

http://cgi.ebay.de/Keyspan-USA-19HS-Hig ... 518c19a3a0
IMG_5083.jpg
IMG_5083.jpg (37.57 KiB) Przejrzano 11504 razy
Sam adapter nie jest zbyt tani, ale jest to jedyny z ktorym ten SALT moze wspolpracowac !!!

cdn.
tadeusz
PROFI

Post autor: tadeusz »

Cześć Paul!

Dziękuję za podjęcie tematu.Jestem tym osobiście zainteresowany.Rozumiem,że KEYSPAN to rodzaj adaptera
RS232/USB do połączenia SALTa z komputerem zezłączem RS232 /nie widać tego na zdjęciu/.Taki adapter
można u nas kupić za 20-30zł.Obecnie jestem poza domem.Jak wrócę,postaram się wrzucić na stronę fotki
moich SALTów.

Pozdrawiam.tadeusz
Paul
Supersonic PROFI

Witam,
Taki adapter można u nas kupić za 20-30zł.
Wydaje mi sie, ze chyba to nie to o czym mowilem !!! Do tego celu potrzebujesz KEYSPAN, ten oryginalny. Wszystkie inne to tylko wyrzucone pieniadze. Tutaj nie chodzi o jakis tam adapter, byle by pasowal do gniazda USB, tutaj chodzi wlasnie o ten KEYSPAN !!!

Pozdrawiam
Paul
placydo
PROFI

Post autor: placydo »

Jeśli chodzi o adaptery RS232 - USB to niestety rzeczywistość nie jest kolorowa.
Przykładem może tutaj być hamownia wykonana przez Robertosa.
Podłączona przez adapter pokazywała niestworzone rzeczy. Podłączona do RS232 w komputerze działała jak najbardziej prawidłowo.
Jeśli chcemy liczyć na niezawodność i poprawne działanie to chyba KEYSPAN z jakiegoś powodu swoje pieniądze kosztuje.
Myślę, że rozwiązaniem dla laptopów może być Adapter ale pod PCMCIA (u nas na hurtowni najtańsza za 120zł, na allegro od 39.99zł ale jakoś wierzyć mi się nie chce w jej niezawodność).

W przeciwnym razie - szukamy starego komputera ;)
Paul
Supersonic PROFI

Witam,
Wlasciwie to ten temat otworzylem ze wzgledu na Tadeusza, ktory wspominal o problemach z tym SALT-em przy ostatnim moim pobycie w Toruniu. Oczywiscie bardzo chetnie kontynuowal bym ten temat dalej, ale cala sprawa rozbija sie - jak widze - o ten KEYSPAN. Trudno mi uwierzyc, by istniala inna mozliwosc odczytywania oraz programowania tej elektroniki, ale kto wie ??? "Polak potrafi" :wink:
Co do tej elektroniki, to istnieja dwie wersje jej oprogramowania, pierwsza to " SALT3 V2 " i druga to " SALT3 V3.3 " By dalej kontynuowac ten temat, musze wiedziec jaka wersja jest aktualnie na jego (Twojej :wink: ) elektronice.

Pozdrawiam
Paul
tadeusz
PROFI

Cześć Paul!

W 2009r. kupiłem 2 SALTy-MICRO:jeden z 2 nóżkami a drugi z 4 nóżkami.Oprócz ilości nóżek,4-nóżkowy ma
zwarte 2 wyprowadzenia mikroprocesora.Więcej różnic nie zauważyłem.Do każdego dostałem kabel zakończony
z jednej strony wtyczką USB /doPC/ a zdrugiej złączem do altimetru oraz płytę sterownika kabla USB/PL2303/.
Szczegóły pokazują zdjęcia.Instrukcja mówi,że jest ona "ab Firmware Version 47.23.Mai 2007".
Udało mi się dojść do okna "Zustandsprufung" a dalej nic.Na pewno popełniłem błędy przy instalowaniu
programu.Do pierwszej instalacji instrukcja zaleca wersję instalacyjną 3.0/SALT3 V30 SERWO Install/.

Co do zdjęć to na razie nici,strona się zbuntowała i nie chce przesyłać załączników większych niż 256kB.

Pozdrawiam.tadeusz
tadeusz
PROFI

IMG_1818.JPG
IMG_1818.JPG (148.04 KiB) Przejrzano 11406 razy
IMG_1808.JPG
IMG_1808.JPG (126.32 KiB) Przejrzano 11406 razy
IMG_1807.JPG
IMG_1807.JPG (126.68 KiB) Przejrzano 11406 razy
Cześć!

Wracając do SALTa,dzięki sąsiadowi Michałowi,mogę przesłać zmniejszone pliki zdjęć.Wtyczka USB
zawiera elektronikę,natomiast wtyczka od strony altimetru tylko gołe przewody.

Dziś udało się uruchomić program w wersji 3.3 /"Michał potrafi"/ i przeprowadzić testy "wysokościowe"
obu altimetrów /podciśnienie w słoiku/.Używaliśmy tylko w/w wyposażenia tj.kabla,altimetrów
idodatkowo akumulatora LiPo 3,7V.Układy dają się programować,widać wykresy i wyniki pomiarów.
Muszę się jeszcze wgłębić w niemiecką terminologię.

Pozdrawiam.tadeusz
tadeusz
PROFI

IMG_1829.JPG
IMG_1829.JPG (100.5 KiB) Przejrzano 11405 razy
IMG_1826.JPG
IMG_1826.JPG (124.1 KiB) Przejrzano 11405 razy
IMG_1821.JPG
IMG_1821.JPG (194.86 KiB) Przejrzano 11405 razy
Dalszy ciąg zdjęć.