http://sdrv.ms/13zI3KJ galeria terrorystów
http://www.youtube.com/watch?v=Ty0DB1fe-vY filmik z gopro ( 720p 120 fps )

Nie wiem o co chodzi z tą maską na wolnym powietrzu. Natomiast Agnieszka podczas dokręcania śruby to jest toArturroKRK pisze:galeria terrorystów![]()
Przeszliśmy podczas naszego testu nr 9 tą samą gehennę. Zapłonnik podgrzewający ziarno paliwa wypalił się a zawór nie ruszył z powodu zbyt słabego akumulatora! W teście nr 10 nie chciałem rozbierać silnika i wprowadziłem zapłonnik tak jak Wy przez dyszę. Zapłon był za słaby i jak się okazało w ciągu 1,6Adam pisze:Serwo nie otworzyło zaworu startowego w pierwszym podejściu i zapłonnik ("rozrusznik") się wypalił. Po małych poprawkach Kacpra, serwo zaczęło chodzić, ale zmontowany nowy ładunek był mniejszy (musiał się zmieścić przez dyszę) i nie rozgrzał wystarczająco paliwa (może trzeba było odczekać dłużej, nie wiem). W związku z tym zapłon nastąpił, ale dopiero po pewnym czasie od otwarcia zaworu i znaczna część utleniacza "poszła w gwizdek". Na wykresie z hamowni widać dość dobrze moment zapłonu.
Czas pracy silnika spadł odczuwalnie po rozwierceniu wtrysku i przy wyższym ciśnieniu (47,5 bara), ale w tym teście w sumie i tak był dość długi. Liczyłem, na 100 kilo ciągu maksymalnego...
Na samym N2O jak widać jest 200N ciągu, ale zapłon zdecydowanie poprawia osiągi.
Serwo bardzo długo otwierało zawór (około 0,7s), po teście okazało się, że zawór generalnie ciężko chodzi. Być może materiał uszczelnienia "spuchł" od kontaktu z N2O, może się poprostu zastał, trzeba to sprawdzić. Może warto byłoby zaopatrzyć się w smary mogące pracować z utleniaczami i przesmarować zawór, oringi, szybkozłączkę do tankowania itp.
W pierwszym teście użyliśmy nieco smaru silikonowego na oringi w zbiorniku - porażka. Smar utlenił się do białego, proszkowego nalotu (prawdopodobnie krzemionka), dobrze, że nie nastąpił zapłon. Nie pamiętam marki smaru, sprawdzę i podrzucę tu, żeby nikt już nie próbował. Chyba nie ma alternatywy dla smarów perfluorowych.

Adamowa maska to skuteczny zamiennik dla lekarstw na alergięrobercik pisze:CześćNie wiem o co chodzi z tą maską na wolnym powietrzu. Natomiast Agnieszka podczas dokręcania śruby to jest toArturroKRK pisze:galeria terrorystów![]()
.

Nie sądziłem że te grzałki będą aż tak skuteczne. Żeby wygrzać o 5 bar naszą stalową butlę w połowie napełnioną ciekłym gazem o masie 15 [kg] potrzebujemy około 10 min. grzania suszarką o mocy 1kWKacper pisze: Po ogrzaniu ciśnienie wzrosło z 39bar do 50bar (w momencie zapłonu było około 49bar). Grzałka przy napięciu 38V miała moc 62W. Całe ogrzewania silnika trwało może minutę czy dwie.
Wygląda na to, że wzrost ciśnienia wiązał się bardziej ze wzrostem objętości cieczy w pełnym po brzegi zbiorniku niż ze wzrostem ciśnienia pary nasyconej. Trzeba by sprawdzić jak będzie przy pozostawieniu powiedzmy 10% poduszki gazowej.
Jeszcze dodam, że dźwięk podczas pracy silnika skłania do poprawek dyszy, tym razem było jeszcze głośniej![]()
Będzie trzeba też trochę wzmocnić konstrukcję wtrysku bo zaczęło nadtapiać jego krawędź.
O! to jest wynik, tylko czy aby dobrze zważyliście gazKSard pisze:Przy takich informacjach z hamowni Iw= 220