Mikrobalon wychodzi gęsty 0,085g/cm^3 plus żywica wyjdzie 0,25g/cm^3. Nie widzę sensu dodawanie włókien.
Nie wiem czy myślimy o tym samym przetłaczaniu. Zgniot może zwiększyć Re (tylko do Rm) materiału, ale nie moduł Younga. Można by uzyskać ten efekt przez wytworzenie tekstury, ale to zbyt zaawansowane dywagacje jak na forum amatorskie
Jeśli chodziło o ryflowanie to nie ma za bardzo sensu.
Mocowanie stateczników jest sprawą indywidualną każdego modelu. Konstrukcyjnie można to rozwiązać na całe multum sposobów. Klejenie z powodzeniem może zastąpić spawanie, a przy blasze 0,25 mm musi.
Żywica epoksydowa ma Rm 40 do 85 MPa. Po spawach nie można oczekiwać dużo więcej (żużel i strefa wpływu ciepła). Problemem jest adhezja. O tym już pisałem w tym temacie.
Post <span style="font-weight: bold">ksard_pl</span> przypomniał mi sentencję z ostatniego wykładu
"Po co myśleć, kiedy trzeba robić?"
Oprócz teorii jest jeszcze know how, a ten można nabyć od praktyków albo samemu coś robiąc. Moim skromnym zdaniem problem stateczników będzie w tych konstrukcjach problemem braku tego know how i nie ma tu nad czym póki co dywagować.