STRIEŁA

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
kermit
PROFI
Kontakt:

zaczep i nie tylko

Post autor: kermit »

Ksp.:)

Zaczep jest wykonany z HDPE ( tworzywo świeczkowe ) więc zacięcia właściwie nie występują z powodu śliskości tegoż tworzywa. Musiałaby być naprawdę duża zadra w prowadnicach aby się coś zacięło. Poza tym przed startem jest smarowanie prowadnic ( cała procedura :) )

Co do "Deflektora" to jaki jest, każdy widzi. Niemniej, jedno przynajmniej uzmysławia.

:shock: z jakimi mocami mamy do czynienia

Jakiej mocy potrzeba aby odparować 3 [l] wody ( no powiedzmy 1/2[l] bo przypuszczam że 2,5[l]zostało rozpylone podmuchem ) w ciągu 1/2 :?:

( zadanie obliczeniowe dla młodych )
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

Pytałem, ponieważ i u mnie występują lekkie zacięcia.

Dotychczasowe starty z wyrzutni szynowej odbyły się bez zakłóceń.

A więc zacięcia, to normalka :D
Gość

Re: zaczep i nie tylko

Post autor: Gość »

Q = C x M x (delta) T

Q = 4200 x 0.5 x 80

Q = 168000 J

Energia potrzebna do ogrzania 0.5 kg wody do 100 stopni

Qp = Cp x M

Qp = 2300000 x 0.5

Qp = 1150000 J

168000 + 1150000 = 1318000

Oczywiście przyjmuję tutaj, że woda miała na początku 20 stopni.

Q = energia potrzebna do ogrzania wody do temp. 100 stopni

Qp = energia potrzebna do wyparowania wody

C = ciepło właściwe wody

Cp = ciepło parowania wody

M = masa

(delta) T - po prostu delta temperatury :roll:

Poza tym to 2 klasa gimnazjum :wink:

Pozdrawiam!

Dzięki "interwencji" kermita chciałbym uzupełnić trochę moje obliczenia.

Otóż: nie było pytanie o energię ale moc, więc (nie wiem czy dobrze - kłania się fizyka z 1 klasy gimnazjum hehe :lol: )

P = w/t

P = 1318000 / 0.5

P = 2636000 Watów

2636000 watów jest równe (chyba :wink: ) około 3583 KM

A to wszystko dostarczone w czasie 1/2 sek do wody. Wydaje mi się to niezbyt prawdopodobne, zauważcie jakie wielkie ciepło właściwe ma woda w porównaniu do wielu innych substancji.

Bardzo możliwe, że popełniłem jakiś prosty błąd, co często mi się zdarza.

Miałem odpisać wczoraj, ale latałem po mieście za rurkami bezszwowymi, jednak <tylek> znalazłem. Zresztą nic dziwnego, w takiej dziurze trudno o cokolwiek :x

Trochę poza tematem, ale takie małe pytanie: ma ktoś jakieś namiary na firmę w Świętokrzyskim (Ostrowiec Św, okolice, Kielce itd.) która ma na stanie lub sprowadza RURY BEZSZWOWE, gorąco lub zimno ciągnione stalowe.

Jedynym jak na razie źródłem takowych rur jest firma gdzie pracuje mój brat, ale średnice zew maja tylko do 28 na stanie, a na kolejną dostawę nie ma szybo co liczyć, bo sprowadzają z rurki Czech, choć cena i tak nie jest mała. Najprawdopodobniej jutro wieczorem będę miał gotowy silnik z rurki 28mm więc go zaprezentuję.

Pozdrawiam KARMELEK vel dominik.megadeth z forum.pirotechnika.one.pl
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć

Ciepło splania

alluminium to 31,34 MJ/kg

węgla drzewnego 16 MJ/kg

a siarki i żywicy nie wiem.

W paliwie było 20g Al 6g C i 6gS i 32g Że. Razem 64g paliwa. Niech średnie ciepło spalania to 20MJ/kg więc spalenie całego paliwa dostarczyło właśnie około 1,3 MJ ciepła. Nie ma szans na odparowanie aż 0,5l wody :lol: Wodę po prostu wydmuchało...

pzdr
kermit
PROFI
Kontakt:

Post autor: kermit »

W sumie wystarczyłoby odparować 50[g] wody, aby się tej ilości ciepła pozbyć, ale jak to zrobić to już całkiem inna bajka.<span style="font-size: 18px; line-height: normal"></span>
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Cześć

Strieła 5 do remontu, ANAPAL2 na nawierzchni sportowej do bani, baterie 9V do dupy, ale przynajmniej widać co się dzieje z wodą w deflektorze...

No i jest film OSZ a właściwie WOSG - Wolno Oddalający Się Garnek :lol:

zapraszam do działu aktualności na naszej stronce oczywiście jeśli chcecie zobaczyć tą porażkę.

pzdr
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

V100

Cześć

Z dumą pragnę poinformować że praca zespołowa pod nazawą STRIEŁA7 będąca naszym setnym projektem rakietowym powiodła się w 100% 8)

Obrazek

Zapraszam na naszą stronę do aktualnosci. Zachęcam do zadawania pytań jeśli takie będą.

pzdr
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Gratulacje

Post autor: KSard »

Witam

Już gratulowałem, ale zrobię to jeszcze raz z wielką przyjemnością.

Uważam, że jest to wielki sukces i wydarzenie nr 1 w światku polskich modelarzy eksperymentatorów. Nie jest nas dużo i teraz Wy jesteście <span style="color: red"> <span style="font-weight: bold">Number One</span> </span>w naszym kraju - czapki z głów Panowie. :D

Wasza postawa jest dla mnie ogromnie motywacją do dalszej pracy. Myślę, że dla innych także.

Teraz przed Wami atak na 10 km.

Zasłużyliście na ten sukces, wkładając w pracę całe serce, wiedzę i wolny czas. To prawdziwa pasja, a ona przynosi w życiu sukcesy.

To chyba również niezły kubeł zimnej wody dla sceptyków. 8)
Awatar użytkownika
PINOT
PROFI

Post autor: PINOT »

Ponieważ zapoznałem się ze szczegółami i zadałem bezpośrednio pytania, które miałem zadać, pozostaje mi przyłączyć się do pochwał Ksarda i dodam od siebie, że jesteście dla mnie niesamowitym i unikatowym połączeniem wiedzy, talentu, pasji, pracowitości i pomysłowości. I nie jest to czcze kadzenie - bo na podziw zasługuje zarówno doskonale dopracowany silnik, jak rakieta ale, o czym za mało mówiono, modyfikacja układu pomiaru ciśnienia/wysokości o wielostopniowy odzysk (który jest Waszym dziełem).

Wyrazy szacunku, panowie! Patrząc na wasze dotychczasowe osiągnięcia wierzę, że atak na 10 km to kwestia krókiego czasu.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

SUPER! Brawka za entuzjazm.

Mam tylko pytanko...jak było do końca z tym odzyskiem? UUWS4 wyzwolił pilota na pułapie, a potem ciśnieniowo wyzwolony główny? Bo coś tak słychać w tle: "jeszcze niech trzeci zadziała"
ODPOWIEDZ