Dysze

Czyli serca naszych niebolotów !
Hack

Post autor: Hack »

-opis pocisku kierowanego ziemia -ziemia do niszczenia czolgow.

Alternatywe dla grafitu to chyba wkladka wolframowa, nie znalazle ofery jednak w Polsce:(
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć

Ciekawe paliwko tam Panie kombinujecie, ale przy 20% metalu i KNO3 będzie sporo żużlu.

Obrazek

Tak wygladał nagar na mojej dyszy po wczorajszej pracy z paliwem ANAPAL2 - 60%AN i tylko 5% Al. Silnik czysty ale na dyszy zebrało się co nieco.

Obrazek

a tak po odczyszczeniu (grafit od Ksarda)

pzdr

ps. napisz co to za jednostka ten daN bo chyba się u nas tym nie operuje ?
kermit
PROFI
Kontakt:

Post autor: kermit »

daN dekaniuton = 10N czyli 98,1% Kg( siły) :lol:

Z kolei co do dyszy to widać, że stożek wlotowy powinien mieć nachylenie nieco mniejsze od kąta widocznego na zdjęciu krateru uformowanego z popiołów. Tak na moje oko 45* na stronę wystarczyłoby w zupełności, czyli kąt wierzchołkowy stożka wlotowego = 90 *. Popioły same ukształtowały najlepszy kąt wlotowy do dyszy. Osadziły się tam gdzie były największe zaburzenia przepływu. Skoro więc jest miejsce gdzie się nagar gromadzi to należałoby je wypełnić, ale nie koniecznie grafitem, bo szkoda tego materiału. Może jakaś nasadka :?:
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: robercik »

Cześć

Pracowałem z dyszami o kącie wlotowym 60 stopni a także 90 stopni. Jeśli paliwo wytwarza żużel kąt nie ma znaczenia, zawsze kielich wlotowy pokryty jest grubą jego warstwą. Dlatego w tym modelu dyszy całkiem zrezygnowałem z wytoczenia stożka wlotowego :D

I prosiłbym o pojedyncze niutony, decymetrów i dekagramów też nie lubię Obrazek

pzdr
mateuszw106
Kontakt:

Post autor: mateuszw106 »

A czy w dysza z linku "a la Vandroll" można jako średnicę krytyczną wkładać w środek metalową podkładkę ?
placydo
PROFI

Post autor: placydo »

http://www.nieboloty.fora.pl/usuniete-p ... k,246.html tu masz odpowiedz na temat dyszy z gipsu- to wszystko w tym temacie!

mam nadzieje, ze pomogłem :wink:
mateuszw106
Kontakt:

Post autor: mateuszw106 »

A kto powiedział, że ja to będę robił z gipsu ? Zrobię to z cementu, tylko się pytałem czy pomiędzy te dwie formy można włożyć podkładkę która by "przytrzymała" średnicę krytyczną.
Adam
Supersonic PROFI

Post autor: Adam »

Można i robi się tak. Wkładka metalowa (może się nadać zwykła podkładka jeśli paliwo niezbyt gorące) albo grafit.

Pozdrawiam!
placydo
PROFI

Post autor: placydo »

opis tamtego typa tyczy sie gipsu i piszac o "jego dyszy" (jaki wynalazca no prosze dysze wymyslil) pisales o gipsie.

na temat podkladek w dyszach jest mowa nie raz na forum - jakbys poczytal to wiedzialbys a nie pytal o rzecz na temat ktorej wspomniane jest tutaj nie raz.

Np. http://www.nieboloty.fora.pl/amatorskie ... y,149.html
piropirat
**

Post autor: piropirat »

Ostatnio zrobiłem test na dyszy z tombaku.

Jest super-łatwy w obróbce i wytrzymały.
ODPOWIEDZ