Ciekawi mnie jak ten walec będziecie wycinać tym drutem oporowym.
XPS kroi się świetnie nożem do tapet i szlifuje na zadany kształt drobnym papierem ściernym.
InterMINI
Re: InterMINI
Free Your Mind
Kiedyś znalazłem na niemieckim forum taką oto wycinarkę. Teraz za nic nie mogę dojść w którym to temacie było. Może Paul pomoże?

A co do samej wycinarki: Nie ma zbytniej filozofii. Poprę to przykładem znajomego. On do budowy wycinarki nie użył drutu oporowego tylko kawałka cienkiego drutu odwiniętego z jakiegoś małego transformatora. Rozpiął drut pomiędzy ramą piły do drewna i podpiął do akumulatora 12v (i ileś tam amperogodzin, nie pamiętam ile). Bez problemu wycina sobie styropianowe skrzydła do modeli
.
Ja mam zamiar wykonać podobną wycinarkę ale na drucie oporowym 0,25mm i starej ładowarce 6V/0,8A. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

A co do samej wycinarki: Nie ma zbytniej filozofii. Poprę to przykładem znajomego. On do budowy wycinarki nie użył drutu oporowego tylko kawałka cienkiego drutu odwiniętego z jakiegoś małego transformatora. Rozpiął drut pomiędzy ramą piły do drewna i podpiął do akumulatora 12v (i ileś tam amperogodzin, nie pamiętam ile). Bez problemu wycina sobie styropianowe skrzydła do modeli
Ja mam zamiar wykonać podobną wycinarkę ale na drucie oporowym 0,25mm i starej ładowarce 6V/0,8A. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w pisania postu. Nie może on służyć przeciwko niemu w żadym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
- verex
- Supersonic PROFI
- Kontakt:
Cześć,
Na szczęście (albo i nie, zobaczymy
) poradziłem sobie bez drutu oporowego i wykorzystałem nóż do tapet. Talię mam zamiar zrobić w dziwaczny, a wręcz prostacki sposób, czyli przykleiłem do korpusu kawałki styroduru o długości około 5,5cm, potem je oszlifuję w ścięty stożek, a następnie wypełnię czymś luki, których będzie sporo. W podobny, acz już nieco lepszy sposób mam zamiar wykonać talię zejściową pod silnikiem.
Rakieta powoli zaczyna wyglądać jak na rakietę przystało. Cieszę się, bo już myślałem że tej rakiety nie skończę...
Pomalowałem stateczniki, korpus oraz głowicę. Do kosza elektroniki zostały wklejone dwie armatki (zasobniki na proch). Także linka została już obkurczona w koszulkę termokurczliwą.
Co do linki to mam pytanie - jest to linka PES 2mm o wytrzymałości 72kg. Czy tworzywo PES po obwinięciu w termokurczu nie spali się od prochu? Przy obkurczaniu miałem dziwne wrażenie, że linka też nieco się topi w środku, co mnie trochę zmartwiło...
Wstawiam zdjęcia.

Pozdrawiam,
Damian
Na szczęście (albo i nie, zobaczymy
Rakieta powoli zaczyna wyglądać jak na rakietę przystało. Cieszę się, bo już myślałem że tej rakiety nie skończę...
Pomalowałem stateczniki, korpus oraz głowicę. Do kosza elektroniki zostały wklejone dwie armatki (zasobniki na proch). Także linka została już obkurczona w koszulkę termokurczliwą.
Co do linki to mam pytanie - jest to linka PES 2mm o wytrzymałości 72kg. Czy tworzywo PES po obwinięciu w termokurczu nie spali się od prochu? Przy obkurczaniu miałem dziwne wrażenie, że linka też nieco się topi w środku, co mnie trochę zmartwiło...
Wstawiam zdjęcia.
Pozdrawiam,
Damian
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...