InterMINI

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
rafciodz

Re: InterMINI

Post autor: rafciodz »

Ciekawi mnie jak ten walec będziecie wycinać tym drutem oporowym.

XPS kroi się świetnie nożem do tapet i szlifuje na zadany kształt drobnym papierem ściernym.
Free Your Mind
Skiba

Post autor: Skiba »

Kiedyś znalazłem na niemieckim forum taką oto wycinarkę. Teraz za nic nie mogę dojść w którym to temacie było. Może Paul pomoże? :roll:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A co do samej wycinarki: Nie ma zbytniej filozofii. Poprę to przykładem znajomego. On do budowy wycinarki nie użył drutu oporowego tylko kawałka cienkiego drutu odwiniętego z jakiegoś małego transformatora. Rozpiął drut pomiędzy ramą piły do drewna i podpiął do akumulatora 12v (i ileś tam amperogodzin, nie pamiętam ile). Bez problemu wycina sobie styropianowe skrzydła do modeli :wink: .
Ja mam zamiar wykonać podobną wycinarkę ale na drucie oporowym 0,25mm i starej ładowarce 6V/0,8A. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w pisania postu. Nie może on służyć przeciwko niemu w żadym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: verex »

Cześć,

Na szczęście (albo i nie, zobaczymy ;) ) poradziłem sobie bez drutu oporowego i wykorzystałem nóż do tapet. Talię mam zamiar zrobić w dziwaczny, a wręcz prostacki sposób, czyli przykleiłem do korpusu kawałki styroduru o długości około 5,5cm, potem je oszlifuję w ścięty stożek, a następnie wypełnię czymś luki, których będzie sporo. W podobny, acz już nieco lepszy sposób mam zamiar wykonać talię zejściową pod silnikiem.

Rakieta powoli zaczyna wyglądać jak na rakietę przystało. Cieszę się, bo już myślałem że tej rakiety nie skończę... ;)

Pomalowałem stateczniki, korpus oraz głowicę. Do kosza elektroniki zostały wklejone dwie armatki (zasobniki na proch). Także linka została już obkurczona w koszulkę termokurczliwą.

Co do linki to mam pytanie - jest to linka PES 2mm o wytrzymałości 72kg. Czy tworzywo PES po obwinięciu w termokurczu nie spali się od prochu? Przy obkurczaniu miałem dziwne wrażenie, że linka też nieco się topi w środku, co mnie trochę zmartwiło...

Wstawiam zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Damian
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
ODPOWIEDZ