Rakieta SUNRISE

Piszemy tylko o własnych konstrukcjach modeli - ale nie o silnikach!
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Re: Rakieta SUNRISE

Post autor: verex »

Silniki do mnie dzisiaj dotarły :smile:. Ciężkie diabelstwo - myślałem że to będą takie lekkie silniki jak p. Sornowskiego, a tu o, proszę :razz:.

Zobaczę jakie materiały mam w domu i ewentualnie jeśli nic się nie znajdzie to kupię jakąś rurkę odpowiednią. A jak nic nie będzie ani tu, ani tu, to zrobię z papieru :smile:

Stateczniki zrobiłem z balsy 1mm i pomalowałem. Nie wiem czy nie będą za cienkie... Zastanawiam się nad zamówieniem balsy 3mm i zrobieniem nowych stateczników o grubości 3mm.

Z zapychaniem dysz bocznych oraz wierceniem głównej dam sobie na razie spokój. Pierw chciałbym zobaczyć jak wszystko pójdzie bez żadnych "ulepszeń" silnika ;).

Zastanawiam się też nad kupnem zapalarki radiowej, ale nie wiem czy budżet mi na to pozwoli...
Głowicę kupię od PIOTRa - rurę też, mimo tego że mam taką, do której głowica wejdzie bardzo dobrze. Warto mieć dwie rurki, jeśli z jedną coś się stanie....

A chciałbym jeszcze zadać takie pytania:
1. Czy spadochron o średnicy 40cm wystarczy dla rakiety o masie (bez silnika!!!) około 400g?
2. Czy łoże silnika zrobione z balsy 3mm, lub z pianki (takiej do ocieplania rur) nie spali się podczas lotu?
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

Post autor: Kacper »

Balsa 1mm to zdecydowanie za mało może że wzmocnisz ją obustronne laminatem. 3mm bez dodatkowego wzmacniania sam lot wytrzyma ale prędzej czy później przy lądowaniu na pewno stateczniki się uszkodzą.
Polecam jednak przerobić silnik. To nie jest takie zwykłe ulepszanie. Ma bardzo duży wpływ na prawidłowe zejście z wyrzutni (również odsyłam do zobaczenia tematu Artura o Fireballu).
Spadochron 40cm wystarczy o ile zrobisz mocniejsze stateczniki.
Na łoże balsa wytrzyma natomiast pianka się stopi ponieważ silnik rozgrzewa się do około 250-300*C. Oczywiście trzeba pamiętać, że łoże musi wytrzyma taki nacisk jaki ciąg może wygenerować silnik czyli 10kg to minimum.
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Kacper pisze:Balsa 1mm to zdecydowanie za mało może że wzmocnisz ją obustronne laminatem. 3mm bez dodatkowego wzmacniania sam lot wytrzyma ale prędzej czy później przy lądowaniu na pewno stateczniki się uszkodzą.
Polecam jednak przerobić silnik. To nie jest takie zwykłe ulepszanie. Ma bardzo duży wpływ na prawidłowe zejście z wyrzutni (również odsyłam do zobaczenia tematu Artura o Fireballu).
Spadochron 40cm wystarczy o ile zrobisz mocniejsze stateczniki.
Na łoże balsa wytrzyma natomiast pianka się stopi ponieważ silnik rozgrzewa się do około 250-300*C. Oczywiście trzeba pamiętać, że łoże musi wytrzyma taki nacisk jaki ciąg może wygenerować silnik czyli 10kg to minimum.

Dałeś mi do myślenia z tym łożem silnika :wink:. Widać, będę musiał je naprawdę porządnie wykonać... Czyli pianka niestety odpada.

Czyli stateczniki muszą być mocniejsze - tak jak myślałem... Dobrze że ich jeszcze nie przykleiłem :wink:. To zamówię wtedy tą balsę 3mm (3 deski) i zrobię stateczniki jeszcze raz i tym razem lekko przerobię ich kształt. Wzmocnię wtedy szpachlówką.

Dam rakiecie więcej czasu - wszystko zacznę robić za tydzień, jak dojdzie do mnie głowica i odczynniki do PTZ, no i balsa oczywiście. W piątek zrobię 3 spadochrony (jeden do Doomsday, jeden do SUNRISE i jeden malucieńki do kapsuły "astronauty" :wink:).

Jeszcze jedno pytanie: tą rurę kartonową szlifować przed malowaniem, czy malować taką jaka jest?

---edit 21:38---

Jednak zatkam te boczne dysze i rozwiercę dyszę główną do 4mm. Poczytałem tu i uwdzie i doszedłem do wniosku że jednak lepiej jest chyba tak uczynić.. :wink:

SpaceCAD pokazuje że rakieta poleci na 225 metrów.
Projekt:
Obrazek
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

UWAGA! Dyszę trzeba rozwiercić do 4,5mm albo 5mm. Przy 4mm będzie niemal pewne, że silnik wybuchnie.
placydo
PROFI

Post autor: placydo »

Kacper pisze:UWAGA! Dyszę trzeba rozwiercić do 4,5mm albo 5mm. Przy 4mm będzie niemal pewne, że silnik wybuchnie.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GiRMXGZG4BI[/youtube]
;(
Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Kontakt:

Ałć... A powiedzcie mi, wystarczy że zatkam śrubami dysze boczne i rozwiercę główną... Ale czy muszę zachować taki kształt dyszy jaki jest (w sensie stożkowy taki), czy po prostu mogę przewiercić na 5mm?
Awatar użytkownika
PIOTR
PROFI

Post autor: PIOTR »

Wiercisz centralną, nic więcej. Przy 4,5mm może lekko spuchnąć - gniazdo robisz luźniejsze.
to the open space
Awatar użytkownika
Mufasa
*

Post autor: Mufasa »

Ciekawe spostrzeżenie Piotrze. Ja wiercę dyszę na 4,5mm i przyznam się, że nie mogłem wpaść na to czemu przed lotem mojej rakiety ROS po prostu od tak się wsuwa a po locie wyciągam go kombinerkami. :lol:
Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI

A ja myślałem, że to przez temperaturę silnik spieka się z łożem i utrudnia wyjęcie. Przy następnym locie wezmę z sobą suwmiarkę. Tego się nie spodziewałem. Może lepiej jednak rozwiercać dysze do 5mm? Już było kilka przypadków CATO prawidłowo przerobionych ROSów. Skoro je nadyma to jest to trochę stąpanie po cienkim lodzie. Z testów na hamowni wynika, że nie ma znaczącej różnicy w osiągach. Większe są rozbieżności pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami.
Awatar użytkownika
Mufasa
*

Post autor: Mufasa »

Też właśnie bardziej myślałem o przypiekaniu Kacprze. Tylko że łoże silnika mam papierowe i nie bardzo chciałem w to wierzyć... :wink: Warto więc skorzystać z twojego pomysłu z suwmiarką, najlepiej dla różnych wymiarów dysz.
ODPOWIEDZ