W swojej rakieciarskiej przygodzie uszyłem już około 10 spadochronów. Głównie korzystam ze starego spadochronu wojskowego. Materiał bardzo cienki, przewiewny, bardzo mocny, śliski, sztywny wzdłuż włókien ale bardzo elastyczny w innych kierunkach. Jak widać ma wady i zalety. Niestety jeśli chodzi o szycie to same wady i z doświadczenia wiem, ze uszycie czegoś porządnego to dla mnie 5h roboty.
No widać że kto robi ten wie.
Mnie natomiast cholernie denerwała kwestia rozciągania się materiał.
Zrobiłem sobie wielki szablon równiutko dociąłem 12 brytów, zaczyna się szycie materiał ucieka ze stołu ale jakoś się da przeżyć.
ostatni bryt i...... jest za długi o 10cm

, nic wszystko pasuje idealnie, nic nie jest naciągnięte a 10cm za długi.....
Dobra zszyty i docięty byrt.
Po wiązaniu linek sprawa która notorycznie nie daje mi spokoju za każdym razem po rozłożeniu spadochronu jedna lub kilka linek jest jakby za długich.
Wiązałem po kilka razy i za każdymr razem jedna lub więcej były za długie o 5-10cm......
Początowo myślałem, że supeł puszcza, ale dziś obstawiam, że materiał czaszy pracuje i robi takie cuda
Co do linek - nie wiem jakie są w paralotni, ale ja kpowałem w sklepie żeglarskim 1,5mm linka nylonowa podobno zrywa się przy 140kg. grubsze miały odpowiednio większy zryw. - Swoją drogą bardzo dobre, tylko deko sztywne, ale da się z tym żyć.
Co oczek w które można będzie wiązać linki samemu - ja odradzam, tak miałemw 140cm spadochronie - oczka się urywału, i podejrzewam że przez nie spadochron się rozciągał jak chciał, a przy długiej wszytej nici nie byłoby problemu.
Oczka wymagają też grubej taśmy, co może spopwodować że ciężkie będzie zlożenie spadochronu do rozsądnej granicy.
Trochę masz razji że 1cm/1zl to zły przelicznik - wiadomo nikt nie będzie szył spadochronu 30, za 30zl kiedy sam materiał kosztuje 20.
Ale czy spadochron ma 100 czy 120, czy 140, to moim zdaniem mała różnica, więc dlaczego miałop by się płacić za robociznę więcej?
Materiału idzie trochę więcej ale czy spadochron ma 100 czy 140 to szuje się go tyle samo.