Rakieta STANDARD dla poczatkujących.

czyli zaczynamy zabawę!
Luk
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Rakieta STANDARD dla poczatkujących.

Post autor: Luk »

Witam.

Chciałbym przedstawić tutaj pewien standard budowy pierwszej (choć niekoniecznie :wink: ) rakiety skierowany głównie dla początkujacych modelarzy.

Widziałem że wielu początkujących ma problem z "dobraniem" odpowiednich wymiarów czy też obsługą programu SpaceCAD i zakłada niepotrzebne tematy pytając o odpowiednią dł. korpusu, głowicy, wymiary i dobór stateczników itd.

Chciałem więc zaproponowac pewien sposób jak można prosto i szybko zbudować (albo raczej zaprojektować) rakietę o dowolnych rozmiarach zależnych tylko od średnicy korpusu i tym samym rozwiać wątpliwości początkującym modelarzom.

Ustandaryzowane wymiary (w mm.) rakiety w zależności od średnicy korpusu d (średnica podana w mm.).

Założenia jakie przyjąłem przy standaryzowaniu tych wymiarów to:

-wydłużenie rakiety to 14 (H/d),

-długość głowicy stanowi 25% długości rakiety,

-stały stosunek odległości punktu parcia od czubka rakiety dla dowolnej średnicy d

-stała średnica korpusu rakiety na całej długości

Obrazek

1. Korpus + głowica

H - długość rakiety

G - długość głowicy

L - długość korpusu

S - odległość środka parcia CP od środka ciężkości ŚC

d - średnica korpusu rakiety

2. Stateczniki

A - długość statecznika

B - wysokość statecznika

C - skos statecznika

Obliczanie wymiarów:

1.

H=14 x d

G=3.5 x d

L=10.5 x d

2.

A=1.5 x d

B=d

C=0.75 x d

Tolerancja wymiarów końcowych.

Można przyjąć pewne przybliżenia wymiarów dla łatwiejszej obróbki poszczególnych elementów.

Dla przykładu:

-wymiary z końcówkami 1,2 zaokrąglamy do 0 w dół np. 61mm --> 60mm ; 42mm --> 40mm

-wymiary z końcówkami 3,4 zaokrąglamy do 5 w górę np. 73mm --> 75mm ; 104mm --> 105mm

-wymiary z końcówkami 6,7 zaokrąglamy do 5 w dół np. 166mm --> 165mm ; 97mm --> 95mm

-wymiary z koncówkami 8,9 zaokraglamy do 0 w górę np. 588mm --> 590mm ; 49mm --> 50mm

- w sytuacji gdy wymiar bazowy jakim jest średnica korpusu rakiety nie jest liczbą naturalną ( w mm. )

np. 58,6 mm to zaokrąglamy go zgodnie z zasadami matematyki do liczby całkowitej np. 58,6mm --> 59mm

i resztę wymiarów liczymy jak wczesniej.

Środek parcia i stabilność modelu.

1. Wzajemne położenie środka parcia (CP) i środka ciężkości (ŚC) rakiety jest kluczowym elementem stateczności modelu.

W powyższym standardzie środek parcia liczony od czubka głowicy w stronę stateczników

wypada w odległości:

CP=11.25 x d (dla modelu z 4 statecznikami)

CP=10.75 x d ( dla modelu z 3 statecznikami)

2. W zależności od kształtu głowicy środek parcia także ulega nieznacznej zmianie.

Dla głowicy "standardowej" (ostrołukowej) CP jest taki jak był, natomiast dla najprostrzej głowicy stożkowej wynosi:

CP=11.34 x d (dla modelu z 4 statcznikami)

CP=10.90 x d (dla modelu z 3 statecznikami)

3. Wyważenie modelu.

Aby rakieta była stabilna w locie środek ciężkości ŚC powinien znajdować się (według obliczeń w programie SpaceCAD)

przed środkiem parcia CP w odległości S:

1 x d < S < 5 x d

czyli miedzy 1 a 5 średnic korpusu. Jednak najlepiej przyjąć ok. 2 średnic.

I to jak narazie byłoby chyba na tyle :grin: .

P.S.

Bardziej doświadczonych użytkowników proszę o wszelkie uwagi :smile: .

EDYCJA 07.05.2011

Zmieniłem nieco założenia względem pierwotnej wersji rakiety. Uważam, że teraz rakieta prezentuje się nieco lepiej :smile: oraz zmieniłem wymiary stateczników dzięki czemu są teraz mniejsze a mimo to przesuwają środek parcia nieco bardziej do tyłu. Cała reszta pozostała bez zmian.

Pozdr. Luk
Ostatnio zmieniony sobota, 7 maja 2011, 14:31 przez Luk, łącznie zmieniany 2 razy.
Luk
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Re: Rakieta STANDARD dla poczatkujących.

Racja mój błąd :oops: ,pomyłka podczas przepisywania :wink: .

Dziekuje za poprawienie mnie.

Już poprawiłem.

Pozdr. Luk
Paul
Supersonic PROFI

Post autor: Paul »

Witam,

Dla modelu standardowego mozesz podac w miare dokladnie srodek parcia, ale trudno jest podawac srodek ciezkosci. Proponuje raczej ten obszar w ktorym ma sie znajdowac (mam na mysli srodek ciezkosci) zaznaczyc np. na zielono. Co do odleglosci srodka parcia i srodka ciezkosci, to w zupelnosci wystarczy jeden kaliber (jedna srednica). Oczywiscie do pieciu srednic mowimy o modelu statecznym, a powyzej to juz modele nadstateczne, ktore tez pieknie lataja, ale w bezwietrzna pogode.

A tak w ogole, to bardzo ladnie to zrobiles :wink:

Pozdrawiam

Paul
kermit
PROFI
Kontakt:

Rlowica ostrołukowa

Post autor: kermit »

Ksp.:)

Jeden obrazek za 100 słów wystarcza, wiec odsyłam do obrazka z formułą pozwalającą obliczyć promień ostrołuku dla głowicy.

http://w770.wrzuta.pl/obraz/2WLyMYfsVmW/formula

:arrow: http://w770.wrzuta.pl/obraz/2WLyMYfsVmW/formula
Paul
Supersonic PROFI

Re: Rlowica ostrołukowa

Post autor: Paul »

Witam,

W ten wlasnie sposob schlifuje glowice do moich rakiet...

http://www.pic-upload.de/view-4910482/PICT0034.jpg.html

..., ale dysponuje jeszcze ktos podobnym urzadzeniem ? Moze zastanowimy sie wspolnie nad budowa uproszczonej wersji tego urzydzenia ?

Paul
kermit
PROFI
Kontakt:

konstrukcja wykreślna promienia ostrołuku

Post autor: kermit »

Ksp, :)

Kolejny obrazek pokazuje jak można wykreślnie znaleźć interesujący nas promień ostrołukowej tworzącej głowicy.

http://w488.wrzuta.pl/obraz/7Ek3Tpkvhqh ... _ostroluku

http://w488.wrzuta.pl/obraz/7Ek3Tpkvhqh ... _ostroluku

Rysunek chyba nie wymaga objaśnień, bo wszystko jest na nim widoczne. Jeśli jednak.... :? to postaram się dodać opis do niego.
Luk
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Witam.

W międzyczasie przygotowałem kalkulatorek dla "leniwych" :lol: w Excelu do liczenia wymiarów rakiety STANDARD. Podaje on także odrazu wymiary ztolerowane według wytycznych jak w temacie.

http://www.megaupload.com/?d=BDPYIDRH

Pozdr. Luk
Ostatnio zmieniony sobota, 7 maja 2011, 15:06 przez Luk, łącznie zmieniany 1 raz.
Kox26
*

Post autor: Kox26 »

Chciałem się zapytać czy jeśli robię korpus rakiety z tekturowej rurki po sreberku, to czy muszę czymś ja specjalnie owijać np. sreberkiem czy papierem?
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

nie musisz
Aramis

Post autor: Aramis »

Luk mam pytanie dlaczego w Twoim arkuszu nie można zmienić wysokości rakiety i parę innych parametrów. Chciałem wpisać średnice fi80 i wysokości się nie da zmienić np na 1.7m ??
ODPOWIEDZ