Paliwo Klasyk-1 Pinota

Skład wykonanie itp...
Awatar użytkownika
malyro
PROFI

Post autor: malyro »

Witam !

cyt........W wersji bez dodatków chloran rozkłada się do nadchloranu (w 360stC) i dopiero ten rozkłada się z wydzieleniem tlenu (w temp większych niż 610 stC).

Bodajże jest to reakcja <span style="text-decoration: underline">dysproporcjonowania chloranu (V) potasu</span>:

4KClO3 → KCl + 3KClO4

2KClO3 → 2KCl + 3O2

pzdr.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Zgadza się. Dla niekatalizowanego chloranu rozkład następuje w/g reakcji pierwszej, a potem nadchloran rozkłada się w/g reakcji

KClO4 = KCl + 2O2

Dla katalizowanych paliw obowiązuje reakcja druga.

Rzecz w tym, że rozkład chloranu do chlorku i tlenu jest reakcja spokojniejszą, paliwa powinny być łatwiejsze do opanowania. Gdyby ktoś miał problem ze zdobyciem dwutlenku manganu, to przypominam że stanowi główny składnik w bateriach niealkalicznych, czyli zwykłych, tanich bateriach węglowo-cynkowych. Wokół elektrody węglowej jest woreczek z czarnym proszkiem. Należy go wymyć dokładnie a następnie wyżażyć (aczkolwiek niekoniecznie), gdyż ten proszek to mieszanka dwutlenku manganu z węglem. Należy użyć baterii nowych, wyczerpana się nie nadają. Jak ktoś ma nadmanganian potasu, może tez użyć go do otrzymania dwutlenku manganu. Albo oczywiście można go kupić, drogi nie jest.
milimetr65
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec

Post autor: milimetr65 »

Witam teraz przed Swiętami robiłem kilka kijanek na klasyku i zmieniłem całkiem ziarno paliwa na standardową rure czyli besterka .Motorki to 3/4 cala Nibco na wysokie ciśnienie dysza cx5 długość ziarna 70mm śr 19mm kanał 6mm dysza 4mm iśmigały ,że aż miło ,więc może zmień budowe silnika
wapniak

Post autor: wapniak »

Witam.

Mam zamiar przeprowadzić próbę tego paliwa (klasyk PINOTA) i mam pytanie do znawców tematu. Czy zacisk 200 będzie dla tego paliwa odpowiedni? Silnik z alu.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
PINOT
PROFI

Post autor: PINOT »

Nie radzę, stracisz silnik :)

a tak w ogóle, klasyk (podobnie jak inne paliwa z dodatkiem kclo3 i kclo4 jest dobry do małych silniczków, robionych prostymi metodami (ubijanie w rurce PVC). Naprawdę, nie rekomentduję do metalowych silników, a jeśli musisz - dobrze się schowaj
wapniak

A zacisk 100 będzie odpowiedni? Paliwo już zrobione, 2 ziarna 34x50 , szkoda wyrzucić, chciałbym zobaczyć i pomierzyć jak to działa...

Silnika mi specjalnie nie szkoda, on już swoje zrobił, to ten od ostatniej serii testów.
Bullet
PROFI

Post autor: Bullet »

http://pinot.webpark.pl/silniki.html#rozdzial1

Poczytaj przelicz, trochę zwiększ zacisk i będzie działać.
wapniak

Tyle to już zrobiłem, w/g tego zacisk powinien być ze 400, a PINOT pisze, że przy 200 wybuchnie...i bądź tu mądry...
Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Kontakt:

Post autor: KSard »

i to właśnie są całe silniki rakietowe. :wink:

Widzę, że powoli przekonujesz się o tej prawdzie ...
wapniak

Ale za to karmelka wychodzi mi dobra :lol:

Ale co tam. Motorek zmontowany, się suszy. Jutro zdam relację. :wink:
ODPOWIEDZ