Siłownik pirotechniczny a apteki...
Siłownik pirotechniczny a apteki...
Witam.
Znowu mnie naszła wena to i wymyśliłem dziś coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=NHrV3vQQBrI
To odepchnięte to akumulator 12 v a wadze 5, 7 kg, a widać że były jeszcze rezerwy szmocy.
Strzykawka 50 ml z gumową nakładką na tłoczku, ale pewnie wystarczy i zwykła 20 ml. Zapłonnik typowy od silnika na którym kuleczka z karmelki o fi ok. 8 mm. też trochę za duża, no ale to pierwsza próba była.
Do czego się to może przydać chyba nie muszę tłumaczyć.
Pozdrawiam.
Znowu mnie naszła wena to i wymyśliłem dziś coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=NHrV3vQQBrI
To odepchnięte to akumulator 12 v a wadze 5, 7 kg, a widać że były jeszcze rezerwy szmocy.
Strzykawka 50 ml z gumową nakładką na tłoczku, ale pewnie wystarczy i zwykła 20 ml. Zapłonnik typowy od silnika na którym kuleczka z karmelki o fi ok. 8 mm. też trochę za duża, no ale to pierwsza próba była.
Do czego się to może przydać chyba nie muszę tłumaczyć.
Pozdrawiam.
No owszem trochę miejsca zajmuje, ale moja ma 115 cm i sam nie wiem czym ją choć trochę zapełnić
A poza tym można by to umieścić w głowicy...
Po odpaleniu ścianki same się czyszczą przy ponownym uzbrajaniu.
Aha, jeszcze jest tak:
na obwodzie są wywiercone otworki fi 3 w ilości 9 sztuk, kawałek od miejsca gdzie kończy się droga tłoka. To po to żeby tłok nie wypadał po odpaleniu. Mają którędy wylecieć gazy.
Kabel zapłonnika uszczelniony poxipolem. Otwór jest wewnątrz stożkowy, więc trzyma to jak diabli a i da się wepchnąć do środka jakby trzeba strzykawkę użyć ponownie.
Po odpaleniu ścianki same się czyszczą przy ponownym uzbrajaniu.
Aha, jeszcze jest tak:
na obwodzie są wywiercone otworki fi 3 w ilości 9 sztuk, kawałek od miejsca gdzie kończy się droga tłoka. To po to żeby tłok nie wypadał po odpaleniu. Mają którędy wylecieć gazy.
Kabel zapłonnika uszczelniony poxipolem. Otwór jest wewnątrz stożkowy, więc trzyma to jak diabli a i da się wepchnąć do środka jakby trzeba strzykawkę użyć ponownie.
- jaskiniowiec
- Administrator
- Kontakt:
-
Grafit_alpha3
- Teoretyk
Niezłe rozwiązanie z małą masą. Jeśli się wszystko nie rozpadnie i nie zapaprze wnętrza rakiety to super. Na pewno bardziej mi się podoba niż amerykańskie konstrukcje z PVC (i proszę mnie nie poprawiać)
Zabezpieczenia przed przetopieniem chyba nie są potrzebne. Jeśli się coś przetopi to strzykawkę można zwyczajnie wyrzucić. To nie jest duży koszt.
Zabezpieczenia przed przetopieniem chyba nie są potrzebne. Jeśli się coś przetopi to strzykawkę można zwyczajnie wyrzucić. To nie jest duży koszt.
Karmelka rekrystalizowana(tylko taką robię jak na razie) oblepiona kuleczka ok. 8 mm średnicy, już o tym pisałem.
Zapłonnik z drutu ze spirali grzejnej 0,2 mm 4-5 zwojów nawijanych na igle lekarskiej, od strzykawki, koniec drutu wkłada się do igły, na jakieś 3-4 cm, na igłę się nawija w kierunku "do tyłu" i odcina 2 cm od spiralki. Chodzi o to żeby dokręcone gołe przewody(bo tego się nie lutuje) mijały się na izolacji. W efekcie wychodzi spiralka koncentryczna z wyprowadzeniami po jednej stronie. To też mój patent. Znakomita do odpalania "papierosów" i po to ja właśnie wymyśliłem.
Tą odpaliłem od akumulatora li-po-fe 1 cela czyli 3,3 V, ale to trochę za małe napięcie było..
Zapłonnik z drutu ze spirali grzejnej 0,2 mm 4-5 zwojów nawijanych na igle lekarskiej, od strzykawki, koniec drutu wkłada się do igły, na jakieś 3-4 cm, na igłę się nawija w kierunku "do tyłu" i odcina 2 cm od spiralki. Chodzi o to żeby dokręcone gołe przewody(bo tego się nie lutuje) mijały się na izolacji. W efekcie wychodzi spiralka koncentryczna z wyprowadzeniami po jednej stronie. To też mój patent. Znakomita do odpalania "papierosów" i po to ja właśnie wymyśliłem.
Tą odpaliłem od akumulatora li-po-fe 1 cela czyli 3,3 V, ale to trochę za małe napięcie było..
Do tego celu o którym wszyscy myślimy chyba najlepsza jest NC. Lekka, czysta w użyciu, przy odpalaniu w np: palcu od rękawiczki lateksowej ochrona termiczna jest zbędna i spalanie efektywne.
Wyżej proponowane rozwiązanie przy zastosowaniu ogranicznika wysunięcia tłoka i braku dziurek by zachować ciśnienie może znaleść zastosowanie jako typowy siłownik.
Poniżej przykład zastosowania siłownika

Rakieta dwustopniowa. Po odrzuceniu pierwszego stopniazostaje odpalony siłownik który spycha na dół silnik , wypycha na zewnątrz stateczniki. Po zejściu silnika, wskakuje on w zatrzaski i zostaje odpalony.
Zalety rozwiązania
-skomplikowanie konstrukcji - można pogłówkować
- zmniejszenie powierzchni stateczników stopnia pierwszego
-zmniejszenie oporów
- siłownik może dodatkowo wypychać pierwszy członi jego spadochron
Wady:
-skomplikowanie konstrukcji - coś może zawieść
- .... sami dopiszcie
PS. Sorry za rysunek ale go na szybko w gimpie robiłem
Wyżej proponowane rozwiązanie przy zastosowaniu ogranicznika wysunięcia tłoka i braku dziurek by zachować ciśnienie może znaleść zastosowanie jako typowy siłownik.
Poniżej przykład zastosowania siłownika

Rakieta dwustopniowa. Po odrzuceniu pierwszego stopniazostaje odpalony siłownik który spycha na dół silnik , wypycha na zewnątrz stateczniki. Po zejściu silnika, wskakuje on w zatrzaski i zostaje odpalony.
Zalety rozwiązania
-skomplikowanie konstrukcji - można pogłówkować
- zmniejszenie powierzchni stateczników stopnia pierwszego
-zmniejszenie oporów
- siłownik może dodatkowo wypychać pierwszy członi jego spadochron
Wady:
-skomplikowanie konstrukcji - coś może zawieść
- .... sami dopiszcie
PS. Sorry za rysunek ale go na szybko w gimpie robiłem