Astronomicznie prosty mechanizm wyzwalania spadochronu

Aparatura pokładowa, układy pomiarowe i wykonawcze.
zetez
**

Astronomicznie prosty mechanizm wyzwalania spadochronu

Post autor: zetez »

Film wyjaśniający wszystko: http://www.youtube.com/watch?v=a-Q1JsuF82w .

Chyba najbardziej prymitywny sposób na wyrzut spadochronu. Stworzony przeze mnie w godzinę (większość tego czasu poświęciłem na szukanie nakręcanej zabawki).

W przypadku dużych oporów aerodynamicznych, można oczywiście stworzyć osłonkę dla mechanizmu (tak jak tworzy się osłonki np. do kamer do kręcenia OSZ).
Paweł

Post autor: Paweł »

Rozwiązanie rzeczywiście banalne, ale znacznie zwiększa opór powietrza. I myślę że stosując taką gumkę jak na filmie to spad. mógłby się sam otworzyć podczas lotu.
Bullet
PROFI

Post autor: Bullet »

Mechanizm sprężynowy zasadniczo mógłby wyciągać rygiel blokujący klapę z mechanizmem sprężynowym umieszczoną z boku korpusu. Ta pod wpływem znacznych oporów powietrza otworzyłaby się do końca jednocześnie wyciągając pilota lub nieduży spadochron . Rozwiązanie faktycznie banalne ale tak jakby z poprzedniej epoki :)
zetez
**

Post autor: zetez »

Dziś testowałem w locie i ani razu spadochron sam się nie otworzył w czasie lotu, a gumka, co mnie zdziwiło, także ani razu nie spadła z mechanizmu.

Zabawne ile radości i satysfakcji sprawia widok wyrzucanego spadochronu i powolnego opadania.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Kontakt:

Post autor: jaskiniowiec »

Zetez! Rewelka!. Proste rozwiązania też są super. Grunt, że działa.
ODPOWIEDZ